Verrassend paasgerecht - Omega-7 - Endometriose - Suikerintoxicatie - Paasvakantie - Huidbarrière - Concentratiestoornissen

 

www.eFIOW.be

Bekijk de online versie indien deze
nieuwsbrief niet leesbaar is
of afbeeldingen niet zichtbaar zijn.
Klik hier om uit te schrijven.

In deze nieuwsbrief: 26/03/2018

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Johan Maerevoet - Lees meer...

`Lamsfilet geparfumeerd met chocolade en geroosterde bloemkool met lentevinaigrette´

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis - Lees meer...

`Omega-7- niet essentieel, wel onmisbaar´

NIEUWS eFIOW - Lees meer...

Paasvakantie van 30/03/'18 t.e.m. 15/04/'18
Monografieën nrs. 02 en 121: "Atopisch eczeem, het signaal van een verstoorde huidbarrière"
en " Hebben kinderen met concentratiestoornissen psychofarmaca nodig?" in de kijker

AGENDA eFIOW - Lees meer...

Za 21 april '18: "Vruchtbaarheidsproblemen zoals PCOS en endometriose"
Ir. Angélique De Beule (Verrebroek)

Za 28 april '18: "De relatie tussen koolhydraten en vaatproblematiek" - 
Dr. J. Opheide (Verrebroek)

Vrij 4 mei en za 5 mei '18: "Seminarie Kinderdiagnostiek" (Drongen, bij Gent)

eFIOW Community - Lees meer...

`Biologisch Açai-Acerola sap - Martera´

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Johan Maerevoet

`Lamsfilet geparfumeerd met chocolade en geroosterde bloemkool met lentevinaigrette´

 
 
De lentemaand april is de ideale periode voor een stukje lamsvlees. Een smakelijke bron vaneiwitten met een goede biologische kwaliteit waarbij ook de vitamine B-groep rijkelijk aanwezig is. Jonge bloemkool is dan weer rijk aan molybdeen. Dit spoorelement remt de overgang van nitriet naar nitrosaminen in het maag-darmkanaal. Net zoals bij de andere koolsoorten, behoort bloemkool tot de kruisbloemigen en bevat ook sulforafaan. Dit stofje, behorend tot de groep van de glucosinolaten, is bekend om zijn anti-carcinogene werking. Voor een optimaal behoud van de mineralen kalium, mangaan en magnesium roosteren we de bloemkool. Als verrassend contrast oversauzen we de warme groenten met een verfrissende vinaigrette.
Omdat het Pasen is verlaten we even de vastgeroeste associatie van chocolade en desserts. We treden uit onze culinaire comfortzone en werken de saus af met een stukje pure chocolade. Want ook deze bevat supersterke antioxidanten behorend tot de groep van de polyfenolen.
 

Ingrediënten

500 g lamsfilet  
1 stuk bloemkool  
1 el ghee  
1 el extra vierge olijfolie  
15 cl groentebouillon of bio bouillontablet met water (saus)  
2 stuk rode ui (saus)  
15 g donkere chocolade (min. 75%cacao) (saus)  
1 tl Roomboter (saus)  
1 kop rode wijn (facultatief) (saus)  
6 el olijfolie (lentevinaigrette)  
2 el witte balsamico azijn (lentevinaigrette)  
1 bosje lente uitjes (lentevinaigrette)  
12 stuk kersttomaatjes (lentevinaigrette)  
1 bosje radijsjes (lentevinaigrette)  
  smaak zwarte peper, zeezout, tijm (lentevinaigrette)  
  smaak peterselie of waterkeres (Afwerking)  

 

Voorbereiding

  • Reinig de bloemkool en verdeel in ca. 12 roosjes.
  • Versnipper de rode ui voor de saus.
  • Lentevinaigrette: reinig en versnipper de lente-uitjes zeer fijn. Was de radijsjes en snijd in dunne plakjes. Was de kerstomaatjes en snijd in kwartjes
Bereiding
  • Leg een bakpapier in een ovenschaal en bestrijk met olijfolie. Leg de bloemkoolroosjes hierin en kruid met zwarte peper en zeezout.
  • Besprenkel met een flinke scheut olijfolie en gaar ca. 45 minuten in een oven van 160 °C.
  • Dep het lamsvlees goed droog en bak het lichtjes aan in een pan met ghee of geklaarde roomboter. Kruid met zwarte peper, zeezout, tijm en rozemarijn.
  • Wikkel de lamsfilet in een folie en plaats gedurende de laatste 10 minuten in de oven bij de bloemkool. Het lamsvlees moet gaar zijn maar mag binnenin nog wat rosé zijn. 
  • Saus: giet de vetstof uit de pan van het lamsvlees en vervang door een kluitje goede roomboter.
  • Stoof de rode ui gedurende enkele minuten zachtjes aan.
  • Bevochtig met de groentebouillon en eventueel met het glas rode wijn. Laat enkele minuten inkoken.
  • Breng op smaak met zwarte peper, zeezout, tijm en rozemarijn.
  • Voeg de pure chocolade toe en laat smelten.
  • Laat verder inkoken tot sausdikte. 
  • Lentevinaigrette: meng 8 eetlepels olijfolie met 4 eetlepels witte balsamico-azijn. Meng hieronder de radijsjes, de lente-uitjes en de partjes kerstomaat. Kruid goed met zwarte peper en zeezout.
  • Presentatie: snijd de lamsfilet schuin in fijne schijfjes. Schik op een bord en omring met de saus. Schik de geroosterde bloemkool over de rest van het bord en oversaus met de vinaigrette. Zorg dat de garnituren van de vinaigrette evenredig zijn verdeeld over de bloemkool.  Garneer met wat waterkers of peterselie.
Smakelijk!
 
 Het volledige recept met alle bijkomende info kan je hier nalezen

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis

`Omega-7- niet essentieel, wel onmisbaar´

     

Het al lang geprezen omega-3 heeft er een broertje bij. Omega-7 genaamd.

Het is een (niet essentieel) vetzuur met een tweeledig karakter. Enerzijds bestaat het uit het verzadigd vetzuur palmitinezuur. Anderzijds herbergt omega-7 ook het enkelvoudig onverzadigd vetzuur palmitoleïnezuur, bestaande uit een keten van 16 koolstoffen dat in de natuur voorkomt in plantaardige en dierlijke oliën.

Vooral het palmitoleïnezuur heeft een specifiek werkingsmechanisme dat de communicatie tussen vet- en spierweefsel verbetert, en dus energieverbruik en vetopslag regelt. Net vanwege deze hormonale of lipokine functie, wordt het genoemd als beschermende factor tegen het metabool syndroom (gekenmerkt door onder meer hoge bloeddruk, verhoogd triglyceridengehalte, verstoorde cholesterol- en glucosewaarden, insulineresistentie, chronische ontsteking).
Omega-7 kan het risico op diabetes type- II en cardiovasculaire aandoeningen verkleinen door de opbouw van atherosclerotische plaque te voorkomen, het gunstige HDL te verhogen en de ontstekingsmarker C-reactief eiwit (CRP) te verlagen.

Humane studies bevestigen de ontstekingsremmende eigenschappen van omega-7.
In een pilootstudie met volwassenen- gekenmerkt door hoge CRP-niveaus- resulteerde suppletie met 210 mg palmitoleïnezuur per dag in een 73% afname van C-reactief proteïne.
Die resultaten werden uitvergroot in een bredere, gerandomiseerde klinische studie. 
Daarin hadden alle proefpersonen abnormaal hoge CRP-waarden (> 3 mg/dL). 
In deze studie resulteerde dertig dagen suppletie met 210 mg palmitoleïnezuur per dag in een significante daling van CRP naar 1,9 mg/dL. Deze reductie met 43% verlaagt het cardiovasculair risico opmerkelijk. 
 
Gekende voedingsbronnen van omega-7 zijn onder meer macademia noten, cheddar kaas, eigeel, olijfolie, avocado’s, biologische boereboter.
Al deze bronnen bevatten naast palmitoleïnezuur ook palmitinezuur, wat een kleverig verzadigde vetzuur is. Palmitinezuur verhoogt het risico op cardiovasculaire aandoeningen.
Dit als gevolg van verharden van de bloedvaten, het in de hand werken van bloedplaatjesklontering en het verhogen van LDL-cholesterolwaarden.
 
Een gezuiverd omega-7 palmitoleïnezuur supplement is daarom aangewezen om een zo groot mogelijk positief effect te verkrijgen in het kader van cholesteroltransport, triglyceriden gehalte, insulinewerking, ontstekingsniveaus en vetopslag. Idealiter moet de palmitinezuurconcentratie tot minder dan 1% verlaagd worden en het gehalte aan palmitoleïnezuur tot bijna 50% verhoogd worden.
Deze gezuiverde concentraties worden voornamelijk gewonnen uit duindoorn als plantaardige bron en ansjovis als dierlijke bron.
 
Merk op dat omega-7 ook een positieve invloed heeft op de regeneratie en hydratatie van huid en slijmvliezen. Daarom zijn droge ogen, eczeem, vaginale droogte, gastritis, droge mond allen indicaties waarbij omega-7 gunstig blijkt. In dit opzicht kan omega-7 een mooie combinatie vormen met andere mucosa versterkende nutriënten zoals vitamine A, gamma linoleenzuur (GLA), vitamine E als gemengde tocoferolen/tocotriënolen, biotine (B8) en symbiotica.
 
Bronnen
  • Erkkola R, Yang B. Agrofood Industry hi-tech 2003; 3:53-7. Larmo PS, Järvinen RL, Setälä NL et al. J Nutr 2010; 140(8):1462-8; Järvinen RL, Larmo PS, Setälä NL et al. Cornea. 2011; 30(9):1013-9; Yang B, Kalimo KO, Mattila LM et al. J Nutr Biochem 1999; 10(11):622-30; Le Bell AM, Soderling E, Rantanen I et al. Poster at IADR, 2001.
  • Bernstein AM, Roizen MF, Martinez L; Purified palmitoleic acid for the reduction of high-sensitivity C-reactive protein and serum lipids: a double-blinded, randomized, placebo controlled study. J Clin Lipidol. 2014 Nov-Dec;8(6):612-7
  • Life extension magazine (2014)

 Wil je mee weten over de heilzame eigenschappen 
van omega-7? Lees het volledig artikel hier


Het endocrien evenwicht en de huid behoren tot de thema's die worden uitgediept in OrthoModule 5, dat deel uitmaakt van 
de opleiding Ortho-Biochemische nutritionist 2018-'19
Tot deze opleiding behoren ook deze toekomstige openstudiedagen en seminaries
  1. Za 21/04/'18: Vruchtbaarheidsproblemen zoals PCOS en endometriose.
    Door Ir. Angélique De Beule -Verrebroek
  2. Za 28/04/'18: Relatie tussen koolhydraten en vaatproblematiek. Door Dr. J. Opheide- Verrebroek i.s.m. Energetica Natura
  3. Vrij 04/05/'18: Orthomoleculaire Kinderdiagnostiek Dag 1 i.s.m. Springfield Nutraceuticals Drongen (Hotel VD Valk)
  4. Za 05/05/'18: Orthomoleculaire Kinderdiagnostiek Dag 2 i.s.m Springfield Nutraceuticals - Drongen (Hotel VD Valk)
  • €25 reductie per openstudiedag mits het kunnen voorleggen van actief WIMED lidmaatschap
  • Gratis: voor de cursisten die zich inschrijven voor de ortho-biochemische nutritionist opleiding 2018 – 2019 
  • RIZIV accreditatie voor artsen (28/04, 04/05, 05/05)
  • Inschrijven via: opleiding@efiow.be

NIEUWS eFIOW

Paasvakantie:
van vrij 30/03/'18 t.e.m. 15/04/'18

Het eFIOW is gesloten tijdens de Paasvakantie van 30/03/2018 t.e.m. 15/04/2018

Tijdens deze verlofperiode kunnen bestellingen en/of cursusboekingen geplaatst 
worden via e-mail
.  
Opnieuw  telefonisch bereikbaar maandag 16 april 2018.

  • Maak voor alle administratieve aangelegenheden, bestellingen, facturatie, abonnementen gebruik van de volgende mail: secretariaat@efiow.be
  • Voor alle cursusinlichtingen en –inschrijvingen, studieplannen: opleiding@efiow.be
  • Voor website, nieuwsbrief, firmacontracten, wetenschappelijke contacten: angelique.debeule@efiow.be

Monografieën nrs. 02 en 121 in de kijker

"Atopisch eczeem, het signaal van een verstoorde huidbarrière"

Monografie 02 - € 35

In deze monografie verdiepen we ons in de aandoening atopisch dermatitis (AD), ook wel constitutioneel eczeem (CE) genoemd. Het is een jeukende niet-besmettelijke huidaandoening die voornamelijk voorkomt in de westerse landen: 

1 op 5 kinderen en 3% van de volwassenen.

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

Hebben kinderen met concentratiestoornissen psychofarmaca nodig?

Monografie 121 -
€ 40

Momenteel kampen veel kinderen en ook volwassenen met concentratieproblemen, zonder te weten dat deze problemen wellicht een onderliggende pathologie hebben van o.a. ADHD (aandachtstekort en hyperactiviteit stoornis) of ADD (aandachtstekort maar zonder hyperactiviteit stoornis), autisme, leerstoornissen of andere.

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

AGENDA eFIOW

Klik hier voor een overzicht van al onze activiteiten

Eerstkomende Openstudiedag op za 21/04/'18: "Vruchtbaarheidsproblemen zoals PCOS en endometriose"
(Ir. Angélique De Beule)- Verrebroek

    

Naar schatting kampt 5 à 10% van de vrouwen met het polycysteus-ovarium syndroom (PCOS). 
Het ontwikkelen van meervoudige eierstokcysten gaat vaak gepaard met anovulatie en het toenemen van "mannelijke” lichaamsbeharing.

Vanuit biochemisch oogpunt bespreken we de mogelijke oorzaken zoals:  insulineresistentie, nutriënttekorten (zink, inositol) en onderzoeken we of er een oorzakelijk verband bestaat met het autonoom zenuwstelsel.

Ook endometriose is een chronische aandoening in opmars. Hierbij ontwikkelt zich het endometrium buiten de baarmoeder zoals in de buikholte of ter hoogte van het bekken. Daardoor kan het zich vastzetten op andere organen zoals de blaas.
Wetenschappelijke studies tonen aan dat de inname van voldoende omega-3 vetzuren dergelijke overwoekering kan worden voorkomen.

Naast het uiteenzetten van de verschillende epigenetische actoren (voeding, leefstijl, beweging, milieu, microbioom) verdiepen we ons in de verschillende aspecten die nodig zijn ter ondersteuning van een normale menstruatiecyclus. We onderbouwen welke orthoceuticals ingezet kunnen worden ter bevordering van de vrouwelijke vruchtbaarheid.

Bij deelname aan deze openstudiedag wordt u het congres boek van 
2014 "Libido en vruchtbaarheid" gratis aangeboden.
(ter waarde van €35)

Za 28/04/'18-
Openstudiedag "Relatie tussen koolhydraten en vaatproblematiek" Vaatchirurg Dr. J. Opheide (Verrebroek)

 

Bekijk hier de korte inhoud van deze open studiedag met

Dr. J Opheide

HOMO SACCHARUM
De trage dood van de suikermens

In een zoektocht naar de oorsprong van een praktisch globale ‘suikerintoxicatie’ stellen we vast dat niet alleen de aangeboren hunkering van mens en dier naar zoet aan de basis ligt van deze huidige voedingscatastrofe. De gebeurtenissen midden vorige eeuw zijn waarschijnlijk veel belangrijker. We komen mensen tegen zoals Ancel Keys en John Yudkin. De eerste was overtuigd dat verzadigd vet de oorzaak was van cardiovasculair lijden, volgens de tweede was suiker de schuldige.

De mensheid was vertrokken voor een onvoorstelbare dwaling die, zo blijkt, tot vandaag voortduurt. Verder ontmoeten we Robert Lustig die een onvoorwaardelijk eerherstel voor Yudkin vraagt maar we bekijken ook een zeer recente White Paper die Keys zuivert van elke blaam. Nochtans stapelen de bewijzen zich op die onherroepelijk de link aantonen tussen een verhoogde cellulaire suikerbelasting en cardiovasculair lijden.

Dit standpunt wordt dan ook verdedigd vanuit de biochemie. We volgen de twee belangrijkste koolhydraten in ons dieet, glucose en fructose. Enerzijds worden zij op een magistrale manier gestuurd door de lever in normale omstandigheden. Anderzijds zien we hoe, bij overdaad, beide suikers het ganse organisme totaal te verwoesten. Ze doen dit op een totaal verschillende manier. De endotheelcellen van de bloedvaten bezwijken onder een niet aflatende glucose belasting.

Fructose veroorzaakt in eerste instantie een levensbedreigende lever steatose en vernietigt nadien de bloedvaten door vorming van toxische VLDL via een ‘de novo lipogenese’. Mondiaal is er een tsunami van diabetes type II patiënten op komst. De klassieke geneeskunde beseft dat de meeste diabetespatiënten ook hartlijders zijn en vraagt zich af waarom een insulinebehandeling geen soelaas brengt bij diabetes type II. De laatste nieuwe diabetes medicatie wordt onderzocht. Hierbij verdwijnt de glucose niet in de cel, zoals bij insuline, maar in het toilet.

Onze vrienden uit de  darm, het microbioom, komen vertellen wat ze van al die koolhydraten vinden en we onderzoeken zowel de genetica als de epigenetica van deze moordende pathologie. Tot slot bekijken we het werk van Dale Bredesen die, met succes, een Alzheimer protocol heeft ontwikkeld dat verdacht veel gelijkt op onze eigen inzichten ter preventie van cardiovasculair lijden.
Noemen ze Alzheimer ook niet diabetes type III?

I.s.m. Energetica natura

  • Waar? Gemenestraat 21, 9130 Verrebroek
  • €150 (inclusief gekleurde syllabus, drank) – Reductie €25 voor WIMED  leden
  • Deze studiedag is een onderdeel van Orthomodule 4-5 (Ortho-Biochemische nutritionist '18-'19) en gratis te volgen voor cursisten van deze opleiding
  • Inschrijven? opleiding@efiow.be
  • RIZIV accreditatie voor artsen: Erkenningsnrs: 17032287 / 18003184 (CP: 6)

eFIOW Community

Het eFIOW streeft ernaar om samen met personen, firma's, verenigingen en laboratoria, die toonaangevend zijn op het vlak van biologische, organische voeding/suppletie & niet-toxische geneeswijzen in de Benelux, met elkaar te verbinden in een uniek Orthomoleculair Community-Concept, waarbij digitalisering en moderne communicatie-, informatie- en innovatievormen de voertuigen moeten worden van het eFIOW kenniscentrum.

`Biologisch Açai-Acerola sap´

Martera

De açaí bessen zijn afkomstig van açaí palmen  die in het wild in het Braziliaanse regenwoud van de Amazone delta groeien. De bessen groeien in een tros van 500 tot 900 bessen hoog in de palmen. Het zijn kleine, donkerpaarse bessen met een harde pit en een dun laagje vruchtvlees.  

  • Traditioneel gebruik
    Van oudsher zijn de voedzame açaí bessen populair in het dieet van de lokale bevolking in de Amazone delta, waar ze naast de pulp ook een soort wijn maken van de bessen. Tevens eten ze het hart van de palm in salades. In het hedendaagse Brazilië is açaí heel populair als vervroren pulp voor smoothies, … en wordt de vervroren pulp ook met gehakte Braziliaanse noten geserveerd. Men begint ook nieuwe toepassingen te ontdekken voor de açaí pit die gemalen bv. aan koffie kan toegevoegd worden om het cafeïne gehalte te laten dalen. De açaí pit bevat ook eiwitten en insuline. 
  • Açaí: een rijke bron van nutriënten 
    Açaí bessen veel vezels (vergemakkelijkt de spijsvertering) en eiwitten zoals  theobromine (geeft energie), mineralen, vitamines, aminozuren en omega 3, 6 en 9 vetzuren. De acerola kers wordt ook wel West-Indische kers of Barbados kers genoemd en is populair vanwege zijn hoog vitamine C gehalte.  De acerola kersen in ons sap zijn van een biologische plantage in Brazilië afkomstig. De kersen hebben 3 pitten en zijn rijp als ze een oranje tot donkerrode kleur hebben. Het geeloranje, sappige vruchtvlees smaakt zuur daar het tot 5% ascorbinezuur (vitamine C) kan bevatten, waarmee de vrucht tot de meest vitamine C-rijke vruchten ter wereld behoort. 
  • Acerola: rijke bron van vitamine C 
    100 g acerola kersen kan tot 1.677 mg vitamine C (2100 % ADH) bevatten en kan dus terecht als een rijke bron van natuurlijke vitamine C (versterkt het immuunsysteem) beschouwd worden. De acerola kersen bevatten echter ook polyfenolen, bioflavonoïden, vitamines (oa. bètacaroteen) en mineralen. 
  • Martera biologisch açaí – acerola sap   
    Door toevoeging van de acerola aan de açaí puree verkrijgen we extra vitamine C die de opname van de antioxidanten en nutriënten nog zal bevorderen. Bovendien geeft de acerola kers een frisse, lichtzure noot aan het sap.  Beide puree ’s zijn van hoogstaande kwaliteit en van biologisch gecertificeerde oorsprong. Controle door Certisys BE-BIO-01.  
  • Ingrediënten:  
     Açaí puree (Euterpe oleracea, 70%)*, acerola puree (Malpighia glabra, 30%)*   
    100% puree van rijpe açaí (Euterpe oleracea) bessen en acerola (Malpighia glabra) kersen zonder toevoeging van water en daarom een dik sap.
  • 100% puur sap van hoogstaande kwaliteit.
  • Zonder toegevoegde suiker
  • Een bron van natuurlijke vitamine C.
  • Heeft een lekkere smaak
  • 500 ml glazen fles                       

 *  van biologische landbouw, controle door BE-BIO-01 

Voor meer informatie over dit product en onze eFIOW partner Martera, klik hier