MN. 120 Leaky gut syndroom of lekkende darm

Prijs:€35,00
Ondertitel: 
Het belang van een optimale darm en de ingrijpende actoren bij een lekkende darm, leiden tot een optimale aanpak van deze veelvoorkomende schadelijke stoornis. Substitutie van farmaceutische medicijnen is hier meer dan ooit de juiste keuze.
Afbeelding cover: 
Publicatiedatum: 
01/2017
Aantal pagina's: 
72
Type: 
Monografie
ISBN: 
MN120
Auteur: 
Walter O.M. Faché & Angélique De Beule
Uitgeverij: 

Publi Media eFIOW vzw, Achterheide 30, 3980 Tessenderlo
2de uitgave

Prijs: 
35.00 EUR

Leaky gut is geen afzonderlijke ziekte, maar eerder een duidelijk symptoom dat het lichaam in een ontstekingsmodus verkeert. Deze darmstoornis ontstaat wanneer het slijmvlies aan de binnenzijde van het maagdarmstelsel wordt beschadigd als gevolg van een stille ontsteking of low grade inflammation. Er ontstaat een toename van de permeabiliteit van de intestinale mucosa van luminale macromoleculen, antigenen en toxinen geassocieerd met inflammatoire degeneratieve en/of atrofische mucosale beschadiging in de darmvilli. De darmwand verliest zijn integriteit en laat de onverteerde voedingsstoffen, bacteriën, schimmels, parasieten en hun toxinen doorheen de darmwand met abnormale gevormde grote ruimten tussen de enterocyten. Deze vreemde partikeltjes worden opgenomen in de bloedcirculatie en veroorzaken heftige immunologische reacties, waardoor de lever onder zware druk komt te staan!

Het belang van een optimale darm en de ingrijpende actoren bij een lekkende darm, leiden tot een optimale aanpak van deze veelvoorkomende schadelijke stoornis. Daar de darmen in verbinding staan met de hersenen via de neurotransmitters dopamine en serotonine, oefenen zij een rechtstreeks effect uit op ons emotioneel welzijn en andersom. Substitutie van farmaceutische medicijnen is hier meer dan ooit de juiste keuze. Glyconutriënten of essentiële suikers hebben een grote invloed op de structuur van het celoppervlak, de glycocalix, en regelen de ontvangst van signalen en de communicatie tussen de darmcellen en helpen aldus de darmcellen beschermen.

De opdracht bij een leaky gut syndroom is alle actoren orthomoleculair te counteren door vooreerst de antigenen zoals gluten, zware metalen en onverteerde eiwitten te vermijden, de kwaliteit van het darmslijmvlies en het hele darmterrein te behandelen, zodat de nodige voedingstoffen doorheen de enterocyten in de mucosa beter kunnen worden opgenomen. Een evenwichtige balans tussen de typen darmbacteriën zijn bovenmatig belangrijk en kunnen beïnvloed worden door pre-, pro-, en orthobiotica. Daarbij spelen de darmmotiliteit, kwaliteit van het darmslijmvlies, onverteerde eiwitten, verzwakte desmosomen en vooral de stille ontstekingen een verantwoordelijke rol. Het lichaam verkeert bij de meeste mensen in een ontstekingsmodus.Slechts een grote hoeveelheid antioxidanten kunnen als antagonist de ontstekingen milderen en het ontstekingslichaam in balans brengen met haar oxidatieve toestand. In deze monografie laten wij alle anti-ontstekingsvoedingsstoffen en orthoceuticals de revue passeren. Enkele vbn zijn omega-3 vetzuren, glutamine, astaxanthine, pycnogenol, vit D3, curcuma, boswellia, OPC’s, gember, probiotica, berberis vulgaris of zuurbes, silicium, granaatappel, rozenbottel- poeder, magnesium, glucosaminesulfaat, … en een vitamine E-complex als inflammasomen modulator.