MN. 121 Hebben kinderen met concentratiestoornissen psychofarmaca nodig?

Prijs:€40,00
Afbeelding cover: 
Publicatiedatum: 
10/2015
Aantal pagina's: 
99
Type: 
Monografie
ISBN: 
MN121
Auteur: 
Walter O.M. Faché
Uitgeverij: 

Publi Media eFiow, Achterheide 30, 3980 Tessenderlo

Prijs: 
40.00 EUR

Momenteel kampen veel kinderen en ook volwassenen met concentratieproblemen, zonder te weten dat deze problemen wellicht een onderliggende pathologie hebben van o.a. ADHD (aandachtstekort en hyperactiviteit stoornis) of ADD (aandachtstekort maar zonder hyperactiviteit stoornis), autisme, leerstoornissen of andere.

Veel prikkels uit de omgeving eisen de aandacht van een kind op en zijn soms zo sterk dat zij moeite hebben hun aandacht erbij te houden. Concentratiestoornis is vaak een chronisch probleem dat door de kinderjaren en de puberteit heen kan blijven bestaan tot op de volwassen leeftijd.  

De stoornis kan niet alleen psychische schade toebrengen, maar kunnen ook de oorzaak zijn van een complex van problemen en gevolgen zoals gedrags- en leerproblemen, hyperkinetisch gedrag, autisme, dyslexie, dysorthografie, dysgrafie, dyscalculie, dyspraxie, geheugen, chaotisch, hysterie, allergie, darmproblemen, slechte fijne motoriek, innerlijke onrust, sociaal-emotionele problemen. Bijkomende klachten die vaak voorkomen zijn stemmingsklachten, depressiviteit, faalangst en chronische stress. Al deze problemen en de gevolgen diepen wij uit tijdens de voordracht om aan te tonen dat concentratiestoornissen geen afzonderlijke ziekte is, maar een expressie van fysiologische, biochemische dysfuncties in hersenen en zenuwstelsel door nutriënten tekorten, verkeerde voedingsgewoonten, loodtoxiciteit, allergieën, chronisch gespannen spieren  en dysbalans in de neurotransmitters en catecholamines.

Deze aandoening heeft wel een grote impact op het dagelijks leven van het kind en vergt veel aanpassing om mee te kunnen met de huidige veeleisende samenleving. En ter compensatie wordt vaak gegrepen naar psychofarmaca ofwel verslavingsmiddelen zoals cannabis en alcohol. Het risico bestaat dan echter dat dit doorslaat in misbruik en verslaving.

De actoren die wij grondig bespreken en belangrijke revolutionaire interacties aanduiden zijn:

(1)De huidige milieu en leefomstandigheden liggen zeker aan de basis van deze oprukkende pathologie zowel bij kinderen als volwassenen.

(2)Afwijking in de anatomie en de werking van de neurotransmitters in de hersenen leidt tot een verminderende hersenactiviteit in bepaalde hersengebieden, waardoor de eerder genoemde klachten ontstaan.

(3)Door zorgen, piekeren, stress, examens, conflicten worden vaak de klachten in een beginstadium veroorzaakt door een blokkade van de energiestroom in het lichaam.

(4)Een evenwichtsverstoring ontstaat tussen het orthosympathisch en parasympathisch zenuwstelsel door bovenop nog teveel suiker, gefrituurde en te sterk gekruid voedsel, bepaalde geneesmiddelen, teveel opwindende spelletjes op de computer, films, drugs, stress en.  ( (5) Concentratie wordt bepaald door een evenwichtige orthosympatische-parasympathische balans, waarbij tryptofaan en thyrosine een belangrijke rol spelen.

Het over gemedicaliseerd medicijn methylfenidaat kan orthomoleculair uitstekend gesubstitueerd worden door een orthomoleculair orthoceutical protocol. Dit protocol omvat producten die (a) de energiebalans herstelt met o.a. acetylcarnitine, gamma oryzanol,… (b) de stress onder controle brengt met een aminozuurcomplex van glutamine, theanine, Gaba, ,Mg-citraat, rhodiola rosea,… (c) het limbisch systeem in balans brengt met de neocortex en schildklier (d) de darmflora herstelt met een complete probiotica mix voor kinderen. Kortom een greep uit de complexe orthomoleculaire epigenetische aanpak van revolutionaire stofjes, die samen een ongekende synergie kunnen geven om de concentratiestoornissen en problemen uit de wereld van het kind te helpen.