Winterse kruiden - Biotech aroma's - Griep - Pijnbestrijding - Ortho-biochemische basiscursus 2018 - Test je kennis

Nieuwsbrief eFIOW

www.eFIOW.be

Bekijk de online versie indien deze
nieuwsbrief niet leesbaar is
of afbeeldingen niet zichtbaar zijn.
Klik hier om uit te schrijven.

In deze nieuwsbrief: 04/12/17

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Walter Faché - Lees meer...

`Zeven kruiden om de slijmvliezen te ondersteunen´

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis - Lees meer...

`Smaken nabootsen in het lab, hoe natuurlijk is dat?´

NIEUWS eFIOW - Lees meer...

Extra bericht aan de lezer: "het nut van preventieve labotesten"
Monografieën nrs 11 & 110: "Griepinfecties" en "Een doorbraak in de pijnbestrijding" in de kijker

AGENDA eFIOW - Lees meer...

Ortho-biochemische basiscursus 2018 (Tessenderlo) 
Examendata -Test je kennis

eFIOW Community - Lees meer...

`Selenium+Zinc - Pharma Nord´

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Walter Faché

`Zeven kruiden om de slijmvliezen te ondersteunen´

 

Kruiden kunnen slijmvliezen prachtig ondersteunen. Dankzij hun natuurlijke antibiotische werking, hun aanwezige slijm- en looistoffen en etherische oliën stimuleren ze het zelfgenezend vermogen. 

 • Tijm in de vorm van tijmsiroop helpt het slijm op te lossen en kunnen we gebruiken bij verkoudheden, keelaandoeningen en vooral bij hoesten. Ga voor een zuivere natuurlijke  tijmsiroop  waar geen codeïne aan is toegevoegd. Codeïne kan verslaving in de hand werken en loopt dan zijn doel voorbij.
 • De smalbladige Weegbree is niet alleen een kruid voor de luchtwegen en voor de darmen, maar bovenal voor de zenuwen. Het geeft ons vertrouwen en daarmee een betere ademhaling. Deze plant kan je dus vooral als kruideninfusie gebruiken bij aandoeningen van onze luchtwegen, als gevolg van spanningen.
 • We kunnen infusie van salie drinken, en/of als gorgeldrank gebruiken bij ontstoken keel en mondholte, ontsteking van de amandelen, maag en darmen. Salie drijft het slijm weg uit de ademhalingsorganen en reinigt de slijmvliezen. Deze werking is te danken aan zijn adstringerende of samentrekkende eigenschappen. Om deze reden moet je salie wel aan de kant laten staan bij koorts, zwangerschap, borstvoeding.
 • Een gesneden Ui op je nachttafel houdt de neus open en verbetert de slaap bij neusverkoudheid. Astma patiënten en mensen die lijden aan chronische bronchitis doen er goed aan wekelijks enige keren uien te eten. Ui kan gezien worden als een natuurlijk antibioticum.
 • Kamille is wel de meest bekende plant die gebruikt wordt bij keelontsteking als gorgeldrank. Kamille is ontsmettend en ontstekingswerend, vooral bij slijmvliesontsteking. Verkoudheid en sinusholte ontsteking verbeteren snel na toepassing van het stomen van kamille met een doek boven het hoofd.
 • Bieslook en knoflook lossen slijmen op en bevatten veel vitamine C: bieslookboter of fijngesneden op de boterham, altijd rauw gebruiken op aardappelpuree, sla, omelet, eiergerechten, kwark, in soepen, sauzen, salades en gestoomde groenten. Of snijd een teentje verse knoflook fijn en meng met wat kwarkkaas, smeer een dik laagje op een stukje brood en kauw zolang mogelijk zodat je keel volledig wordt ontsmet. 
 • Groot kaasjeskruid dankt zijn medicinale werking aan zijn etherische oliën, slijm- en looistoffen. De etherische oliën lossen slijm op en zijn krampstillend;
  De slijmstoffen zorgen voor een beschermende laag en ondersteunen de luchtwegen. Ideaal dus bijvoorbeeld bij hoestklachten. Gorgel met wat voldoende afgekoelde thee om de stoffen goed hun werk te laten doen.

Wil je genieten van de medicinale eigenschappen van kruiden? Hou dan deze tips in acht:

 • Wees voorzichtig in geval van zwangerschap, borstvoeding, indien je medicatie neemt...
 • Gebruik kruiden correct voor het maken van infusies. Niet te heet, gebruik losse kruiden, gebruik enkel biologische kruiden of plantendelen
 • Wissel af in het gebruik van kruiden

Lees ook de volgende interessante WIMED artikels rond immuniteit:

 

Word NU nieuw WIMED-lid voor €140 per jaar + 
ontvang gratis e-monografie

"Drink jezelf in balans"

Bestellen van het WIMED ledenpakket kan via: 
secretariaat@efiow.be
 of 013/29.29.42
Elk nieuw lid ontvangt een persoonlijke login, paswoord en e-monografie
"Drink jezelf in balans".

Als WIMED - lid geniet je van de volgende voordelen:

1. Toegang tot de 25-jarige WIMED-databank als één van de grootste orthomoleculaire onlinedatabank in de Benelux met de unieke ortho-encyclopedie  en de interactieve eFIOW driehoek en online kookboekmet maandelijks nieuwe recepten, artikelen, voedingstips en bereidingstechnieken.
2. Maandelijkse digitale nieuwsbrief met orthomoleculaire tips, trends, artikels en nieuwe orthoceuticals
3. Ontvang gratis de e-monografie "Drink jezelf in balans" t.w.v. €35
4. Kortingen op verschillende eFIOW opleidingen: kookworkshops, openstudiedagen.
5. Voor medici, paramedici en therapeuten: vermelding van uw naam op de open eFIOW website

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis

`Smaken nabootsen in het lab, hoe natuurlijk is dat?´

   

De wijze waarop aroma’s en smaken worden gemaakt in het lab is een vaak goed bewaard geheim van biotechnologische bedrijven. Volgens diezelfde bedrijven passen ze  een goedkope, efficiënte en volgens hen ook vaak een natuurlijke manier toe om smaken en aroma’s te produceren. Vroeg u zich weleens af waar een smaak precies vandaan komt als er op de verpakking van bijvoorbeeld water staat ‘natuurlijke aroma’s'?
Hebben ze het water uit de fles daadwerkelijk verrijkt met een paar druppels vers sinaasappelsap, citroensap of kokosmelk? 
Wellicht niet, maar waar komen die ‘natuurlijke’ smaken dan wel vandaan?

Vandaag is genetische manipulatie en genetische modificatie schering en inslag. Vaak zijn het toepassingen van multinationals om gewassen weerbaar te maken tegen herbiciden en pesticiden, een hoger rendement te krijgen of gewassen te produceren waar een allergische stof niet meer in aanwezig is. Maar genetische ingrepen gebeuren ook om gisten, bacteriën en schimmels medicijnen, enzymen en aroma’s te laten produceren.

Sinaasappelsmaak bijvoorbeeld, vermeld op tal van producten in de supermarkt, is een smaakstof afkomstig van het naar sinaas smakende valenceen.
Voor de productie van valenceen op laboratoriumschaal zijn bepaalde bacteriën verantwoordelijk, meer bepaald de “Rhodobacter sphaeroides”, welke suiker door vergisting omzet in valenceen. Middels de correcte temperatuur, zuurstoftoevoer en specifieke voedingsstoffen, gedijt de bacterie uitstekend. Het goedje dat overblijft nadat de bacterie zijn werk heeft gedaan, is felbegeerd en er wordt in de voedingsindustrie dan ook veel geld voor neergeteld. De Rhodobacter bacterie is evenwel een van oorsprong natuurlijk aanwezige bacterie waar enkele kunstgrepen op zijn toegepast. Enkel door toedoen van deze genetische ingreep is de bacterie in staat een sinaasappelaroma te creëren. Meer bepaald werd een gen uit het DNA van een Canadese cipres - eveneens een producent van valenceen - ingebouwd. Dit proces om valenceen uit een bacterie te maken mits toevoegen van een bepaald gen, werd vrij recent (2010) voor het eerst toegepast door Nederlandse biotechnologiebedrijf Isobionics.

Waar natuurlijke smaakstoffen vandaan komen moet volgens de Europese wetgeving niet op verpakkingen vermeld worden. Ook niet als er genetisch gemanipuleerde bronnen zoals bacteriën aan te pas komen. De aanduiding ‘natuurlijk aroma’ is in  gevallen van vergisting- wat deze bacterie ook doet- toegelaten, omdat het fermentatieproces wordt aanzien als een natuurlijke methode.

Er zijn voor- en tegenstanders van dit soort laboratoriumtechnieken, die in de toekomst wellicht steeds meer zullen worden toegepast. De argumenten die bedrijven bovenhalen zijn onder meer:
kostenbesparend, duurzaam, efficiënt, minder verspilling van water, energie, transport, logistiek, geen bestrijdingsmiddelen en andere schadelijke chemicaliën nodig.

De biologische, seizoensgebonden, lokale en korte keten tegenbeweging- die overigens steeds meer groeit- heeft geen behoefte aan dit soort gemanipuleerde hoogstandjes.
Dicht bij de natuur blijven behoeft geen krans, dus ook geen artificieel gemaakte ‘natuurlijke ‘smaken of aroma’s.

Wil je toch een sinaas- of valanceenaroma toevoegen aan gerechten of drank?
Probeer dan volgende tip:

 • Haal de schil van een biologisch geteelde sinaasappel of mandarijn.
 • Laat de schil drogen en verpulver de droge schil in de blender tot poeder. 
 • Of rasp heel fijn een beetje van een biologische sinaasappel en gebruik een klein beetje van deze zeste of poeder als smaakmaker bij bijvoorbeeld een puur chocolade dessertje.

Zo krijg je een natuurlijk aroma in de pure zin van het woord, zonder dat hier een lab, een bacterie of genetisch gemodificeerd proces aan te pas komt.

Bron:

 • "De beste manier om sinas te maken, is zonder sinaasappels" Quest- 08/2017
 • www.isobionics.com

Wil je meer weten over wat er aan de grondslag ligt van de voeding die op ons bord beland?
Dit wordt uit de doeken gedaan in Orthoreeks 4 "Van grond tot mond". Orthoreeks 4 maakt deel uit van "Orhomoleculaire voedingscoach en practitioner" (2018)

 

Deze opleiding bevat volgende onderliggende onderdelen:

NIEUWS eFIOW

Het nut van preventieve labotesten

Recent werd een grootschalig onderzoek naar "overbodige labotesten" opgezet door de overheid via het federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg.
Overbodige labotesten kosten de ziekteverzekering een fortuin. Om de ziekteverzekering te ontlasten wordt, afhankelijk van de klachten van de patiënt, computergestuurde suggesties gedaan voor bepaalde labotesten. Vrij om al dan niet door de arts te volgen...

Maar wat zijn "onnodige labotesten"?
Lever-, schildklier-, bijnier-, glucose-, cholesterolwaarden, darmparameters, hormoonbalans,  vitaminen-en mineralenstatus, zware metalen belasting, vetzuurprofiel, ontstekingsmarkers.....
Eén of meerdere van deze markers preventief en regelmatig laten vaststellen zijn vaak goede manieren om preventief over je gezondheid te waken. En vaak zijn dit testen waar de ziekteverzekering zich van distantieert. 

In alle geval stellen wij ons de vraag of het aan de overheid is om te bepalen wat al dan niet overbodige labotesten zijn. Iedereen die begaan is met zijn eigen gezondheid, wacht best niet tot symptomen de kop opsteken, waar vaak al vele jaren deficiënties aan voorafgaan.

Laat eventuele deficiënties daarom preventief opsporen en indien mogelijk, stuur ze bij via voedings-en leefstijlfactoren. Alleen dan zullen de ziektekosten daadwerkelijk kunnen gedrukt worden.

Monografieën nrs 11 en 110 in de kijker

Griepinfecties

Monografie 11 - € 30

Voor het voorkomen en behandelen van griep en verkoudheid kunnen antibacteriële en antivirale medicijnen vervangen worden door een zeer efficiënte orthomoleculaire therapie: gezonde voeding, een juiste leefwijze en ondersteuning met natuurlijke orthomoleculaire stoffen. Deze monografie is een waardevol instrument om griep en verkoudheid op een natuurlijke manier te voorkomen.

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

Een doorbraak in de pijnbestrijding

Monografie 110 - € 45

Lichaams-, spier-, beenderbewustzijn, aandacht en orthoceuticals zijn de vijf pijlers die de neuromusculaire spanningen of pijnen kunnen elimineren als zij volle aandacht krijgen in alle omstandigheden tijdens het leven. Zij zullen de ademhaling, lichaamshouding en chronische stress subtiel gunstig beïnvloeden zodat een brede waaier van secundaire oorzaken, die grotendeels het gevolg zijn van deze onderontwikkelde hoofdspelers, spontaan worden geëlimineerd.

Er zijn vijf belangrijke luiken die samen een hoogste synergie behalen:

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

AGENDA eFIOW

Klik hier voor een overzicht van al onze activiteiten

VERNIEUWD!!
Ortho-Biochemische basiscursus (Tessenderlo)

 

Cursus is volledig herwerkt en geactualiseerd!

 

 Een vierdaagse orthomoleculaire basisopleiding die antwoorden biedt op vragen zoals:

 • Waarom is de schildklier gevoelig voor tandpasta met fluor?
 • Welke vorm van ijzer is het best opneembaar door onze darmen?
 • Welk effect heeft keukenzout op de productie van maagzuur?
 • Hoe kan je eigen energiecyclus optimaliseren en onderhouden?
 • Hoe kunnen we ons wapenen tegen oxidatieve stress?
 • Hoe functioneren hormonen binnen de cel?
 • Welke factoren versterken onze genen en zetten ze aan tot positieve expressie?

In de Ortho-Biochemische basiscursus leer je:

 • Kennismaken met de verschillende balansen in het lichaam: zuur-base balans, oxidatie-reductie, vrije radicalen – antioxidanten balans en niet te vergeten de balans in het autonoom zenuwstelsel.
 • Nodige inzichten verwerven op atoomniveau en hoe toe te passen in het dagelijks leven.
 • Eerste kennismaking met de macronutriënten: suikers, eiwitten en vetten en belangrijke vuistregels die meteen toepasbaar zijn in de praktijk.
 • Verschillende energiesystemen ontdekken en welke cofactoren ze nodig hebben.
 • Wat mitochondriale voeding is en waar/hoe deze kan worden ingezet.
 • Welke externe factoren onze gezondheid kunnen beïnvloeden.
 • Epigenetisch je genen sterker maken.
 • Het begrip microbioom kennen en deze ondersteunen  door de darmflora aan te sterken

Met de aangereikte kennis en wetenschappelijke verbanden opgebouwd gedurende deze 4 lessen, ben je instaat om nutritionele praktijkvragen onderbouwd uit te werken.
Met als doel je cliënt een dieper, wetenschappelijk  en oorzakelijk inzicht te geven. 
Vanuit deze kennis kan je begeleiden naar het gewenste resultaat.

 • Leslocatie: Vlinderatelier, Achterheide 30, 3980 Tessenderlo
 • Prijs: 440 € incl. gekleurde syllabus
 • Inschrijvenopleiding@efiow.be of T: 0032/(0)13 29 29 42 
 • Aangewezen voor iedereen die als orthomoleculaire voedingscoach/therapeut wenst te starten in een eigen of groepspraktijk

Lesdata 2018:

Test je kennis op volgende examendata!

 

U heeft 7 à 8 gezondheidsreeksen gevolgd en/of een cursusonderdeel van de orthomoleculaire nutritionele geneeskunde afgerond?

Het eFIOW geeft haar cursisten de mogelijkheid om haar/zijn theoretische en praktische kennis te bewijzen op één van de volgende geplande examendatums:

 • Za 16 december 2017 in Laarne om 9u: M7-8-9 
 • Woe 17 januari 2018 in Tessenderlo om 9u30
 • Di 12 juni 2018 in Tessenderlo om 13h00
 • Woe 13 juni 2018 in Assenede om 13h00

De examens worden enkel schriftelijk afgelegd en bij voorkeur op de geplande data.

Na het afleggen van het examen en bij goed resultaat, ontvangt u het Getuigschrift "Epigenetische gezondheidscoach" of " Orthomoleculaire voedingscoach" of "Integrale Orthomoleculaire Epigenetische gezondheidsspecialist & deskundige".

Belangrijke Noot: u kan een nieuwe gezondheidsreeks en/of verdere professionele cursussen volgen, ook wanneer u beslist heeft het examen af te leggen in een latere periode.

Meer informatie & Inschrijven kan via: opleiding@efiow.be

eFIOW Community

Het eFIOW streeft ernaar om samen met personen, firma's, verenigingen en laboratoria, die toonaangevend zijn op het vlak van biologische, organische voeding/suppletie & niet-toxische geneeswijzen in de Benelux, met elkaar te verbinden in een uniek Orthomoleculair Community-Concept, waarbij digitalisering en moderne communicatie-, informatie- en innovatievormen de voertuigen moeten worden van het eFIOW kenniscentrum.

`Selenium+Zinc´

Pharma Nord

 

 • Al meer dan vijfentwintig jaar op de markt!
 • Pure, organisch gebonden seleniumgist (SelenoPrecise), zink en de vitaminen A, B6, C en E
 • Al 25 jaar aangepast aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten
 • Voldoet aan de farmaceutische richtlijnen voor productie en de EU-regels voor voedingssupplementen
 • Beschikbare doosjes: 90+30 tabl, 150 tabl

 

1 tablet bevat:

 

 

% RI*

selenium (SelenoPrecise)

100 μg

 

182%

zink (zinkgluconaat)

15 mg

 

150%

vitamine A

800 μg RE

 

100%

vitamine B6

2 mg

 

143%

vitamine C

90 mg

 

113%

vitamine E

15 mg α-TE 

 

125%

* RI = Referentie-inname

 • Gebruik:

1 tablet per dag, Bij voorkeur tijdens de maaltijd met een glas water innemen.
Zwangere vrouwen : de aanbevolen hoeveelheid vitamine A niet overschrijden. De aanbevolen dagdosis niet overschrijden.

Selenium+Zinc PROMOPACK (90 tabletten + 30 gratis)

"Profiteer nu van een exclusieve promotieaanbieding! De eerste 40 die een e-mail sturen naar info-be@pharmanord.com ontvangen een gratis staal van Selenium+Zinc (30 tabletten).  Vermeld in je e-mail: aanbieding eFIOW, het product, je beroep evenals je naam en adres."

Voor meer informatie over dit product en onze eFIOW partner Pharma Nord, klik hier