Deze pagina is alleen toegankelijk voor WIMED-leden

Aluminium en neurotoxiciteit

Auteurs: Angélique De Beule en Els Cornelis (feb 2018)

Aluminium is alom vertegenwoordigd in onder meer voeding, cosmetica, medicijnen. Het lichaam stapelt de hoogste aluminiumconcentraties op in de longen, lever, schildklier en hersenen. Een kleine hoeveelheid aluminium (1mg/1kg lichaamsgewicht) kan het lichaam nog verwerken. Daarentegen wordt aluminium maar moeizaam uit de hersenen verwijderd en beïnvloedt een veelheid aan biologische processen.
 
Aluminiumbronnen
  • Teflonpannen: bij beschadiging na herhaaldelijk gebruik komt de aluminiumbinnenlaag in contact met de bereide voeding
  • Aluminiumfolie: een zure pH (bijv. tomaten, frisdrank in blik) en hoge temperaturen (bijvoorbeeld vlees of vis verpakt in aluminium en gegaard in de oven) zorgen er voor dat aluminium over gaat naar de bereide voeding
  • Medicijnen bijv. aspirine en maagzuurremmers
  • Vaccinaties: bevatten adjuvantia zoals aluminium. De adsorptie van antigenen op slecht oplosbaar aluminiumhydroxide verhoogt het immunologische effect
  • Deodorants: aluminiumzouten als aluminiumchloride of aluminium Chloorhydraat
  • Kaasbereidingen: natrium aluminiumfosfaat wordt gebruikt als emulgator
  • Tafelzout: aluminium-calcium silicaat om te voorkomen dat het zout samenkoekt
  • Bloem: kaliumaluminaat als bleekmiddel
Aluminium en neurotoxiciteit
Naast het teweegbrengen van oxidatieve stress, verstoort Al3+ de ionenpompwerking, welke van cruciaal belang is voor de synaptische informatieoverdracht tussen neuronen.
Deze disfunctie wordt ook gezien in de hippocampale signaalroutes waardoor de neuronale plasticiteit en dus geheugen wordt aangetast. 
Opmerkelijk is dat cholinergische neuronen bijzonder gevoelig zijn voor aluminiumneurotoxiciteit. Hierdoor wordt de synthese van de neurotransmitter acetylcholine beïnvloedt. Aangezien de communicatie tussen de zenuwcellen van het parasympatisch zenuwstelsel via acetylcholine verloopt, induceert aluminium depressies, angsten, verhoogde bloeddruk etc.
Goede acetylcholine synthese is cruciaal voor opslag van geheugen en concentratievermogen.