Orthotrend van de week

Hier verzamelen we elke week een trend in de orthomoleculaire wetenschappen.

Oudere orthotrends vind je terug in het archief.

Laatste orthotrend

 

Pinus pinaster of zeedenschors is gekend als rijke bron van bioflavanoïden, met
Oligometric proanthocyanides (OPC's) als belangrijkste aandeel. Proanthocyanidine, catechine en epicatechin zijn OPC’s die in de pijnboomschors het hoogst vertegenwoordigd zijn.
Studies tonen meerdere specifieke eigenschappen aan van deze OPC’s.
Onderzoek richtte zich in eerste instantie op een breed scala aan cardiovasculaire voordelen. 
Aangetoond is dat het de bloeddruk verlaagt en de glycemische controle verbetert, evenals het lipidenprofiel, de vetzurensynthese en de perifere bloedsomloop
 
Maar OPC’s hebben ook een duidelijk verdienste op het herstel van licht beschadigde gezichtshuid onder invloed van ultraviolette straling.
Een in 2012 gedane gerandomiseerde studie met orale pijnboomschorssuppletie tekent volgende resultaten op, waarbij men keek naar de resultaten na drie maand bij dagdosissen van 100mg/dag, en na 6 maand met 40 mg/dag.
  • Een significante verbetering in verminderen van pigmentvlekken;
  • Een relatief groot aantal proefpersonen was van mening was dat de ruwheid van hun gezichtshuid was verbeterd
  • Uit gedetailleerde digitale beelden blijkt dat 71% van de deelnemers verbetering van hun ouderdomsvlekken had, zij het in verschillende mate. 
Deze effecten zijn mede het gevolg van verbetering van hydratatie, synthese van hyaluronzuur en collageen en bescherming van deze structuren tegen oxidatieve stress en enzymatische afbraak. Het beschreven onderzoek toont alvast de klinische werkzaamheid en veiligheid aan in het kader van herstel van beschadigde gezichtshuid.
OPC’s zijn uitstekende vrije radicalen-vangers en preventief goed in te zettenen als bescherming tegen UV- beschadiging. 
 
Andere huidbeschermende maatregelen, zowel inwendig en uitwendig zijn:
  • Voldoende antioxidanten zoals betacaroteen, vitamine E en C, glutathion, co-enzym Q10;
  • Wrijf de huid na het zonnen in met  een huidregenererende Aloë vera gel of MSM gel;
  • Essentiële vetzuren EPA en DHA: omega-3-suppletie gedurende het jaar beschermt tegen huidkanker. Het lichaam kan zich beter wapenen tegen ontsteking en infectie.
Bronnen:
  • Minao Furumura et al. Oral administration of French maritime pine bark extract (Flavangenol®) improves clinical symptoms in photoaged facial skin. Clin. Interv. Aging. 2012; 7: 275–286.Published online 2012 Jul 27. doi:  10.2147/CIA.S33165