Wereld Diabetes Dag - Fructose - Warburg - Osteoporose - Maagzuur - Autonoom zenuwstelsel - Histamine - Epi-Reeks 4 Leefstijl

Nieuwsbrief eFIOW

www.eFIOW.be

Bekijk de online versie indien deze
nieuwsbrief niet leesbaar is
of afbeeldingen niet zichtbaar zijn.
Klik hier om uit te schrijven.

In deze nieuwsbrief: 06/11/2017

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Els Cornelis - Lees meer...

`Mineralen en spoorelementen houden de bloedsuikerspiegel stabiel´

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Angélique De Beule - Lees meer...

`Toenemend urinezuur door verhoogd fructose gebruik´

NIEUWS eFIOW - Lees meer...

Warburg-effect: een 80-jarige kankerdoorbraak bevestigd 
NIEUW- monografieën nrs. 04 & 124: "Osteoporose, de waarheid tot op het bot" en
"Maagzuur bepaalt primair een optimale gezondheid" in de kijker

AGENDA eFIOW - Lees meer...

Laatste kans tot inschrijving! woe 08/11/'17- Avondseminarie Autonoom zenuwstelsel (Oostkamp)
Start di 14/11/'17- Leefstijlreeks (Tessenderlo)
Openstudiedag za 18/11/'17: "Histamine in bedwang houden is geen koud kunstje" (Laarne)

eFIOW Community - Lees meer...

`Probi+  - Hoeve De Ploeg´

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Els Cornelis

`Mineralen en spoorelementen houden de bloedsuikerspiegel stabiel´

 

14 november is uitgeroepen tot Wereld Diabetes Dag. Tijd om even stil te staan bij enkele onderliggende factoren voor een goed functionerend glucosemetabolisme. Een normale bloedsuikerspiegel is recht evenredig met een uitgebalanceerd-orthotarisch-voedingspatroon, alsook een gecontroleerd stressmechanisme-cortisol is een insuline antagonist-en de aansturing van glucose regulerende hormonen als insuline, glucagon en somatostatine vanuit de pancreas en de hypothalamus.

Niettegenstaande dit absoluut de hoofdmechanismen zijn, speelt de aanwezigheid van voldoende mineralen en spoorelementen een cruciale rol bij - wat heet - de glucose tolerantiefactor (GTF) of de mate waarin ons lichaam suiker kan verwerken. Meer bepaald werken onder meer magnesium, zink, chroom en vanadium samen in het de GTF en zijn het daarom sleutelelementen om het glucosetransport te ondersteunen.

 • Chroom zorgt voor gevoeligere glucosereceptoren op de cel en remt insulineresistentie.
  Onderzoek toont aan dat chroomsupplementen de niveaus van triglyceriden en HDL- cholesterol kunnen verbeteren. En bovendien de niveaus verlaagt van HbA1 (meet het gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken) en FPG (Fast plasma glucose).
 • In de voeding komt chroom voor in noten en zaden, alfalfa, paddenstoelen, peulvruchten, wortelen, aardappelen, spinazie, broccoli, brouwersgist, volkoren producten.
 • Zink reguleert de insuline-afgifte door de bètacellen in de pancreas aan te sturen. Zink oefent eveneens een insulinesparend effect uit. Zink bezet namelijk de insulinereceptoren waardoor insulinegehalte in het bloed gereguleerd wordt. Te hoge bloedglucosewaarden wakkeren oxidatieve stress aan. Zink fungeert als cofactor bij het lichaamseigen enzymatisch antioxidant superoxidedismutase (SOD). Oesters, krab, kip, noten, rund zijn allen goede bronnen van zink.
 • Magnesium is betrokken bij de energiehuishouding en remt verzuring door positief in te werken op chronische stress. Op deze manier wordt de insuline afgifte gereguleerd. Voeding welke rijk is aan magnesium: biologische groene groenten en volle granen, noten en zaden, gedroogd fruit, rauwe cacao.

Factoren zoals verzuring door een verstoord zuur-basen evenwicht en niet gecontroleerde stress liggen mee aan de basis van een gebrek aan deze mineralen. Bovendien zijn gronden en gewassen behandeld met chemische pesticiden en herbiciden nog weinig rijk aan mineralen en spoorelementen.
Om toch voldoende van bovenstaande mineralen via voeding en voedingsaanvullingen aangeleverd te krijgen, hou je best deze vuistregels in acht:

 • Gebruik enkel biologische en volwaardige voeding en vermijd ten allen tijde geraffineerde voeding;
 • Laat noten, zaden, peulvruchten en granen weken alvorens te gebruiken. Geef ook de voorkeur aan zuurdesembrood. Zo vermijd je dat fytinezuur mineralen bindt.
 • Oxaalzuurhoudende voedingsmiddelen (spinazie, rode bieten, rabarber) hebben hetzelfde mineraalbindende effect.
 • Zorg voor een zure maag. Een maag die voldoende maagzuur afgeeft neemt mineralen beter op. Start je dag bijvoorbeeld met water aangevuld met citroen, eet dagelijks een portie olijven en beheers je stressniveau.
 • Investeer in goed opneembare orthoceuticals zoals chroom gebonden aan een organische gistbron en mineralen gecheleerd aan aminozuren.
 • Neem deze mineralen nooit in met fytinezuur- of oxaalzuurhoudende voedingsmiddelen zoals niet-geweekte noten, zaden, volkoren granen.

Wil je weten welke andere mineralen en spoorelementen een invloed uitoefenen op het glucosemetabolisme?


Lees het volledige artikel hier.

Bron

 • Khalid Siddiqui, Nahla Bawazeer, Salini Scaria Joy. Variation in Macro and Trace Elements in Progression of Type 2 Diabetes. Scientific world journal. 2014; 2014: 461591
 • N. Suksomboon, PhD, N. Poolsup, PhD and A. Yuwanakorn, MSc. Journal of cliniical pharmacy and therapeutics. Systematic review and meta-analysis of the efficacy and safety of chromium 

  supplementation in diabetes. 2014; 39;292-306

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Angélique De Beule

`Toenemend urinezuur door

verhoogd fructose gebruik´

Johnsons’ boek “The sugar fix” helpt door fructose eliminatie het urinezuur gehalte in balans te houden. Deze maatregel kan soelaas brengen in de preventie van gewrichtsaandoeningen zoals jicht. Niet enkel soft drinks en alcohol, maar ook fruitsap en vruchten rijk aan fructose dienen volgens hem (sterk) beperkt te worden. Hij gaat zelfs een stapje verder, waarbij hij onderzoekt of het gehalte aan urinezuur kan gebruikt worden als serummarker voor mogelijk opgelopen fructose schade.

Zo stelt hij de marge* voor vrouwen in op 3,5 mg/dl en voor heren op 4,0 mg/dl. Wat ook het risico op bloeddruk - en andere cardiovasculaire problemen aanzienlijk doet verminderen.

Hanteer volgende voedingstips om je dagelijks fructosegebruik tot 15 gram/dag te beperken:

 • Omwille van de natuurlijke fructose, raden we 2 stukken fruit aan voor de vrouwen en max 3 stukken fruit per dag aan voor de heren. In onderstaande tabel kan je afleiden dat vnl. gedroogde vruchten rijk zijn aan fructose. Citrusvruchten, veenbessen en mandarijnen-nu meer verkrijgbaar in de herfst-winterperiode- doen het goed doen op vlak van fructosegehalte.
 • Vermijd sojamelk: onderzoeken tonen aan dat sojamelk het urinezuurgehalte met 10% kan doen toenemen
 • Zet meer kaliumrijke seizoenseigen groenten (zie eFIOW groente- en fruitwijzer) op het menu zoals selder, pompoen, broccoli, wortelen, witloof, aardappel in de schil en spruitjes. Ideaal om de zuur-base disbalans ten gevolge van het verhoogd urinezuurgehalte in ere te herstellen.

 * Bij ons worden volgende referentiewaarden gehanteerd voor urinezuur:

 • Vrouwen: 2,4-5,7 mg/dL
 • Mannen: 3,4-7,0 mg/dL

Bron:

 • The Sugar Fix: The High-Fructose Fallout That Is Making You Fat and Sick

NIEUWS eFIOW

Het Warburg effect: de 80 jaar "oude" sleutel tot kanker recent bevestigd door Vlaams onderzoeksteam.

Recent verscheen in de media het bericht van een Belgische doorbraak inzake het effect van suiker op de ontwikkeling van kanker. Het VIB-onderzoeksteam ontdekte dat tumoren een constante stimulatie krijgen door een hyperactieve consumptie van suiker. Daarmee verklaart het onderzoeksteam de correlatie tussen het "Warburg- effect" en kankergroei. Dit fenomeen werd door Walter O.M. Faché reeds beschreven in MN nr 111 "Een nieuwe doorbraak in de preventie en behandeling van kanker".

Wat is het Warburg- effect?
De sleutel van kanker is eigenlijk al meer dan 80 jaar geleden aangetoond door de Duitse Nobelprijswinnaar Otto Warburg MD PhD, die bewees dat een vermindering van het zuurstofgehalte met 35% een cel ertoe aanzette om, hetzij te sterven, dan wel kankerachtig te worden. De natuur heeft toch iedere cel het vermogen gegeven om zonder zuurstof via fermentatie te overleven. Cellen moeten normaal hun energie krijgen door zuurstof op te nemen en te gebruiken in de celademhaling, respiratieketen genoemd. 
Deze prioriteit om zuurstof in elke cel te krijgen is een nieuwe kankerdoorbraak. 

NIEUWE monografieën in de kijker nrs. 04 en 124

Osteoporose, de waarheid tot op het bot

Monografie 04-

€ 35

Botontkalking is een veelvoorkomende skeletaandoening onder de steeds ouder wordende bevolking. Recente cijfers (2015) spreken van 10.3% wereldwijd, waaronder meer dan tweehonderd miljoen vrouwen.

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

Maagzuur bepaalt primair een optimale gezondheid

Monografie 124-

€ 35

Een natuurlijke behandeling van brandend maagzuur, een slechte spijsvertering, een ontstoken slokdarm en andere problemen door maagzuur tekort of hypochloorhydrie.

Maagzuur en galvloeistof bepalen primair de optimale aanmaak van de pro-aging hormonen en een optimale spijsvertering.

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

AGENDA eFIOW

Klik hier voor een overzicht van al onze activiteiten

Laatste kans tot inschrijving voor vondseminarie op 08/11/'17:
Medicavisie i.s.m eFIOW en Mannavita: 
Autonoom zenuwstelsel en neurotransmitters 

Medicavisie, het eFIOW en Mannavita nodigen u graag uit voor onze volgende lezing die zal doorgaan op woensdag 8 november met als onderwerp:

"het autonoom zenuwstelsel en de neurotransmitters"

Medicavisie is gespecialiseerd in het verdelen van functionele analyse systemen, Multiscan genaamd die medisch onderbouwd zijn.
Multiscan wordt ingezet om snel en doelgericht te werken op gebied van preventie, begeleiding en opvolging van patiënten, klanten, sporters, enz. Het is toegespitst voor zij die werken op alles wat te maken heeft met levensstijl, voeding, beweging en begeleiding in therapie.

De test neemt 2 minuten in beslag en is gebaseerd op verschillende functionele, fysiologische parameters. De presentatie en de interpretatie is eenvoudig met de bedoeling snel en gemakkelijk een overzicht te bekomen en op te volgen dit zowel voor de therapeut, coach, arts als voor de patiënt, klant zelf. Het is noodzakelijk om te meten en te weten, dit is onmisbaar in uw praktijk! Wij bieden u deze oplossing.

Het eFIOW vzw is het kennis- en opleidingsinstituut voor de orthomoleculaire wetenschap. Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte, gezondheid wordt bereikt door een evenwicht. Een lichaam in balans. Deze wetenschap bestudeert dan ook wat een lichaam nodig heeft om in een goede gezondheid te verkeren.

Mannavita is een Belgisch bedrijf dat natuurvoeding en voedingssupplementen verdeelt. 
Onder de vlag van Mannavital worden natuurlijke voedingssupplementen vervaardigd met een uitzonderlijke kwaliteit. Zowel de doeltreffendheid als de veiligheid van de samenstellingen worden door een arts gecontroleerd die de wetenschappelijke ontwikkelingen hieromtrent op de voet volgt. De Mannavital supplementen lijn bestaat uit monopreparaten in het Platinum gamma. Fytotherapeutische en orthomoleculaire preparaten zijn onderdeel van de respectievelijke Fyto- en Ortho-reeks.

Het autonoom zenuwstelsel

Vele lichaamsprocessen vinden plaats zonder dat we daar als persoon iets actief voor ondernemen. Onder invloed van prikkels die gestuurd worden via ons autonoom zenuwstelsel (AZS) is het mogelijk om bijvoorbeeld gewoon te ademen of onze bloeddruk onder controle te houden. Het hiervoor verantwoordelijke AZS bestaat uit het ortho- en parasympatisch systeem die beiden doorlopend actief zijn op hun eigen niveau. Door samenwerking met het hormoonstelsel worden neurotransmitters vrijgemaakt waarbij de werking van het ene systeem kan versneld worden en het andere vertraagd.

Vooral de huidige samenleving vormt een hele opgave voor ons AZS om in balans te blijven. Lichamelijke inspanningen, angsten, stress, medicatie, voeding zijn allemaal epigenetische factoren die ons AZS uit balans brengen en daardoor extra druk leggen op onze organen.

Tijdens de lezing wordt dieper in detail getreden hoe de balans van serotonine, adrenaline, GABA, cortisol, dopamine….opnieuw in orde te krijgen en worden er ook beelden getoond uit de Multiscan die extra informatie opleveren over de biochemie en de disbalans van de verschillende lichaamsterreinen.

Aanvullend zal er ook extra informatie verstrekt worden over de samenstellingen van de natuurlijke supplementen van Mannavital. Met deze toelichting zal u uw cliënten of patiënten nog gerichter kunnen begeleiden.

Alle informatie wordt u bovendien aangereikt in een gekleurde syllabus.

Zowel Medicavisie, het eFIOW als Mannavita zullen er een interessante en leerrijke avond van maken waarop we u dan ook van harte welkom heten.

 • WanneerWoensdagavond 08/11/2017- De avond vangt aan om 19u00 stipt.
 • Waar? Hotel van der Valk in Oostkamp, Kapellestraat 146, 8020 Oostkamp. 
  De zaal is open vanaf 18u30.
 • Inschrijven? Indien u graag deelneemt gelieve een mailtje te sturen naar info@medicavisie.com. De bijdrage voor deze avond bedraagt €50 pp en u verkrijgt hiervan een factuur. Uw inschrijving wordt definitief genoteerd bij ontvangst van het bedrag vóór 7 november 
  bij: Medicavisie, Dhr Rubbens, Bankreknr: BE44 413424558145 - BIC: KREDBEBB 

Graag zo snel mogelijk bevestiging van uw aanwezigheid aangezien de plaatsen beperkt zijn.
Bij verdere vragen kan u terecht bij: Katja Rubbens, 0477 27 18 24 info@medicavisie.com

Epi-Reeks 4 "Leefstijl"
vanaf 14/11/'17 (Tessenderlo)

 

 

Epi reeks 4 “Leefstijl” van start vanaf 14 november 2017 in Tessenderlo. Met volgende thema’s:

 • Leslocatie: Vlinderatelier, Achterheide 30,3980 Tessenderlo
 • Aanvang: 19h00 – Einde: omstreeks 22h00
 • Prijs: €160 voor 5 lessen (i.p.v. €200) incl. gekleurde syllabus
 • €40 voor een individuele les
 • Inschrijvenopleiding@efiow.be of T: 0032/(0)13 29 29 42 

Eerstkomende openstudiedag op za 18/11/"17
"Allergie en histamine-toxiciteit" i.s.m. Springfield: (Laarne)

Histamine in bedwang houden is geen koud kunstje

Allergieën komen steeds vaker voor in rijke landen en leggen een zware last op de patiënt en de gezondheidszorg. Momenteel zijn in België 1 op 3 kinderen allergisch. Ze vormen bijgevolg IgE- antistoffen tegen allergenen en ze hebben een positieve huidtest voor een of andere allergie zoals de huisstofmijt. We kunnen dus spreken van een ware epidemie.  Enerzijds draagt erfelijkheid toe tot het ontstaan ervan. De kans op allergie is veel groter (40%) wanneer één van je ouders een allergie heeft. Niettemin hebben onder meer de omgeving waar we opgroeien en de voeding die we nuttigen, veel invloed op het al dan niet ontstaan van allergie.

Maar niet iedereen met allergische symptomen heeft een overgevoelig immuunsysteem.
Dezelfde symptomen kunnen optreden bij een niet immunologisch aangestuurde pseudo-allergie. Histamine is hier één van de belangrijkste mediatoren of aanstuurders van typische symptomen als roodheid, jeuk, netelroos, hoofdpijn. Nochtans is histamine een levensbelangrijke neurotransmitter. Ook hier is het de balans die telt. Histamine is van levensbelang, maar we houden de stof maar beter onder controle.

Een naar behoren werkend gastro-intestinaal stelsel, een normaal functionerende stress-as, onbewerkte voeding, een evenwichtig hormoonstelsel, voldoende hydratatie…..dit alles en nog veel meer zorgt voor stabielere mastcellen en een normaal histaminemetabolisme door een goed functionerend enzymatisch systeem.

Hoe kan er bepaald worden of er sprake is van histamine intolerantie en hoe kan je de aanvoer van histamine beperken en de metabolisatie ervan bevorderen?
Welke cofactoren spelen een rol en hoe corrigeer je een te snelle histamine vrijgave?

Dit alles wordt besproken in de openstudiedag van zaterdag 18 november. i.s.m.

 • Prijs dagseminarie: 110 (inclusief dranken en gekleurde syllabus)
 • Mogelijkheid tot warme maaltijd + dessert voor €14 (reserveren verplicht)
 • Meer informatie en inschrijven via: 32 (0)13/29 29 42 of opleiding@efiow.be
 • De bijscholingsdagen zijn voor iedereen toegankelijk.

eFIOW Community

Het eFIOW - Faché Instituut streeft ernaar om samen met personen, firma's, verenigingen en laboratoria, die toonaangevend zijn op het vlak van biologische, organische voeding/suppletie & niet-toxische geneeswijzen in de Benelux, met elkaar te verbinden in een uniek Orthomoleculair Community-Concept, waarbij digitalisering en moderne communicatie-, informatie- en innovatievormen de voertuigen moeten worden van het eFIOW kenniscentrum.

`Probi+´

Hoeve De Ploeg

Probi +

Probi + is een product ontwikkeld door Hoeve De Ploeg na participatie aan een project rond ‘cofermentatie van probiotica in zuivelproducten’ van de HogeSchool van Gent.

De uitgangsbasis bij dit project was het bekomen van een product dat minstens tien miljoen bacteriën per milliliter telt bij inname. Voor de telling van deze bacteriën is door de HogeSchool speciale apparatuur aangekocht.

Wij zijn uitermate blij uiteindelijk een product te kunnen aanbieden waar reeds velen de positieve effecten mochten van ervaren.

Probi + bevat vier levende bacteriën, die elk op zich hun eigen rol vervullen (Streptococcus Thermophilus, Lactobacillus Bulgaricus, Lactobacillus Acidophilus en Bifidobacterium Longum). Het aangepast productieproces levert enorme aantallen op die bij inname het maagdarmkanaal ‘veroveren’.

Probi + werkt niet alleen bij mensen. Velen geven het ook aan hun dieren. Ondertussen krijgen veel honden, katten, kippen, kalveren, … hun dagelijkse portie.

Een echte gebruiksaanwijzing voor Probi + bestaat er niet. Toch leert de ervaring ons dat men in het begin best een halve liter op één tot drie dagen inneemt. Afhankelijk van persoon tot persoon kan dit daarna terugvallen tot een halve liter per week.

Voor meer informatie over dit product en onze eFIOW partner Hoeve De Ploeg, klik hier