Atopisch eczeem, het signaal van een verstoorde huidbarrière

Prijs:€35,00
Ondertitel: 
Huidimmuniteit (Langerhanscellen), microbiële huidflora, Filaggrine reductie, zinktekort tijdens de zwangerschap leiden tot een verhoogd risico op atopische dermatitis. Een eFIOW huidherstellingsplan ter bevordering van de huidbarrière zonder gebruik van corticosteroïden.
Afbeelding cover: 
Publicatiedatum: 
11/2016
Aantal pagina's: 
88
Type: 
Monografie
ISBN: 
MN02
Auteur: 
Angélique De Beule
Uitgeverij: 

eFIOW vzw - Publi Media Tessenderlo 2016

Prijs: 
35.00 EUR

In deze monografie verdiepen we ons in de aandoening atopisch dermatitis (AD), ook wel constitutioneel eczeem (CE) genoemd. Het is een jeukende niet-besmettelijke huidaandoening die voornamelijk voorkomt in de westerse landen:
1 op 5 kinderen en 3% van de volwassenen.

De chronische huidontsteking gaat gepaard met volgende symptomen: roodheid, zwellingen, vochtblaasjes, kloofjes en vaak heel veel jeuk.

De huidbarrière is bij dergelijke aandoening aangetast (dunner geworden),  waardoor zowel (extreme) droogte optreedt als pathogenen (bacteriën, virussen, schimmels) gemakkelijker kunnen binnen dringen.

De laatste jaren is er bij onderzoek naar atopisch dermatitis een focus verlegging van de Th2-respons theorie naar primaire defecten in de huidbarrière. Die op hun beurt kunnen leiden tot ontstekingen en allergische huidreacties.

Voornamelijk het eiwit filaggrine en de serine proteïnen gelegen in de epidermis alsook de thymus stroma lymfopoietine (TSLP), een eiwit die de Langerhans cellen activeert, kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van deze barrière verstoring.

Door de ontdekking van een mutatie van het filaggrine gen richtte Japanse onderzoekers hun aandacht verder op de werking van de huidbarrière. Deze bleek complexer te zijn dan oorspronkelijk gedacht. Drie onderdelen spelen een belangrijke rol: het stratum corneum, de tight junctions en de Langerhanscellen (LC). Inzicht in de ontwrichting van de werking van de huidbarrière zal ook een betere behandeling en preventie van het atopisch syndroom mogelijk maken.