Orthotip van de week

Elke week verschijnt hier een nieuwe orthomoleculaire gezondheidstip van het eFIOW

Oudere tips vind je terug in het archief.

Laatste tip van de week

 

Herpes simplex (HSV) is het virus dat verantwoordelijk is voor koortsblaasjes of koortslip.
Vanuit de orthomoleculaire nutritionele therapie drukt men het herpes virus efficiënt de kop in door het aandeel lysinerijke voeding te verhogen, eventueel aangevuld met extra L-lysine suppletie of orthoceuticals. Terzelfdertijd beperkt men beter argininerijke voeding (noten, zaden, chocolade, pinda’s, zilvervliesrijst, haver). L-Lysine en L-arginine zijn immers twee concurrerende aminozuren met dezelfde structuur. Het herpes virus gedijt goed op arginine, maar niet op lysine.
Het toedienen van meer lysine rijke bronnen zet L-arginine schaakmat. Bijgevolg dooft de werking van het herpes virus uit.

Interessant is dat bepaalde fytonutriënten er bovenuit steken als het gaat om het herpesvirus een halt toe te roepen.
De „Sedum Acre“ of in de volksmond „muurpeper“- soms Jodenbaard of tripmadam genoemd – is een meerjarige en winterharde vetplant. Een plant welke zeer rijk is aan virusremmende fytonutriënten. Het sap in de bladeren  is bitter, vandaar de toevoeging „Acre“ in de naam. Al van oudsher wordt de plant gebruikt in de behandeling van onder meer huidziekten.
De virusremmende werking dankt muurpeper aan de heilige drievuldigheid welke de activiteit van het herpes simplex virussen afremt. Zijnde quercitine, piperine en oxaalzuur.

  • De flavonoïde quercitine versterkt vitamine C en helpt het immuunsysteem lichaamsvreemde stoffen op te ruimen. Het werkt in op het remmen van ontstekingsbevorderende mediatoren zoals histamine en leukotriënen. 
    Quercitine vind je in de voeding terug in appels, rode ui, (bos)bessen.
  • Het alkaloïde piperine voorkomt de replicatie van het herpesvirus af door ontstekingsbevorderend cytokines te remmen. Piperine heeft eveneens een pijnstillend werking.
  • Oxaalzuur heeft vaak een negatieve bijklank omdat het zuur mineralen bindt en deze minder goed opneembaar maakt doorheen de darmwand. Daarnaast fungeert oxaalzuur ook als antioxidant. Oxaalzuur kan de oxidatie van vitamine C tegengaan.
    Planten bezitten niet toevallig oxaalzuur om zich tegen allerhande ziekten te beschermen.
  • Last but not leastde sedum blaadjes bevatten looistoffen (tannines) welke een astringerende (samentrekkende) werking hebben. Deze doen eiwitten neerslaan waardoor wonden sneller kunnen helen.

Bron

  • Luyao Wang, Qing Mei, Dingrong Wan. Journal of Chromatographic Science: “Simultaneous Determination by HPLC of Quercetin and Kaempferol in Three SedumMedicinal Plants Harvested in Different Seasons” Volume 52, Issue 4, 1 April 2014, Pages 334–338