Zalmsuprême - Energiebooster - Drinkgedrag ouderen - Krokusvakantie - Alzheimer - OrthoModules beschikbaar

Nieuwsbrief eFIOW

www.eFIOW.be

Bekijk de online versie indien deze
nieuwsbrief niet leesbaar is
of afbeeldingen niet zichtbaar zijn.
Klik hier om uit te schrijven.

In deze nieuwsbrief: 06/02/2018

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Johan Maerevoet - Lees meer...

`Gebakken zalmsuprême met wintergroentjes uit de oven en bieslook-yoghurtsaus´

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis - Lees meer...

`Ouderen en (de)hydratatie´

NIEUWS eFIOW - Lees meer...

Krokusvakantie van 09/02/18 t.e.m. 18/02/18 
Monografieën nrs 71 en 67: "Drink jezelf in balans" en "Hoe Alzheimer orthomoleculair voorkomen" in de kijker

AGENDA eFIOW - Lees meer...

VERNIEUWD EN NU BESCHIKBAAR! Ortho-Biochemische Nutritionist Modules 2-3
inclusief online-begeleiding

 

eFIOW Community - Lees meer...

`Energetica Academy: "Reumatoïde artritis in de praktijk" (verschillende data en locaties)´

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Johan Maerevoet

`Gebakken zalmsuprême met wintergroentjes uit de oven en bieslook-yoghurtsaus´

De feestmaand december is al even voorbij. Hoog tijd dus om het, qua voeding, wat matiger aan te doen. Dit betekent echter niet dat we nu strikt calorieën moeten gaan tellen. Afkicken doen we lekker en in stijl. Dit gerechtje met wintergroenten is rijk aan vitaminen en mineralen, maar het legt tevens het accent op de macronutriënten vetten  en eiwitten. Koolhydraten uit granen of aardappelen laten we even voor wat ze zijn. We beperken ons strikt tot de weinige koolhydraten die afkomstig zijn van de wortelgroenten. Dit stelt ons in staat om het insulinepeil te verlagen. Dit hormoon is o.a. verantwoordelijke voor de opslag van vet in de cel. De relatief vette vis en het bijhorend sausje op basis van volle yoghurt zorgen ervoor dat je minder eet, en niet zo snel honger krijgt. Het zijn ook deze ingrediënten die rijk zijn aan het essentiële aminozuur L-tryptofaan. Dit bevordert de aanmaak van het goedgevoel hormoon serotonine wat tot meer tevredenheid kan leiden in deze winterse dagen.

 

Ingrediënten

4 stuk zalmnoten (100gr)  
600 g Wortelen  
400 g pastinaak  
1 stuk zwarte rammenas (winterrammenas)  
2 el ghee (geklaarde boter)  
3 el olijfolie (extra vierge)  
1 teentje look  
  smaak zwarte peper  
  smaak grof zeezout  
  smaak Verse tijm  
  smaak oregano, rozemarijn (gedroogd)  
125 g volle yoghurt (bieslook-yoghurtsaus)  
2 tl mosterd (bieslook-yoghurtsaus)  
1 bosje bieslook (bieslook-yoghurtsaus)  
  smaak zwarte peper, grof zeezout (bieslook-yoghurtsaus)  

 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Reinig de wortel en snijd in de lengte in kwarten. Zorg voor staafjes van ca. 3 à 4 cm lengte.
  • Reinig de pastinaak en versnijd op dezelfde manier als de wortels.
  • Schil de rammenas en snijd in staafjes van ca. 1cm2 en eveneens 3 à 4 cm lang.
  • Snijd (of knip) de verse bieslook fijn.
  • Meng de volle yoghurt met de mosterd en de versneden bieslook. Smaak af met peper en zout. 

 

Bereiding

  • Kook de wortelen en rammenas gedurende 10 minuten in licht gezouten water. Voeg na vijf minuten de pastinaak toe. Giet daarna af en laat even drogen.
  • Wrijf met een knoflookteentje over een ovenplaat en besprenkel met wat olijfolie.
  • Verdeel de groenten over de bakplaat en overgiet nogmaals met een flinke scheut olijfolie.
  • Kruid met grof zeezout, zwarte peper, verse tijm en eventueel wat gedroogde oregano en rozemarijn.
  • Laat ca. 15 minuten bakken. Roer regelmatig even om.
  • Smelt ondertussen wat kokosvet in de pan, dep de zalmmoot droog en bak deze ca. 2 à 3 minuten per kant tot deze goed gaar is.
  • Verdeel de groenten over het bord. Leg hierop de gebakken vis en serveer met de bieslook-yoghurtsaus.

Het volledige recept met alle bijkomende info kan je hier nalezen

 

 

Lees ook het originele groene smoothie recept door
orthomoleculair nutritionist Leen Vercruysse

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis

`Ouderen en (de)hydratatie´

 
 
Onderzoek legt bloot dat ouderen vaak onvoldoende gehydrateerd zijn.
Deze groep is extra kwetsbaar voor uitdroging, mede vanwege hun verminderde dorstgevoel.
Recent Brits onderzoek- een pilootstudie uitgevoerd bij Chelsea & Westminster Hospital NHS Trust - onthult dat een aanzienlijk deel van de patiënten gedehydrateerd bleken bij opname. 
Uitdroging ten gevolge van onvoldoende inname van water draagt bij aan een significant stijgende mortaliteit bij patiënten. 
Dehydratatie geeft patiënten een stijgend risico op onder meer nierstenen, hoge bloeddruk, slechte glucoseregulatie, beroertes. Gedehydrateerde patiënten zetten de gezondheidszorg onder zware financiële druk. Indien men er in zou slagen dit probleem efficiënt aan te pakken, zou het aantal bedlegerige dagen met 83.000 dagen per jaar kunnen dalen.
Ziekenhuismedewerkers wijzen onder meer op tijdsdruk al de belangrijke barrières in het zoeken naar een oplossing voor dit probleem en verbeteren van hydratatie. 
 
Waterfeiten en onderzoek
  • Recent onderzoek van Harvard University waarbij 48.000 mannen werden betrokken stelde vast dat het risico op blaaskanker met 7% daalde voor elk extra glas water die we dagelijks drinken. Een hoge waterinname van acht glazen per dag vermindert het risico op blaaskanker met ongeveer 50%.
  • De Adventist Health Study bestudeerde 20.000 mannen en vrouwen, hun waterverbruik en hun risico op hartaandoeningen. De helft van deze onderzoeksgroep hanteert een vegetarische levensstijl waardoor ze dagelijks meer waterrijke voeding als groenten en fruit nuttigen. Conclusie? Bij de personen die dagelijks minimum vijf glazen water dronken,
    halveerde het risico om te overlijden aan een hartaandoening
    . Dit in vergelijking met degenen die dagelijks minder glazen per dag dronken. Dieet en lichaamsbeweging buiten beschouwing gelaten, suggereren de gegevens dat het drinken van water zelf het risico op hartaandoeningen liet dalen, te wijten aan het verlagen van de viscositeit of stroperigheid van het bloed.
  • Zowel Europese instanties, het Amerikaanse Institute of Medicine als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevelen tussen 2 en 2,7 liter (8 tot 11 glazen) water per dag aan voor vrouwen. Voor mannen liggen de aanbevelingen iets hoger namelijk tussen 2,5 en 3.7 liter (10 tot 15 glazen) per dag. 
Er rekening mee houdend dat er ongeveer één liter water wordt gedekt uit enerzijds onze voeding, anderzijds uit de lichaamseigen aanmaak, vertaalt de wateraanbeveling zich naar het drinken van 4 tot 7 glazen water per dag voor vrouwen en 6 tot 11 glazen water voor mannen. Verhoogde behoeftes zijn uiteraard nog afhankelijk van onder meer fysieke activiteit en omgevingstemperaturen.
 
Bronnen
  • Alysha Bhatti, Javier Ash, Shyam Gokani, and Suveer Singh. BMJ Quality improvement Reports. Hydration Stickers - Improving oral hydration in vulnerable patiens. 2017; 6(1)
  • Ethan A. Perets and Elsa C. Y. Yan. ACS Cent Sci. 2017 July 26; 3(7): 683–685.

NIEUWS eFIOW

Krokusvakantie van 09/02/18 t.e.m. 18/02/18

Het eFIOW is gesloten tijdens de Krokusvakantie van 09/02/2018 t.e.m. 18/02/2018
Opnieuw  telefonisch bereikbaar maandag 19 februari 2018.

  • Maak voor alle administratieve aangelegenheden, bestellingen, facturatie, abonnementen gebruik van de volgende mail: secretariaat@efiow.be
  • Voor alle cursusinlichtingen en –inschrijvingen, studieplannen: opleiding@efiow.be
  • Voor website, nieuwsbrief, firmacontracten, wetenschappelijke contacten: angelique.debeule@efiow.be

Monografieën nrs. 71 en 67 in de kijker

Drink jezelf in balans

Monografie 71 - € 35

Een volledig orthomoleculair water- en drankendossier die je doorheen de vernieuwde eFIOW drankendriehoek gidst. Boordevol recepten, praktische tips en alles wat je nog niet wist over de functies, eigenschappen en mechanismen van water.

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

Hoe Alzheimer orthomoleculair
voorkomen?

Monografie 67 - €35

Er is nog steeds geen effectief Alzheimermedicijn gevonden. Dit kan echter opgevangen worden door een orthomoleculaire voedings- en suppletie strategie, die er in de eerste plaats op gericht is de ziekte van Alzheimer te voorkomen.

Verder brengt deze monografie meer inzichten in het ontstaansmechanisme van Alzheimer en hoe dit op een epigenetische manier kan ondervangen worden.

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

AGENDA eFIOW

Klik hier voor een overzicht van al onze activiteiten

 

 NU BESCHIKBAAR!
Ortho-Biochemische Nutritionist Module 2:
"Orthomoleculaire voeding" en
Module 3: "Orthomoleculaire terreinen"
 

 

In Orthomodule 2 en 3 maakt men kennis met 

de orthomoleculaire visie, leert men alles over orthomoleculaire voeding, dranken en orthoceuticals
en hoe deze in de praktijk toegepast kunnen worden. 

 

OrthoModule 2 
"Orthomoleculaire voeding"

                                                   

OrthoModule 2: Orthomoleculaire voeding

  • Deel 1: Situering en identificatie van de orthomoleculaire biochemische wetenschap
  • Deel 2: Criteria en visie over orthomoleculaire, epigenetische voeding
  • Deel 3: Nutritionele macronutriënten
  • Deel 4: De functies en eigenschappen van water en orthomoleculaire dranken
  • Deel 5: Nutritioneel suppletie dossier van A tot Z
  • Deel 6: Orthomoleculair suppletiemodel toepassing en integratie

OrthoModule 3:
"Orthomoleculaire terreinen"

Orthomodule 3: Orthomoleculaire terreinen

  • Deel 1: Inflammatoir terrein, Eicosanoïden
  • Deel 2: Oxidatie – Reductie Terrein
  • Deel 3: Immuniteitsterrein
  • Deel 4: Mixed Function Oxidase systeem
  • Deel 5: Zuur-base evenwicht

Onderstaande Openstudiedagen 2018 zijn inbegrepen in het pakket
van Orthomodule 2 en 3

eFIOW Community

Het eFIOW streeft ernaar om samen met personen, firma's, verenigingen en laboratoria, die toonaangevend zijn op het vlak van biologische, organische voeding/suppletie & niet-toxische geneeswijzen in de Benelux, met elkaar te verbinden in een uniek Orthomoleculair Community-Concept, waarbij digitalisering en moderne communicatie-, informatie- en innovatievormen de voertuigen moeten worden van het eFIOW kenniscentrum.

`Reumatoïde artritis in de praktijk´

Energetica Academy (Ir. Angélique De Beule)

De eerste signalen van reumatoïde artritis zijn meestal merkbaar ter hoogte van de vingergewrichten. Pijn, roodheid en zwellingen van de bovenste vingerkootjes, zowel aan de linker- als rechterhand, zijn kenmerkend voor dergelijke gewrichtsontsteking. Naarmate de ontsteking langer aanhoudt, geraakt het hele gewrichtsoppervlak beschadigd en sijpelt het ontstekingsvocht door naar grotere gewrichten zoals de pols, elleboog en schouders. Reumatoïde artritis is dan ook een typisch voorbeeld van een chronische (uit de hand gelopen) gewrichtsontsteking met vaak diepgewortelde weefselschade als resultaat.

Het programma van deze opleiding bestaat uit twee delen:

  1. Meer inzicht in het inflammatie-cascade effect dat aan de basis ligt van deze gewrichtsaandoening.
  2. Een onderbouwd overzicht van welke nutriënten en orthoceuticals ingezet kunnen worden voor het efficiënt opruimen van de immuuncirculerende stoffen. Met als doel het helingsproces starten.

Data, locaties en programma:

Donderdag 22 februari 2018 - middag

Mange-Tout – Wijnegem (BE)

Donderdag 1 maart 2018 - middag

3Square – Zwijnaarde/Gent (BE)

Donderdag 19 april 2018 - ochtend

Van Der Valk Hotel Ridderkerk (NL)

Donderdag 19 april 2018 - avond

De Ruwenberg – St. Michielsgestel (NL)

 

Wijnegem en Zwijnaarde (middag)

13.00h                         Ontvangst met broodjesbuffet

13.30h – 14.30h             Voordracht

14.30h – 14.45h             Koffiepauze

14.45h – 15.45h             Vervolg voordracht

Ridderkerk – 19 april (ochtend)

9.30h                             Zaal open

10.00h – 11.00h              Voordracht

11.00h – 11.15h              Koffiepauze

11.15h – 12.15h              Vervolg voordracht

12.15h                            Afsluiting met broodjesbuffet

St. Michielsgestel –19 april (avond):

19.00h                            Zaal open

19.30h – 20.30h              Voordracht

20.30h – 21.00h              Koffiepauze

21.00h – 22.00h              Vervolg voordracht

Deelnamekosten: €25, inclusief leuke verrassing die u na afloop mee naar huis krijgt

U kunt zich als volgt inschrijven:

(gelieve in uw mail duidelijk aan te geven op welke locatie u wilt deelnemen én uw Energetica klantnummer en volledige adresgegevens te vermelden)

Telefoon: NL: 0114/32 14 61  BE: 03/789 09 59

Na ontvangst van uw inschrijving sturen wij u een bevestiging en factuur.
Annuleringen minder dan 1 week voor de bijeenkomst komen niet in aanmerking voor terugbetaling of kwijtschelding van het inschrijfgeld.

Onze opleidingen zijn alleen toegankelijk voor artsen en therapeuten

Voor meer informatie over onze eFIOW partner Energetica Natura, klik hier