Orthotip van de week

Elke week verschijnt hier een nieuwe orthomoleculaire gezondheidstip van het eFIOW

Oudere tips vind je terug in het archief.

Laatste tip van de week

Kruiden kunnen slijmvliezen prachtig ondersteunen. Dankzij hun natuurlijke antibiotische werking, hun aanwezige slijm- en looistoffen en etherische oliën stimuleren ze het zelfgenezend vermogen. 

 • Tijm in de vorm van tijmsiroop helpt het slijm op te lossen en kunnen we gebruiken bij verkoudheden, keelaandoeningen en vooral bij hoesten. Ga voor een zuivere natuurlijke  tijmsiroop  waar geen codeïne aan is toegevoegd. Codeïne kan verslaving in de hand werken en loopt dan zijn doel voorbij.
 • De smalbladige Weegbree is niet alleen een kruid voor de luchtwegen en voor de darmen, maar bovenal voor de zenuwen. Het geeft ons vertrouwen en daarmee een betere ademhaling. Deze plant kan je dus vooral als kruideninfusie gebruiken bij aandoeningen van onze luchtwegen, als gevolg van spanningen.
 • We kunnen infusie van salie drinken, en/of als gorgeldrank gebruiken bij ontstoken keel en mondholte, ontsteking van de amandelen, maag en darmen. Salie drijft het slijm weg uit de ademhalingsorganen en reinigt de slijmvliezen. Deze werking is te danken aan zijn adstringerende of samentrekkende eigenschappen. Om deze reden moet je salie wel aan de kant laten staan bij koorts, zwangerschap, borstvoeding.
 • Een gesneden Ui op je nachttafel houdt de neus open en verbetert de slaap bij neusverkoudheid. Astma patiënten en mensen die lijden aan chronische bronchitis doen er goed aan wekelijks enige keren uien te eten. Ui kan gezien worden als een natuurlijk antibioticum.
 • Kamille is wel de meest bekende plant die gebruikt wordt bij keelontsteking als gorgeldrank. Kamille is ontsmettend en ontstekingswerend, vooral bij slijmvliesontsteking. Verkoudheid en sinusholte ontsteking verbeteren snel na toepassing van het stomen van kamille met een doek boven het hoofd.
 • Bieslook en knoflook lossen slijmen op en bevatten veel vitamine C: bieslookboter of fijngesneden op de boterham, altijd rauw gebruiken op aardappelpuree, sla, omelet, eiergerechten, kwark, in soepen, sauzen, salades en gestoomde groenten. Of snijd een teentje verse knoflook fijn en meng met wat kwarkkaas, smeer een dik laagje op een stukje brood en kauw zolang mogelijk zodat je keel volledig wordt ontsmet. 
 • Groot kaasjeskruid dankt zijn medicinale werking aan zijn etherische oliën, slijm- en looistoffen. De etherische oliën lossen slijm op en zijn krampstillend;
  De slijmstoffen zorgen voor een beschermende laag en ondersteunen de luchtwegen. Ideaal dus bijvoorbeeld bij hoestklachten. Gorgel met wat voldoende afgekoelde thee om de stoffen goed hun werk te laten doen.

Wil je genieten van de medicinale eigenschappen van kruiden? Hou dan deze tips in acht:

 • Wees voorzichtig in geval van zwangerschap, borstvoeding, indien je medicatie neemt...
 • Gebruik kruiden correct voor het maken van infusies. Niet te heet, gebruik losse kruiden, gebruik enkel biologische kruiden of plantendelen
 • Wissel af in het gebruik van kruiden