Bacteriën en histamine - Groene gezondheid - Aarden - Voedingsdeficiënties - Gratis info-avond - Ortho-Biochemische Nutritionist '18-'19

Nieuwsbrief eFIOW

www.eFIOW.be

Bekijk de online versie indien deze
nieuwsbrief niet leesbaar is
of afbeeldingen niet zichtbaar zijn.
Klik hier om uit te schrijven.

In deze nieuwsbrief: 08/01/2018

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Els Cornelis - Lees meer...

`Beperk het vrijzetten van histamine´

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis - Lees meer...

`Actieplan groene gezondheid´

NIEUWS eFIOW - Lees meer...

Monografieën nrs. 119 & 57: "Aarden, de ontbrekende schakel voor een revolutionaire gezondheid" en "Voedingsdeficiënties herkennen aan lichaamssymptomen" in de kijker

AGENDA eFIOW - Lees meer...

25/01/2018: "Open-info avond" (Assenede)
Ortho-Biochemische Nutritionist 2018-2019 (Ortho-Module 1- nog slechts 2 plaatsen vrij!)

eFIOW Community - Lees meer...

`Bio-chromium- Pharma Nord´

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Els Cornelis

`Beperk het vrijzetten van histamine´

Histamine-overgevoeligheid is- wat men noemt- een niet immunologische overgevoeligheid.
Vanwege de afwezigheid van antistoffen of immunoglobulines, ook vaak aangeduid als pseudo-allergie.
Overmatige histamine reacties komen vaak voort uit bepaalde enzymdeficiënties waardoor deze biogene amines moeilijk worden afgebroken en bijgevolg uiteenlopende fysieke als mentale reacties kan veroorzaken. De specifieke enzymtekorten zijn op hun beurt veelal oorzaak van darmdysbiose, verzwakte intestinale slijmvliezen en verzwakte bijnieren.
Histamine onder controle houden is een kwestie van tegelijkertijd een histamine-arm dieet (histamine wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in bepaalde vleessoorten, vis, kazen, bepaalde kruiden, groenten en fruit, alcoholische dranken, rauwe melken, gefermenteerde producten als yoghurt en kefir) aan te houden en te zorgen voor een gezond darmslijmvlies, vermijden van overwoekering van pathogene bacteriën en schimmels, parasieten enz…

Histamine wordt geproduceerd uit bacteriële omzetting van het semi-essentieel aminozuur histidine. Deze omzetting is afhankelijk van de werking van het enzym L-histidinedecarboxylase. Dit enzym is werkzaam in bacteriën aanwezig in voeding maar ook in bepaalde darmbacteriën.

Bacteriestammen die geen histamine vrijzetten:

  • Lactobacillus rhamnosus
  • Bifidobacterium longum
  • Bifidobacterium lactis
  • Bifidobacterium bifidum
  • Lactobacillus plantarum

Volgende bacteriën wakkeren histamine aan:

  • Lactobacillus Casei
  • Lactobacillus Reuteri
  • Lactobacillus Bulgaricus

Pak histamine-overgevoeligheid in de eerste plaats preventief aan door darmbacteriën in symbiose te laten samenleven. Zorg daarom voor voldoende oplosbare vezels uit biologische groenten, fruit, noten, zaden en pitten. Nuttig bij elke maaltijd poly-onverzadigde vetzuren als omega-3 en omega-6 uit teunisbloemolie, koudgeperste olijfolie van eerste persing, MCT's uit natuurlijke niet-ontgeurde kokosolie. Ook gefermenteerde voeding geniet de voorkeur. denk aan zuurdesembrood, biologische rechtsdraaiende yoghurt, kefir, kombucha, zuurkool, gefermenteerde groenten.
Lees er ook dit laag-histamine gerecht op na!

Wil je meer weten over wat er aan de basis ligt van het groeiende aantal voedingsallergieën- en intoleranties?
Onderliggende factoren, preventieve aanpak en orthomoleculaire maatregelen worden uiteengezet in
Module 4-"Deel 4 "Voedingsallergieën-en intoleranties" 

van de opleiding tot "Ortho-biochemische nutritionist"

 

Bron

  • Histamine Intolerance, auteur:Reinhart Jarisch - nov 2014

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis

`Actieplan groene gezondheid´

In deze eerste trend van 2018 kunnen we niet om de goede voornemens heen.
De ‘klassiekers’ onder de goede voornemens zijn veelal ‘gezonder eten’ en ‘meer bewegen’.
Voor dat laatste is het, vanuit evolutionair oogpunt gezien, efficiënter om de natuur op te zoeken dan een fitness abonnement aan te schaffen. 
Als biologische wezens zijn we fysiologisch aangepast om ons in bepaalde omgevingen te begeven, om te spelen, te rennen, te jagen, kortom, om actief te zijn. Dat zegt Ross Cameron, professor Landschapsmanagement aan de Sheffield University aan de BBC.

Zo kwam men in 2005 voor het eerst  op de proppen met de term Nature Deficit Disorder“ of NDD. Dit is tot nog toe geen erkende medische aandoening. Nochtans heeft het verdwijnen van natuurervaringen in ons leven verstrekkende gevolgen voor onze gezondheid. Gaande van depressies, aandachtsstoornissen, obesitas. Door de alomtegenwoordigheid van digitale snufjes, is NDD vooral kenmerkend voor kinderen van de 21ste eeuw.

Ook de wetenschap begint steeds meer aandacht te krijgen voor het belang aan het vertoeven en bewegen in de natuur. Uit een onderzoek in het vakblad “Proceedings of the National Academy of Sciences” blijkt dat wandelen in de natuur negatieve gedachten aanzienlijk vermindert. Daarnaast blijkt dat er een correlatie is tussen de groeiende verstedelijking en een stijging van het aantal depressies en andere geestelijke ziekten. Deze stelling wordt eveneens gevolgd door milieuepidemioloog Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt. Wie meer beweegt in een groene omgeving, loopt minder risico op cardiovasculaire aandoeningen en bijkomend stelt Nawrot dat “Wie opgroeit in de natuur, hoger scoort in geluksgevoel”. Denk maar aan de Duitse kuuroorden, waar  natuur ook echt erkend wordt als therapie”. Zo ver zijn we hier nog lang niet, maar de provincie Limburg doet alvast een goede voorzet en bundelt de krachten tussen de toeristische sector, hoger onderwijs en gezondheidssector om deze woorden in daden om te zetten.

Dit heeft zich nu vertaald naar een ‘Actieplan natuur en gezondheid”. Zo engageerden zich hotels om een therapie aanbod te verstrekken aan onder meer mensen met burn-out, senioren, diabetici. Zorg op maat van de toerist. Hotels in het groen zien op dit vlak en in de huidige tijdsgeest van talrijke stress-en vermoeidheidsgerelateerde klachten alvast veel potentieel. Opvallend is ook de app die UHasselt hiervoor ontwikkelde en nog wordt uitgetest. Via deze app worden al deze natuurgerichte initiatieven gebundeld. Daarnaast behoort het koppelen van bijvoorbeeld een hartslagmeter of het toevoegen van stresstest-tools tot de mogelijkheden.

Dit jaar start een proefproject voor een beperkt aantal deelnemers.
Maar ieder van ons kan in het nieuwe jaar alvast streven naar een groene(re) gezondheid.

Bronnen:

NIEUWS eFIOW

Monografieën nrs. 119 en 57 in de kijker

Aarden, de ontbrekende schakel voor een revolutionaire gezondheid

Monografie 119 -

35 € 

De belangrijkste recente ontdekking voor onze gezondheid is “grounding” of aarding: de zesde fundamentele levensbehoefte. Door blootsvoets buiten te lopen maken we contact met de subtiele elektrische energie van onze planeet. We noemen dit “aarden”. Deze natuurlijke verbinding met de aarde vormt de basis voor onze vitaliteit, gezondheid en stelt vooral een eind aan de schadelijke werking van vrije radicalen en ontstekingen. Het brengt het overactieve sympathisch zenuwstelsel tot rust. 

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

Voedingsdeficiënties herkennen aan lichaamssymptomen

Monografie 57 -

€ 30

Het herkennen van voedingsdeficiënties een sleutelfactor voor een effectieve orthomoleculaire strategie. Met de opkomst van geavanceerde onderzoeksmethoden is het eenvoudig om de voedingsstatus te bepalen en op maat gesneden programma’s op te stellen. Het probleem is echter dat het zeer kostbaar wordt om met een uitgebreide analyse routinematig voor iedereen de voedingsstatus te bepalen. 

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

AGENDA eFIOW

Klik hier voor een overzicht van al onze activiteiten

Open Info-avond op 25 januari 2018 (Assenede)

 

     

Wil je meer info of heb je vragen over 

(ver)nieuw(d)e FIOW opleidingen 2018-2019?

 

NIEUWE LESSENREEKS - Orthomoleculaire voedingscoach-practitioner (Assenede)

NIEUW! Orthomoleculaire hands-on kindervoedingscoach (basis)opleiding (Merelbeke)

VERNIEUWD! Ortho-biochemische Nutritionist (Verschillende locaties)

 

Het eFIOW nodigt iedereen van harte uit op do 25 januari 2018

op onze open info-avond:

  • Wanneer? Do 25/01/2018 van 19u30 t.e.m. 21u30
  • Waar? Kapelledreef 7B- 9960 Assenede
  • Gratis toegang maar inschrijven via opleiding@efiow.be of T: 0032/(0)13 29 29 42

VERNIEUWD!
Ortho-Biochemische nutritionist 2018-2019
 

 

Een tweejarige orthomoleculaire opleiding met wetenschappelijk onderbouwing en de nodige biochemische inzichten. 
Deze opleiding biedt antwoorden op vragen zoals:

  • Wat is complementaire geneeskunde en hoe gaan we om met biochemische individualiteit?
  • Hoe kan de nutritionele status van onze huidige voeding worden verbeterd?
  • Wanneer zetten we orthoceuticals aanvullend naast voeding in?
  • Welke preventieve maatregelen nemen bij laaggradige ontstekingen?
  • Hoe kan het herstelproces worden bevorderd door activatie van de parasympaticus?

Als Ortho-Biochemische Nutritionist leer je:

  • Orthomoleculaire voedingsprincipes te integreren in onze huidige samenleving
  • De synergie ontdekken tussen macro- en micronutriënten en hoe deze te optimaliseren
  • Steeds toenemende voedingsmanipulaties te herkennen en om te buigen naar een evenwichtig voedingspatroon
  • Werken met een orthomoleculair voedingsmodel en hoe deze te integreren in de praktijk
  • Nutritionele suppletie op een correcte manier te gebruiken en te evalueren
  • Samenspel tussen autonoom zenuwstelsel en immuniteit te onderzoeken
  • Hoe allergieën ontstaan en ze op een orthomoleculaire manier te moduleren
  • Biochemisch kijken naar de voorverteringsorganen en hun interactie te optimaliseren
  • Inzicht en overzicht krijgen van orthomoleculaire bloedparameters 

Deze opleiding bevat volgende onderliggende onderdelen:

De orthomoleculaire kennis opgebouwd doorheen de 12 modules, stelt je in staat om op een professionele en wetenschappelijk onderbouwde manier een voedingstraject uit te werken voor je cliënt. Stapsgewijs en met de nodige praktische begeleiding worden zowel lichaam als geest terug in balans gebracht.

eFIOW Community

Het eFIOW streeft ernaar om samen met personen, firma's, verenigingen en laboratoria, die toonaangevend zijn op het vlak van biologische, organische voeding/suppletie & niet-toxische geneeswijzen in de Benelux, met elkaar te verbinden in een uniek Orthomoleculair Community-Concept, waarbij digitalisering en moderne communicatie-, informatie- en innovatievormen de voertuigen moeten worden van het eFIOW kenniscentrum.

`Bio-Chromium´

Pharma Nord

Bio-chromium PROMOPACK (60 tabletten)
Bio-Chromium bevat per tablet 100 μg elementair, organisch gebonden chromium in bakkersgist, ChromoPrecise. Unieke organische chromium bron binnen EU, door EFSA -erkend.

Chromium uit ChromoPrecise wordt tot 10x beter opgenomen dan uit alle andere goedgekeurde bronnen.
 
Gebruiksaanwijzing:
1 tablet per dag, in te nemen tijdens of na een maaltijd. De aanbevolen dagdosis
niet overschrijden. Sliktablet, bij voorkeur gebruiken tijdens of na de maaltijd. Vervangt noch een gevarieerde en evenwichtige voeding, noch een gezonde levensstijl. Geschikt voor vegetariërs.
 

"Profiteer nu van een exclusieve Pharma Nord promotieaanbieding via de eFIOW nieuwsbrief!
De eerste 40 die een e-mail sturen naar info-be@pharmanord.com ontvangen een gratis staal van Bio-Chromium.
Vermeld in je e-mail: aanbieding eFIOW, het product, je beroep evenals je naam en adres." 

Voor meer informatie over dit product en onze eFIOW partner Pharma Nord, klik hier