Orthotrend van de week

Hier verzamelen we elke week een trend in de orthomoleculaire wetenschappen.

Oudere orthotrends vind je terug in het archief.

Laatste orthotrend

 

Aluminium is alom vertegenwoordigd in onder meer voeding, cosmetica, medicijnen. Als gevolg daarvan bestaat de kans dat het lichaam hoge aluminiumconcentraties opslaat in de longen, lever, schildklier en hersenen. Een kleine hoeveelheid aluminium (1mg/1kg lichaamsgewicht) kan het lichaam nog verwerken. Recente studies hebben echter aangetoond dat kleine, maar betekenisvolle hoeveelheden aluminium de bloed-hersenbarrière kunnen passeren, de hersenen binnendringen en zich daar semipermanent ophopen. Aluminium veroorzaakt op die manier apoptose van neuronen en gliacellen.

De meest voorkomende bronnen van aluminium zijn onder meer teflonpannen waarvan het aluminiumlaagje in contact komt met de bereide voeding. Ook aluminiumfolie is een ware boosdoener die vooral bij zure pH en hoge temperaturen overgaat naar voeding. Ook medicijnen zoals maagzuurremmers, aspirine en vaccinaties gaan niet vrijuit. Die laatste bevat aluminium om het immunologisch effect te verhogen. Andere bronnen zijn aluminiumzouten in deodorants, aluminium als emulgator in kaas en bleekmiddel in bloem; of tafelzout dat aluminium-calcium silicaat bevat om te voorkomen dat het zout samenkoekt.

Aluminium remt meer dan 200 biochemische processen.
Aluminium (Al3+) beïnvloedt het axonale transport, de synthese van neurotransmitters, synaptische transmissie, signaaltransport wat afhangt van fosforylering of defosforylering van eiwitten, afbraak van eiwitten, genexpressie en ontstekingsreacties.
 • Al3+ bindt aan de fosfaatgroepen van DNA en RNA waardoor de genexpressie van verschillende genen, essentieel voor de hersenfunctie, wordt beïnvloedt
 • Al3+ bindt zich ook aan de fosfaatgroepen van nucleoside di- en trifosfaten, zoals ATP, en kan aldus het energiemetabolisme in de mitochondriën inhiberen. Bovendien remt Al de functies van verschillende proteïnekinasen en fosfatasen.
 • Lage serumfosfaatspiegels leiden tot het oplossen van beenderen, osteoporose, spierpijnen en uiterst zwakke spieren.
 • Al3+ bindt aan metaalbindende aminozuren zoals histidine, tyrosine, arginine enz. of gefosforyleerde aminozuren. Denaturatie van eiwitten heeft invloed op bijvoorbeeld schildklierwerking en synthese van neurotransmitters
 • Al3+ stimuleert Fe-geïnduceerde membraanlipideperoxidatie en veroorzaakt oxidatieve schade, alhoewel Al3+ geen directe invloed heeft op peroxidatie
Deze stoffen/orthoceuticals kunnen beschermen tegen neurotoxiciteit:
 • Silicium is een uitstekende cheleerder en helpt aluminium uitscheiden via de urine. Tegelijk houdt het essentiële mineralen zoals ijzer en koper in het lichaam. Onderzoek toont aan dat het dagelijks drinken van siliciumrijk mineraalwater gedurende 12 weken helpt om het lichaam te ontdoen van aluminium.
 • L-carnitine: aluminiumtoxiciteit verstoort de synthese van L-carnitine wat leidt tot inefficiënt transport van de vetzuren naar de mitochondriën en vetopstapeling in de lever.
 • L-Theanine is een aminozuur aanwezig in groene thee. Naast de kalmerende werking op het zenuwstelsel, verhoogt het de antioxidantactiviteit en vermindert de oxidatieve stress in de hersenen.
 • (geëmulgeerd) Kurkuma met hoge biologische beschikbaarheid remt inflammatie, geïnduceerd door aluminium.
 • Naast deze zijn (gebufferde) vitamine Cvitamine E (d-alfatocoferol en tocotriënolen) en selenium (methionine of organische gistbron) uitstekende aluminium cheleerders.

 

Bronnen

 •  Dr. Karin Klotz et al.The Health Effects of Aluminum Exposure. Deutsches Ärtzeblat Int. 2017 Sep; 114(39): 653–659.
 • Masahiro Kawahara et al. Link between Aluminum and the Pathogenesis of Alzheimer's Disease: The Integration of the Aluminum and Amyloid Cascade Hypotheses. Int. Journal of Alzheimer's Disease. 2011; 2011: 276393.
 • University Health News. 8 Ways to Protect Yourself from Aluminum Poisoning. Feb 2018