Zenuwstelsel en microbioom- De keerzijde van vaccineren- Leaky Gut Syndroom- Filmtopper "Down to earth"- Lezing (pre)diabetes

Nieuwsbrief eFIOW

www.eFIOW.be

Bekijk de online versie indien deze
nieuwsbrief niet leesbaar is
of afbeeldingen niet zichtbaar zijn.
Klik hier om uit te schrijven.

In deze nieuwsbrief: 21/03/2017

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Angélique De Beule - Lees meer...

`Stressvrij eten is cruciaal voor het gezond houden van je microbioom´

ORTHOTREND van Els Cornelis - Lees meer...

`(Al dan niet) vaccineren kan je leren´

NIEUWS eFIOW - Lees meer...

Monografieën nrs 79 en 120: "Antibiotica en de microbiële gezondheid van de mens" en "Leaky Gut Syndroom of lekkende darm" in de kijker

AGENDA eFIOW - Lees meer...

Vrijdag 24 maart 2017: Filmtopper "Down to earth" (Gent) 
Dinsdag 28 maart 2017: Lezing Medicavisie i.s.m. eFIOW- (pre)diabetes (Herentals)

eFIOW Community - Lees meer...

Donderdag 04/05/2017 (Gent) en zaterdag 20/05/2017 (Antwerpen): Uniek seminarie Nutrisan "Veroudering vertragen"- met Dr. Kris Verburgh

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Angélique De Beule

`Stressvrij eten is cruciaal voor het gezond houden van je microbioom´

 

Stress is nefast voor de goede werking van ons spijsverteringsstelsel. De disbalans tussen het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel- de twee delen van het autonoom zenuwstelsel- ligt veelal aan de basis van een slechte spijsvertering.

Welk mechanisme schuilt hierachter?
(Chronische) stress onderdrukt het parasympatisch zenuwstelsel waardoor bij vrijwel alle spijsverteringsorganen van het autonoom zenuwstelsel (gal, lever, maag, darm, pancreas) een blokkade optreedt.

Stress doet ons minder lang kauwen. Onverteerde voedselresten en pathogene bacteriën krijgen dan meer kans om ons spijsverteringskanaal binnen te dringen. Bovendien legt stress een rem op onze maagzuurproductie, met alle gevolgen van dien. Waaronder kans op overwoekerende ongunstige bacteriën en meer kans op allergieën.Ook de pancreas en de galblaas kreunen onder stress. Pancreasenzymen worden minder vrijgemaakt en door verminderde galzouten loopt ook de vetvertering mank.

De mogelijke nefaste gevolgen voor ons microbioom zijn velerlei:
Van bacteriële overgroei in de dunne darm i.p.v. in de dikke darm, ook aangeduid als SIBO, tot rotting in de dikke darm met slechte absorptie van voedingsstoffen tot gevolg. Verstoorde stoelgang, prikkelbare darmen, zure oprispingen, slechte (vet)vertering en allergieën. Dit zijn stuk voor stuk symptomatische reacties op een verstoord darmterrein en een geblokkeerde parasympaticus.

Optimaliseer je spijsvertering met onderstaande tips. Hierdoor versterk je de werking van de spijsverteringsorganen aangestuurd door het autonoom zenuwstelsel.

 • Maak er een gewoonte om bij het opstaan een glas zuiver water te drinken waaraan citroen of molkosan is toegevoegd. Deze maatregelen helpen de pH van de maag te verlagen.
 • Kauw goed om het voedsel zo veel mogelijk voor te verteren. Mindful eten is hiervoor een goede oefening. Eet zonder intussen tv te kijken, te lezen of met gsm bezig te zijn. Op automatische piloot eten gaat immers ten koste van het intern verzadigingssignaal.
 • Eet bij voorkeur gedissocieerd. De vertering van eiwitten en koolhydraten verloopt dan vlekkelozer en de darmen vertonen minder gistings- en/of rottingsverschijnselen.
 • Vermijd zoveel mogelijk stressoren tijdens de maaltijden. Discussies en besprekingen tijdens het eten zal je verteringsorganen eerder blokkeren dan stimuleren. Genieten van een hartverwarmende maaltijd na een drukke dag geniet uiteraard de voorkeur. Eet dus liever niet als je (nog) niet tot rust bent gekomen.
 • Manuele therapie is in de meeste gevallen de missing link om het zenuwstel terug in balans te krijgen. Een goede balans tussen sympaticus en parasympaticus is van cruciaal belang on de spijsvertering terug in goede banen te leiden.

Bronnen:
eFIOW - monografie: MN79: Antibiotica en de microbiële gezondheid van de mens - Auteur: Angélique De Beule

 • Het eFIOW biedt daarom vanaf september 2017 de unieke opleiding ‘Neuropsyrurgie’ aan. Neuropsyrurgie is een unieke manuele therapie welke het zenuwstel reset.

De inhoud van de basisopleiding Neuropsyrurgie is er met name op gericht om deze bijzondere methode in de praktijk te gaan toepassen. De studie geeft kennis over het leven, gezondheid en ziekten. Geschikt voor mensen die al in de gezondheidszorg werken maar ook voor mensen die meer over zichzelf en het leven willen leren.

Belangrijk uitgangspunt van Neuropsyrurgie is dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dat het zenuwstelsel beide verbindt. 

Modules van de basisopleiding Neuropsyrurgie

Als u de basisopleiding Neuropsyrurgie heeft gevolgd, kunt u de onderstaande modules toepassen. U krijgt hiervoor digitale readers, theoretische kennis tijdens de cursusdagen en het praktisch trainen om de kennis te kunnen toepassen.

1. Psychotherapeutische analyse

2. De resetmethode van het zenuwstelsel

3. Trainen van de analyse en resetmethode

Voor meer informatie over de inhoud van de opleiding, klik hier

Kostprijs

 • €1690: volledige opleiding incl. cursus, persoonlijke analyse & reset en examengeld
 • Te betalen 1 maand alvorens de opleiding start
 • Plaatsen zijn beperkt: min. 8 - max. 12 personen 
 • Locatie: Vlinderatelier - Achterheide 30 - 3980 Tessenderlo

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis

`(Al dan niet) vaccineren kan je leren´

 

"Eén op vier moeders heeft bedenkingen bij de standaard vaccinatieschema’s die in ons land worden toegepast", blokletterde De Morgen recentelijk.
Doorgaans begint men al met vaccineren vanaf baby‘s amper twee maanden oud zijn.
Bij één op vier ouders schept dat enig wantrouwen en gaat er een lichtje branden.

 • Is het noodzakelijk om een jonge baby al een vaccinatiecocktail op te dringen?
 • Moeten we inderdaad meer stilstaan bij wat we onze kinderen (laten) toedienen?
 • Hoeveel risico is er op ernstige bijwerkingen?
 • Zijn er alternatieven of kunnen we hier niet omheen?

De overheid wil dit wantrouwen wegwerken. Zo wordt eind april 2017 uitgeroepen tot "Europese vaccinatieweek". Naar aanleiding hiervan lanceert men een nieuwe informatieve website rond vaccinaties. De burger zal hier "alle" informatie over infectieziekten en beschikbare vaccins terugvinden. Bedoeling is ook te informeren over mogelijke nevenwerkingen en in te kunnen spelen op foutieve informatie die verspreid wordt”, legt Nico Krols, woordvoerder van Vlaams minister van volksgezondheid Jo Van Deurzen, uit. “Op die manier willen we de mensen zo correct mogelijke en recente informatie verschaffen.”

Willen we echt correcte en recente informatie verspreiden. Dan moet het mogelijk zijn de burger ook te informeren over de stoffen welke terug te vinden zijn in vaccinaties.
Zo onthulde de Amerikaanse CDC, Center for Disease Control and Prevention, onlangs een ingrediëntenlijst van vaccins.
Niet om paniek te zaaien. Wel om diezelfde burger geen informatie te onthouden en de kans te geven zelf de inhoud van vaccinaties te beoordelen.
Een greep uit deze lijst: Antiseptica als thimerosal (ethylkwik), antibiotica om besmetting door bacteriën te voorkomen, adjuvantia zoals aluminium of formaldehyde om een ​​sterkere immuunrespons te stimuleren, stabilisatoren als gelatine, glutamaat, suikers, polysorbaat. 

De volledige lijst van welke stoffen terug te vinden zijn in vaccins is lang en kan je hier raadplegen. Al deze stoffen zijn min of meer toxisch en kunnen bij gevoeligheid schade berokkenen aan DNA, mitochondriën en neuronen. Auto-immuunziekten, neurologische schade, autisme, astma… stuk voor stuk aandoeningen die nog jaren na het toedienen van een vaccinatiecocktail kunnen optreden. Wie legt de link?

Het al dan niet laten vaccineren is een volledig persoonlijke keuze. Laat je daarom informeren door objectieve instanties, los van elke vorm van belangenvermenging. Druk vanuit de omgeving speelt in deze controversiële materie vaak een rol. Daarom alvast deze tips om, als je kind alsnog wordt gevaccineerd, mee te nemen:

 • Start niet te vroeg met vaccineren. Een baby van twee maand oud moet zijn eigen afweer nog volop opbouwen. Overprikkeling van dat systeem brengt de immuunrespons in de war. Vanaf 10 maanden is een betere keuze. Laat minstens twee maanden tussen twee vaccinaties in.
 • Vermijd combinatievaccins. Geef dus zoveel mogelijk vaccins apart. De DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus, polio) kan daarom ook beter niet samen worden gegeven met de BMR (bof, mazelen, rode hond). 
 • Heb oog voor reacties op eerdere vaccins. Indien een kind overmatig reageert op een vaccin (hoge koorts, eczeem, motorische terugval…), herhaal het vaccin dan niet. De risico’s van vaccineren kunnen groter zijn dan mogelijks de ziekte te krijgen. Bovendien is het verstandig nooit een vaccin toe te dienen aan een ziek kind.

Bronnen:

Mis aanstaande zaterdag 25/03/2017 de spraakmakende documentaire 'In Utero' niet. Voorafgegaan door een boeiende eFIOW uiteenzetting over epigenetica en de invloed daarvan op het welzijn van onze kinderen. 

Alle info en reservaties via http://inutero.info en/of www.kinderijsberg.be
Locatie lezing en film: Zebrastraat 32/0001- 9000 Gent

NIEUWS eFIOW

Monografieën in de kijker nrs. 79 & 120

Antibiotica en de microbiële gezondheid van de mens

Monografie 79 - €35

Het humaan microbioom bestaat uit miljarden micro-organismen die zich in en op het hele lichaam bevinden: oren, neus, mond, longen, huid, en darmen.

Ieder heeft zijn unieke microbiële voetafdruk die start vanaf de geboorte en zich voornamelijk in de eerste drie levensjaren verder ontwikkelt. Een dynamisch proces dat onder druk komt te staan door epigenetische factoren zoals antibiotica, een hyper-hygiënische leefstijl en het Westers dieet.

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

Leaky Gut Syndroom of lekkende darm

Monografie 120 - €35

Nieuwe editie 2017

Leaky gut is geen afzonderlijke ziekte, maar eerder een duidelijk symptoom dat het lichaam in een ontstekingsmodus verkeert. Deze darmstoornis ontstaat wanneer het slijmvlies aan de binnenzijde van het maagdarmstelsel wordt beschadigd als gevolg van een stille ontsteking of low grade inflammation. Er ontstaat een toename van de permeabiliteit van de intestinale mucosa van luminale macromoleculen, antigenen en toxinen geassocieerd met inflammatoire degeneratieve en/of atrofische mucosale beschadiging in de darmvilli. 

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

AGENDA eFIOW

Klik hier voor een overzicht van al onze activiteiten

 Filmtip "Down to earth" -  
 Vrijdag 24 maart 2017 (Sphinx Gent)

Op zoek naar de "Keepers of the earth, naar een nieuw perspectief en zingeving leefden Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen op verschillende plekken over de hele wereld. Deze film voert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India. 

In avant-première op vr. 24/03 om 20u (Sphinx cinema, Gent), in aanwezigheid van de makers.

Een filmtopper om niet te missen:
Alle info via www.downtoearthfilm.com/dte-screeningsall/gent-24-maart
Bekijk de trailer hier.

 Medicavisie i.s.m eFIOW- lezing (pre)diabetes
 Dinsdag 28 maart 2017 (Herentals)

 

Medicavisie en het eFIOW nodigen u graag uit op onze lezing rond levensstijl, overgewicht en (pre) diabetes. Tijdens de lezing zullen een aantal casussen besproken worden met de factoren die direct aanleiding geven tot een kwaal of ongemak. Dit alles gekaderd in het thema van overgewicht en de daaruit voortvloeiende chronische ziektebeelden.

Medicavisie is gespecialiseerd in het verdelen van functionele analyse systemen als Multiscan welke medisch onderbouwd zijn. Multiscan wordt ingezet om snel en doelgericht te werken op gebied van preventie, begeleiding en opvolging van patiënten, klanten, sporters, enz.  
Het is toegespitst voor zij die werken op alles wat te maken heeft met levensstijl, voeding, beweging en begeleiding in therapie.
De test neemt 2 minuten in beslag en is gebaseerd op verschillende functionele, fysiologische parameters. De presentatie en de interpretatie is eenvoudig met de bedoeling snel en gemakkelijk een overzicht te bekomen en op te volgen. Dit zowel voor de therapeut, coach, arts als voor de patiënt of klant zelf. Het is noodzakelijk om te meten en te weten, dit is onmisbaar in uw praktijk! Multiscan biedt deze oplossing.

Ondanks het feit dat voeding en levensstijl cruciale factoren zijn om een lichaam in balans te houden, spelen ook belangrijke factoren als insulineresistentie, stress, een slecht slaappatroon, een ontregeld autonoom zenuwstelsel en gifstoffen die we eten en inademen een steeds belangrijker gegeven in onze gezondheidstoestand.
Willen we ons goed voelen in ons vel, dan moeten we de verschillende oorzaken weten te detecteren, liefst te meten met analyseapparatuur die de verschillende betrokken lichaamsterreinen in beeld brengt.

De Multiscan biedt u veel meer informatie dan enkel een verhoogde BMI waarde. Visceraal vet wordt zichtbaar, de waterhuishouding vertelt u meer over intra- of extracellulair vocht en u krijgt zicht op de werking van uw lymfestelsel. Te hoge of te lage insulinewaarden onthullen de fysieke toestand van de pancreas. Het autonoom zenuwstelsel doet zijn boekje open over uw stresshormoon cortisol en of u niet beter ietsje vaker de rem zet op uw drukke leven.

 • Wanneer? dinsdag 28 maart van 19u tot 22u
 • Waar? Link21, Welvaartstraat 14, 2200 Herentals
 • LAATSTE KANS TOT INSCHRIJVING!! Hiervoor volstaat het een mailtje te sturen naar info@medicavisie.com
 • De bijdrage voor deze avond bedraagt €20 pp (Uw inschrijving is definitief na ontvangst bij Medicavisie, Dhr Rubbens, Bankreknr: BE44 413424558145)

eFIOW Community

Het eFIOW - Faché Instituut streeft ernaar om samen met personen, firma's, verenigingen en laboratoria, die toonaangevend zijn op het vlak van biologische, organische voeding/suppletie & niet-toxische geneeswijzen in de Benelux, met elkaar te verbinden in een uniek Orthomoleculair Community-Concept, waarbij digitalisering en moderne communicatie-, informatie- en innovatievormen de voertuigen moeten worden van het eFIOW kenniscentrum.

Uniek seminarie: 'Veroudering vertragen' met Dr. Kris Verburgh

Nutrisan

Tijdens het seminarie ‘Veroudering vertragen’ zal Dr. Kris Verburgh de meest vooruitstrevende inzichten over verouderen naar voor brengen waardoor wij ook beter zullen begrijpen hoe wij verouderingsprocessen kunnen afremmen. Hij zal het uitvoerig hebben over zijn nieuw wetenschappelijk gecreëerde vakgebied nl. nutrigerontologie. De nutrigerontologie bestudeert hoe nutriënten, voedingsmiddelen, macronutriëntverhoudingen en diëten de levensduur kunnen beïnvloeden en het risico kunnen verminderen of vermeerderen op verouderingsziekten zoals hart- en vaatziekten, dementie, diabetes, enzovoort.

Tijdens dit seminarie komen wij te weten welke voeding het verouderingsproces kan afremmen. Op het einde van het seminarie zal Reinhard Verlinden enkele voedingsstoffen belichten die de veroudering kunnen vertragen en best geregeld aan onze voeding worden toegevoegd. Dit seminarie zal nieuwe accenten leggen op ‘hoe we veroudering kunnen vertragen’. Ook zal deze uiteenzetting meer gericht zijn naar gezondheidsspecialisten en heeft het een uitgesproken wetenschappelijke karakter.

Programma
GENT- 4 MEI 2017 en ANTWERPEN- 20 MEI 2017

Gent: 18.30 (ontvangst met broodjes)- Antwerpen: 9.00

Gent: 19.00- Antwerpen 10.00 Veroudering vertragen: 
Wat verstaan wij nu eigenlijk onder veroudering en hoe kunnen wij verouderingsprocessen vertragen? En hebben antioxidanten wel zin in de strijd tegen veroudering?- Dr. Kris Verburgh

Gent: 20.00- Antwerpen: 11.00 Pauze

Gent: 20.30- Antwerpen: 11.30 Het belang van nutrigerontologie of hoe nutriënten, voedingsmiddelen, macronutriënt-verhoudingen en diëten de levensduur kunnen beïnvloeden en het risico kunnen verminderen of vermeerderen op verouderingsziekten - Dr. Kris Verburgh

Gent: 21.30- Antwerpen: 12.30 Vertraging van het verouderingsproces door middel van de juiste keuze van nutriënten - Reinhard Verlinden

Het seminarie is bedoeld voor complementaire zorgverleners: huisartsen, specialisten, osteopaten, voedingsdeskundigen, therapeuten en andere gezondheidsspecialisten. Gelieve in te schrijven vóór 27 april 2017 voor het seminarie van donderdag 4 mei 2017 en vóór 13 mei 2017 voor het seminarie van zaterdag 20 mei 2017 via het nummer: 03 778 81 11 of via e-mail marketing@nutrisan.com.

Deelnameprijs: 30 per persoon. Bij aanwezigheid ontvangt u gratis het laatste boek van Reinhard Verlinden nl.‘Hou je hart optimaal gezond op natuurlijke wijze’ ter waarde van 20 Euro. Deze inschrijving is alleen geldig indien vooraf 30 Euro gestort wordt op het rekeningnummer van Nutrisan nv, IBAN: BE27 3200 3870 3373 | BIC: BBRUBEBB

Gezien het beperkt aantal plaatsen, is vooraf inschrijven verplicht.