Muurpeper - Voedingsmodellen - Kinderkookworkshop herfstvakantie - Griep - Vitaliteit - Brandend maagzuur

 

Nieuwsbrief eFIOW

www.eFIOW.be

Bekijk de online versie indien deze
nieuwsbrief niet leesbaar is
of afbeeldingen niet zichtbaar zijn.
Klik hier om uit te schrijven.

In deze nieuwsbrief: 02/10/2017

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Els Cornelis - Lees meer...

`Muurpeper, een plant met wonderbaarlijke eigenschappen´

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis - Lees meer...

`Voedingsmodellen mét meer inzicht´

NIEUWS eFIOW - Lees meer...

Di 31 oktober 2017: Kinderkookworkshop "Zet samen met Zita & Job je koksmuts op" (Lochristi) 
Monografieën nrs. 11 en 77: "Griepinfecties" en "De top 10 belangrijkste stappen in een vitaliteits- en immuniteitsprogramma" in de kijker

AGENDA eFIOW - Lees meer...

Zaterdag 21 okt 2017: Openstudiedag "Brandend Maagzuur" door Walter O.M. Faché (Laarne)

eFIOW Community - Lees meer...

`Vitamine E Platinum - MannaVital´

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Els Cornelis

`Muurpeper, een plant met wonderbaarlijke eigenschappen´

Herpes simplex (HSV) is het virus dat verantwoordelijk is voor koortsblaasjes of koortslip.
Vanuit de orthomoleculaire nutritionele therapie drukt men het herpes virus efficiënt de kop in door het aandeel lysinerijke voeding te verhogen, eventueel aangevuld met extra L-lysine suppletie of orthoceuticals. Terzelfdertijd beperkt men beter argininerijke voeding (noten, zaden, chocolade, pinda’s, zilvervliesrijst, haver). L-Lysine en L-arginine zijn immers twee concurrerende aminozuren met dezelfde structuur. Het herpes virus gedijt goed op arginine, maar niet op lysine.
Het toedienen van meer lysine rijke bronnen zet L-arginine schaakmat. Bijgevolg dooft de werking van het herpes virus uit.

Interessant is dat bepaalde fytonutriënten er bovenuit steken als het gaat om het herpesvirus een halt toe te roepen.
De „Sedum Acre“ of in de volksmond „muurpeper“- soms Jodenbaard of tripmadam genoemd – is een meerjarige en winterharde vetplant. Een plant welke zeer rijk is aan virusremmende fytonutriënten. Het sap in de bladeren  is bitter, vandaar de toevoeging „Acre“ in de naam. Al van oudsher wordt de plant gebruikt in de behandeling van onder meer huidziekten.
De virusremmende werking dankt muurpeper aan de heilige drievuldigheid welke de activiteit van het herpes simplex virussen afremt. Zijnde quercitine, piperine en oxaalzuur.

 • De flavonoïde quercitine versterkt vitamine C en helpt het immuunsysteem lichaamsvreemde stoffen op te ruimen. Het werkt in op het remmen van ontstekingsbevorderende mediatoren zoals histamine en leukotriënen. 
  Quercitine vind je in de voeding terug in appels, rode ui, (bos)bessen.
 • Het alkaloïde piperine voorkomt de replicatie van het herpesvirus af door ontstekingsbevorderend cytokines te remmen. Piperine heeft eveneens een pijnstillend werking.
 • Oxaalzuur heeft vaak een negatieve bijklank omdat het zuur mineralen bindt en deze minder goed opneembaar maakt doorheen de darmwand. Daarnaast fungeert oxaalzuur ook als antioxidant. Oxaalzuur kan de oxidatie van vitamine C tegengaan.
  Planten bezitten niet toevallig oxaalzuur om zich tegen allerhande ziekten te beschermen.
 • Last but not least: de sedum blaadjes bevatten looistoffen (tannines) welke een astringerende (samentrekkende) werking hebben. Deze doen eiwitten neerslaan waardoor wonden sneller kunnen helen.

Bron

 • Luyao Wang, Qing Mei, Dingrong Wan. Journal of Chromatographic Science: “Simultaneous Determination by HPLC of Quercetin and Kaempferol in Three SedumMedicinal Plants Harvested in Different Seasons” Volume 52, Issue 4, 1 April 2014, Pages 334–338

 

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis

`Voedingsmodellen mét meer inzicht´

Twintig jaar nadat de klassieke voedingsdriehoek zijn intrede deed, stelt het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGeZ) zijn gloednieuw voedingsmodel voor. Dit onderwerp en alle bijhorende commentaren zijn al enkele dagen brandend actueel in de traditionele en online media.
De voedingsindustrie staat op zijn kop. Hetzelfde geldt voor de nieuwe voedingsdriehoek. 
Al is dat laatste letterlijk te nemen.

                            

De eFIOW- voedingsdriehoek brengt bronnen van macro-en micronutriënten naar voor in een verhouding welke voorziet in de noden van een goed draaiend metabolisme. Tevens creëert dit model de vrijheid om een orthomoleculair gericht voedingspatroon af te stemmen op de biochemische individualiteit van elk. Dit ter preventie van overgewicht, met het oog op het behouden van een psychische balans en voorkomen van degeneratieve ziekten.

Daarbij wordt er steeds gefocust op nutriëntendichtheid (aandeel macro- en micronutriënten zonder belastende stoffen) en niet op calorieën.
Met het eFIOW- voedingsmodel kom je als consument bijna vanzelfsprekend dichter bij een bewuster en evenwichtiger consumptiepatroon, waar begrippen als ecologisch, biologisch, seizoensgebonden, vers en onbewerkt centraal staan.

Ook het nieuwe VIGEZ- voedingsmodel draagt zijn steentje bij:
Geraffineerde suiker, bewerkt vlees, gefrituurde producten, keukenzout, cola, alcohol krijgen alvast geen onderdak meer in het nieuwe model.
Wij gaan verder dan enkel zwaar bewerkte voeding als  geraffineerde suikers, gefrituurd voedsel, charcuterie en alcohol in een apart verdomhoekje plaatsen.
De voedingsdriehoek eFIOW stelt dat we koolhydraten overwegend kunnen halen uit fruit en groenten met een ideaal volume van 800 gr per dag (waarvan 600 gr groenten en 200 gr fruit). Eet daarbij dagelijks een portie peulvruchten* en we dekken al heel wat van de koolhydraat lading.

Zonder schroom kan een dagelijks portie ongeraffineerd (zuurdesem)brood, granen en/of aardappelen zeker. Niettemin is en blijft sterk beperken, in het licht van een zittende levensstijl en de obesitasepidemie, de boodschap. Bovendien is het belangrijk, zoals de voedingsdriehoek eFIOW aangeeft, ook hier enige nuance in te brengen.
Ook granen worden vandaag sterk bewerkt, al is dit, toegegeven, veel minder zichtbaar dan pakweg het koekjes- of chipsrek in de supermarkt. Van dit laatste weet iedereen intussen wel dat het niet past in een evenwichtig voedingspatroon. Maar van veel andere voedingsproducten is het veel minder duidelijk en dus ook niet geweten.
Brood is, in het licht hiervan, één van de mooiste voorbeelden. Wie weet nog wat men koopt als je bij de gemiddelde bakker of in de supermarkt pakweg een ‚volkorenbrood‘ koopt. In veel gevallen bulkt zo’n brood van de bleekmiddelen, broodverbeteraars, gisten, kleurstoffen, suikers en e-nummers. Brood mag dan al passen in een gezond voedingspatroon. Weet ook hier wat je eet, blijft een boodschap die vandaag de dag meer dan ooit geldt. Daarom legt de voedingsdriehoek eFIOW ook de nadruk op én ‚beperkt‘ KH uit brood, (zoete) aardappelen, granen én minder bewerkte granen als spelt, haver, boekweit, zuurdesembrood en zo meer.

Bovendien is het belangrijk dat het gebruik van onbewerkte, natuurlijke granen gepaard gaat met het toevoegen van een vetbron zoals ongeraffineerde olijfolie, kokosvet, ongezouten biologische boerenboter, ghee, sesampasta....

Lees het volledige artikel "Voedingsmodellen mét meer inzicht"

 

Dit en nog veel meer komt aan bod in Epi reeks 4 “Leefstijl” vanaf 

14 november 2017 in Tessenderlo. Met volgende thema’s:

 

NIEUWS eFIOW

"Zet samen met Zita & Job je koksmuts op":
Kinderkookworkshop tijdens de herfstvakantie op 31 oktober 2017 (Foodcoach - Lochristi)

 

De Kinderijsberg is in 2017 ontworpen door Els Cornelis, Leen Vercruysse en Nine Walthéry.
Als orthomoleculaire voedingscoaches/nutritionisten willen zij kinderen van 3 tot 11 jaar én hun ouders laten zien én smaken wat er onder het topje van de ijsberg te vinden is aan verantwoord, voedzaam en kindvriendelijk lekkers. Leen Vercruysse en Els Cornelis nemen kooklustige kinderen tussen 3 en 11 jaar op dinsdag 31 oktober '17 graag een namiddag mee in het gezelschap van
Zita & Job, onze mascottes van dienst.

 • locatie: Foodcoach, Stationsstraat 113, 9080 Lochristi
 • Aanvang: 12h00 – Einde: omstreeks 15h00
 • Prijs: €20 incl. locatie, materialen en ingrediënten
 • Schrijf snel in want plaatsen zijn beperkt: leen@foodcoach.gent of 0489 87 20 36

Monografieën in de kijker nrs. 11 & 77

Griepinfecties

Monografie 11 - € 30

Voor het voorkomen en behandelen van griep en verkoudheid kunnen antibacteriële en antivirale medicijnen vervangen worden door een zeer efficiënte orthomoleculaire therapie: gezonde voeding, een juiste leefwijze en ondersteuning met natuurlijke orthomoleculaire stoffen. 

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

De top 10 belangrijkste stappen in een vitaliteits- en immuniteitsprogramma

Monografie 77 - € 30

De top tien belangrijkste stappen in een vitaliteits- en immuniteitsprogramma:

 • Stap 1. Hou het gastro-intestinaal kanaal gezond met voeding rijk aan antioxidanten en fytonutriënten               
 • Stap 2. Breng het PG-ecosysteem in balans met de juiste essentiële vetzuren en sesam lignanen

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

AGENDA eFIOW

Klik hier voor een overzicht van al onze activiteiten

Eerstkomende openstudiedag 21/10/2017: 'Maagzuur bepaalt primair een optimale gezondheid' (Laarne)
Walter OM faché i.s.m. Bio-Life

 

Een natuurlijke behandeling van brandend maagzuur, een slechte spijsvertering, een ontstoken slokdarm en andere problemen door maagzuur tekort of hypochloorhydrie.

Maagzuur en galvloeistof bepalen primair de optimale aanmaak van de pro-aging hormonen en een optimale spijsvertering.

Reflux van maagzuur wordt meestal verkeerd gediagnosticeerd als teveel maagzuur i.p.v. een hypochloorhydrie of zelfs achloorhydrie toestand. Een hypochloorhydrie of achloorhydrie toestand en een gastro-oesofageale refluxziekte bestendigen enerzijds een onvoldoende aanmaak van gastrine, maagzuur, histamine, pepsinogeen, pepsine, secretine, cholecystokinine, en anderzijds een daling van een gigantisch aantal nutritionele stoffen: vit B12, proteolytische enzymen, Zn, Se, Fe, Ca, B6, vit A, E, foliumzuur, thiamine, riboflavine, niacine, taurine, tryptofaan, fenylalanine, tyrosine, …. Deze kunnen leiden tot zware medische problemen die vaak niet worden gelinkt aan tekort aan maagzuur.

Naarmate de pH stijgt worden de eiwitten onvoldoende afgebroken tot aminozuren en daalt het rendement van de hydrolyse van proteïnen. De mineralen uit de voeding worden gebonden op de niet gesplitste proteïnen en worden slecht opgenomen. Al deze nutriënten zijn essentieel primair nodig bij de opbouw van de steroïdhormonen of als cofactoren bij de synthese van een optimale hormonenbalans bij het verouderen.

In deze nutritionele monografie behandelen wij de oorzaken van een tekort aan maagzuur, de functies van maagzuur, de problemen door een tekort aan maagzuur. Hoe kunnen wij maagzuur verhogen, de synchronisatie tussen maagzuur en bicarbonaat herstellen, de reflux van het maagzuur biochemisch onderzoeken en op een natuurlijke manier de zuurbrand in de slokdarm voorkomen en/of behandelen. 

in samenwerking met:

Deze bijscholingsdag gaat door op zaterdag 21 oktober 2017 van 9u tot 17u in congreszaal Larenhoeve, Kerkstraat 103, 9270 Laarne

 • Prijs dagseminarie: 110 (inclusief dranken en gekleurde syllabus)
 • Mogelijkheid tot warme maaltijd + dessert voor €14 (reserveren verplicht)
 • Meer informatie en inschrijven via: 32 (0)13/29 29 42 of opleiding@efiow.be
 • De bijscholingsdagen zijn voor iedereen toegankelijk.

eFIOW Community

Het eFIOW - Faché Instituut streeft ernaar om samen met personen, firma's, verenigingen en laboratoria, die toonaangevend zijn op het vlak van biologische, organische voeding/suppletie & niet-toxische geneeswijzen in de Benelux, met elkaar te verbinden in een uniek Orthomoleculair Community-Concept, waarbij digitalisering en moderne communicatie-, informatie- en innovatievormen de voertuigen moeten worden van het eFIOW kenniscentrum.

`Vitamine E Platinum´

MannaVital

Tocotriënolen als “supervitamine E” voor maximale bescherming vetstructuren tegen vrije radicalen

 “Vitamine E” is een familie van 4 tocoferolen en 4 tocotriënolen. Deze 8 vetoplosbare antioxidanten beschermen cel- en mitochondriale membranen van onze triljoenen lichaamscellen (vooral van hersenen, lever, bloedvaten en huid) tegen schade door vrije radicalen. VITAMINE E PLATINUM van Mannavital bevat met EVNOL Suprabio® een extract uit duurzame, ongeraffineerde, fair trade rode palmolie en is vooral rijk aan tocotriënolen, die niet alleen veel beter penetreren in de membranen, maar ook ettelijke malen sterkere antioxidanten zijn dan de tocoferolen.

 • Actieve ingrediënt per capsule : 329 mg ongeraffineerde, duurzame rode palmolie-concentraat (EVNOL Suprabio®), met:
 1. 50 mg gemengde tocotriënolen (vnml alfa- en gammatocotriënolen)
 2. 13,4 mg of 20 IU d-alfatocoferol (112 % Referentie-inname, 2 caps = 223 % RI)
 3. 6,6 mg squaleen- en 3,3 mg fytosterolencomplex uit rode palmolie: die door hun emulgerende” werking zorgen voor het bijzondere SUPRABIO®- afgiftesysteem met een bewezen toename van de absorptie van tocotriënolen in de darm met 250 à 300 %

Voor meer informatie over dit product en onze eFIOW partner MannaVital, klik hier