B-fer

Antwoord: 

Voedingssupplement met ijzer, vitamine C en foliumzuur

Samenstelling: Geraffineerde zonnebloemolie, ijzer (II)-L-pidolaat, gelatine, glycerol, vitamine C (L-ascorbinezuur), gezuiverd water, verdikkingsmiddel, gehydrogeneerde sojaolie, emulgator, sojalecithine, kleurstoffen, ijzeroxiden, foliumzuur.

(De met rood aangeduide ingrediënten horen niet thuis in een orthomoleculair product)

1 capsule bevat 14 mg ijzer (100% ADH), 25 mg vitamine C (31% ADH) en 400 µg foliumzuur (200% ADH).

 

Indicaties

  • Bloedarmoede door ijzergebrek
  • Sporters
  • Zwangere vrouwen
  • Bloedingen
  • Malabsorptie

 

Contra-indicaties

  • Oudere mensen hebben een groter risico op ijzer overmaat
  • Hemochromatose: ijzerstapelingsziekte
  • Mensen die vaak bloedtransfusies krijgen hebben eveneens een groter risico op te veel ijzer

 

Bijwerkingen

  • Constipatie
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Diarree
  • Maagklachten

 

Belangrijke opmerking: een teveel aan ijzer is veel schadelijker dan een mild ijzertekort

  • Laag hematocriet: minder sterfte, minder hart- en vaatziekten, lagere cholesterol, preventie tegen trombose
  • Hoog hematocriet: meer sterfte, meer hart- en vaatziekten, hogere cholesterol, hoger risico op trombose, stijging van de bloeddruk (cfr. EPO)

 

Mild ijzertekort:

  • verlaagt weefselbeschadiging veroorzaakt door giftige stoffen
  • verbetert het antioxidanteffect
  • verlaagt LDL-cholesterol (vooral de geoxideerde vorm)

 

Overmaat ijzer

  • verhoogt de kans op hartinfarct, hartkloppingen, hartfalen
  • beschadigt de organen, vooral de lever, het hart, de pancreas, de schildklier (levercirrose, leverkanker, hart- en vaatziekten, diabetes, hypothyreoïdie)
  • beschadigt de gewrichten, vooral knieën en heupen: artritis
  • Veroorzaakt impotentie, onvruchtbaarheid, verlaagd libido, menstruatiestoornissen, vervroegde menopauze
  • Andere symptomen: chronische vermoeidheid, haarverlies, verminderde immuniteit, hoofdpijn, buikpijn, het altijd koud hebben, vatbaarheid voor infecties (verkoudheid, griep)

 

Advies anemie

 

Er zijn drie verschillende vormen van bloedarmoede:

  • Pernicieuze anemie: gebrek aan B12
  • Foliumzuurdeficiëntie anemie
  • IJzerdeficiëntie anemie

 

Het is belangrijk aan de hand van een bloedanalyse na te gaan welke stoffen tekort zijn om de juiste suppletie te geven. Veel te vaak wordt ijzer in de verkeerde vorm en in veel te hoge doses voorgeschreven, vooral aan sporters, terwijl het eigenlijke probleem niet ijzertekort is. Te veel ijzer zorgt voor vrije radicalen pathologie en ondermijnt juist de prestaties. Het is beter het hematocriet te verhogen met foliumzuur, vitamine B12, B6, vitamine C, E, zink, koper en selenium.

 

Pernicieuze anemie: gebrek aan B12

  • Vitamine B12: 2000 tot 4000 µg methylcobalamine sublinguaal (dosis verhogen indien tekort blijft, eventueel intraveneus)
  • Zink: 15 à 50 mg elementair zink per dag (75 tot 300 mg zinkmonomethionine)
  • Koper: 2 tot 3 mg per dag
  • Selenium: 200 µg per dag

 

Foliumzuurdeficiëntie anemie

  • Foliumzuur: 1 à 4 mg (1000 à 4000 µg) of meer per dag
  • Vitamine B12: 2000 tot 4000 µg methylcobalamine sublinguaal
  • Zink: 15 à 50 mg elementair zink per dag (75 tot 300 mg zinkmonomethionine)
  • Koper: 2 tot 3 mg per dag
  • Selenium: 200 µg per dag

 

IJzerdeficiëntie anemie

  • IJzer: 15 mg elementair ijzer, aminozuurgecheleerd.
  • Zink: 15 à 50 mg elementair zink per dag (75 tot 300 mg zinkmonomethionine)
  • Koper: 2 tot 3 mg per dag
  • Selenium: 200 µg per dag

 

Voedingsmanipulatie bij ijzertekort

 

Het ijzer uit plantaardig voedsel wordt minder goed opgenomen dan het ijzer uit vlees (heemijzer). Vis bevat veel minder ijzer dan vlees.

Bij ijzertekort kan men beter geen bloed geven. Vrouwen vóór de menopauze verliezen door hun menstruatie al genoeg bloed en ijzer en geven dus beter geen bloed, tenzij een teveel aan ijzer is vastgesteld.

 

Bij bloedarmoede dient het ijzerdepot eerst verhoogd te worden door:

  • IJzerhoudende voedingsmiddelen:lever, nieren, mosselen, rood vlees, vis, sardines, oesters, gedroogde perziken en andere gedroogde vruchten, eierdooiers, noten, bonen, asperges, melasse, havermout, linzen, peulvruchten, peterselie, tarwekiemen, zemelen, soja, volle granen, biergist, knoflook, kikkererwten, spliterwten, sperziebonen, pompoenpitten, zeewieren, spinazie en andere groenten
  • Voldoende vitamine C: groenten, fruit, Vitamine C supplementen
  • Pas als laatste redmiddel ijzersupplementen en dan alleen in de organische, gecheleerde vorm (maximum 25 mg per dag)

 

Factoren die de ijzeropname belemmeren

  • Uitsluitend plantaardige ijzerbronnen
  • Overmaat aan calcium, vooral van zuivelproducten (melk, kaas)
  • IJzerrijke voeding of ijzersupplementen samen met calcium in de voeding en sojaproteïne wordt minder goed opgenomen
  • Koffie, tijdens en tot één uur na de maaltijd, belemmert de ijzeropname
  • Thee: tannines binden ijzer en scheiden het uit
  • Citrusvruchten
  • Te weinig maagzuur
  • Fytinezuur (zemelen) in vezels en granen (volkorenproducten) bindt ijzer en scheidt het uit via de ontlasting. Daarom ijzersupplementen nooit met een granenmaaltijd nemen.
  • Een gebrek aan vitamine A (wortelen, broccoli, pompoen, papaya, boerenkool, zoete aardappels, lever, eieren, echte boter, melk) verslechtert de mobilisatie van ijzer uit de lichaamsreserves en verlaagt de inbouw van ijzer in hemoglobine
  • Overmaat sport (vooral lange afstandlopen) put de ijzerreserves uit
  • Aspirine en antitrombose medicijnen
  • Menstruatie
  • Bloed geven

 

Factoren die de ijzeropname bevorderen

  • Heemijzer (vlees)
  • Foliumzuur verbetert de biologische beschikbaarheid van ijzer (veel groenten, fruit, peulvruchten, bonen, linzen,…)
  • Vitamine B5
  • Vitamine B12 (alleen in dierlijke producten. Beste bronnen: kip, vis, eieren)
  • Koper (lever, schelpdieren, oesters, cacao, biergist, olijven, noten, peulvruchten, volle granen)
  • Dierlijke eiwitten (kip, vis, …)
  • Vitamine C verhoogt de biologische beschikbaarheid van ijzer (groenten, fruit)
  • Kaliumrijke voeding (groeten, fruit)
  • Mangaan (granen, noten, peulvruchten, fruit, bladgroenten, lever, knollen en wortelen, thee)
  • Vitamine A: boerenkool, broccoli, wortelen, zoete aardappelen, papaja, lever, echte boter, melk, eieren)
  • Vitamine A, foliumzuur, B12, vit C, koper en mangaan zijn samen noodzakelijk voor een optimale aanmaak van hemoglobine