Orthotrend van de week

Hier verzamelen we elke week een trend in de orthomoleculaire wetenschappen.

Oudere orthotrends vind je terug in het archief.

Laatste orthotrend

66% van de secundaire scholen bood in 2015 nog gesuikerde frisdranken aan. 
Het onderwijs ondertekende in 2016 een engagementsverklaring om meer gezonde drankjes en tussendoortjes aan te bieden op school tegen het schooljaar 2020-2021. 
Het doel is water en vers fruit aan te moedigen en producten uit het gedoogbeleid zoals fruitsap in beperkte mate beschikbaar te stellen.

In de praktijk blijken (middelbare) scholen een loopje te nemen met het beperken van gesuikerde frisdranken. De frisdrankautomaten laten zich deels vullen met geconcentreerde vruchtensappen en  ‘light’ versies van de klassieke frisdranken. We kunnen dit allesbehalve veilige alternatieven voor water noemen. Commerciële vruchtensappen bevatten hoge gehaltes aan fructose. Het enkelvoudige suiker fructose heeft geen invloed op de insulineafgifte. De keerzijde van de medaille is dat overmaat fructose de lever belast, de enzymen frutokinase en aldolase uitput welke fructose omzetten naar glucose. Te hoge gehaltes aan fructose leiden vaak tot verhoogde cholesterolwaarden en overmatige aanmaak van het suikeralcohol sorbitol, wat oogbeschadiging zoals cataract in de hand werkt.

Bovendien bevordert fructose glycolysatie van weefselproteïnen. Deze maillardreacties of niet- enzymatische reacties waarbij suikers en eiwitten binden, liggen mee aan de oorzaak van orgaan-en weefselbeschadiging. 

Ook light dranken of ‘zero sugar’ versies van populaire frisdrankmerken zijn geen stap in de goede richting. Deze bevatten steeds synthetische suikers waarvan aspartaam één van de gekendste is. Aspartaam ​​bestaat uit de twee aminozuren fenylalanine (50%), asparaginezuur (40%) en een methylester(10%). Fenylalanine is op zich een lichaamseigen aminozuur dat wordt omgezet in stimulerende stoffen als dopamine, noradrenaline en adrenaline.

Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het synthetische fenylalanine uit aspartaam het 
darmenzym alkalisch fosfatase blokkeert. Laat dat enzym nu net gerelateerd zijn aan het voorkomen van obesitas, diabetes en metabool syndroom.

De methylester wordt in het lichaam omgezet in methylalcohol. Dat laatste is niet onschuldig en wordt bij temperaturen boven de dertig graden omgezet tot formaldehyde, wat op zijn beurt mierenzuur als eindproduct oplevert. Dit resulteert in metabole acidose, DNA-schade, weefselschade, zenuwceldegeneratie zoals MS en Parkinson. 

Dat het ook anders kan bewijst het aan te moedigen initiatief van onder meer onderwijscentrum Gent “De waterchallenge”. Met dit project worden alle Gentse basisscholen tussen half september en half oktober uitgedaagd om meer water te drinken. Dat er iets moest gedaan worden aan het drinkbeleid op de lagere scholen, komt voort uit enkele recente cijfers waaruit blijkt dat kinderen tussen zes en tien jaar gemiddeld 0,6 liter water per dag drinken. Dit ligt ver onder de aanbevolen norm van 1,5 liter. Jonge kinderen moeten hun dorstgevoel leren herkennen en tijdens drukke dagen drinken jonge kinderen te weinig ‘spontaan’. Op geregelde tijdstippen water aanbieden en leerlingen op een speelse manier overtuigen om bewust – idealiter om het uur- een glas water te drinken, is nodig om hen geconcentreerd en actief te houden gedurende de dag.

Bronnen:

  • voedselconsumptiepeiling 2014
  • http://www.wnho.net/fda_92_symptoms_on_aspartame.htm
  • I. Ashok, R. Sheeladevi. Redox Biology. Biochemical responses and mitochondrial mediated activation of apoptosis on long-term effect of asapartane in rat brain. Volume 2 (2014). pages 820-831