Drink je slim - Alzheimer - Geslaagd! - Afgestudeerde coaches - Koemelkallergie - Prostaatkanker - Epigenetische gezondheidsreeksen

Nieuwsbrief eFIOW

www.eFIOW.be

Bekijk de online versie indien deze
nieuwsbrief niet leesbaar is
of afbeeldingen niet zichtbaar zijn.
Klik hier om uit te schrijven.

In deze nieuwsbrief: 13/06/2017

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Els Cornelis - Lees meer...

`Examentijd? Drink big, drink slim!´

ORTHOMELECULAIRE TREND van Els Cornelis - Lees meer...

`Het Alzheimer kluwen verder ontrafeld´

NIEUWS eFIOW - Lees meer...

PROFICIAT! Geslaagd voor het examen 'Medische humane basisopleiding 2016-2017
AFGESTUDEERD! 'Coach en practitioner 2016-2017'
Lezersvraag: "Alternatief voor peuter met koemelkallergie"
WIMED uitbreiding met nieuwe ziektebeelden "Alzheimer" en "Prostaatkanker"

AGENDA eFIOW - Lees meer...

September-oktober 2017: Coachingopleidingen Tessenderlo en Assenede


eFIOW Community - Lees meer...

`DIEBATON- Mannavital´

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Els Cornelis

`Examentijd? Drink big, drink slim!´

 

De blok- en examentijd hoeft geen periode van kommer en kwel te zijn. Mits een goede voorbereiding en aandacht voor genoeg ontspanning kom je deze maanden goed door. Wat je eet en drinkt gedurende deze periode doet er uiteraard heel wat toe.

Ook in wat we drinken vinden we idealiter de sleutelstoffen terug welke het energieniveau handhaven en de stresshormonen in balans brengen. Dan hebben we het onder meer over magnesium, vitamine C, bioflavonoïden, omega- 3 vetzuren, GABA, serotonine, dopamine, acetylcholine, tryptofaan, L-theanine, Ginseng.

Daarom tien vitaliserende dranktips om je geheugen te boosten, de concentratie scherp te stellen en je te voorzien van een extra portie moed en uithoudingsvermogen.

 • Drink gedurende de dag genoeg zuiver water. Gebruik beter geen kraantjeswater maar drink waters als Spa Reine en Mont Roucous. Deze hebben een lage droogrest en zijn daardoor weinig lichaamsbelastend. Vul eventueel aan met citroen of molkosan wegens de gunstige werking op maagsappen en dus vertering.
 • Wissel af met versgemaakte muntthee door water met citroen te pimpen en met verse muntblaadjes. Eventueel gezoet met wat ahornsiroop of rauwe honing.
 • Eveneens een aanrader is Ginkgo thee: Ginkgo Biloba staat erom bekend het geheugen en de concentratie te bevorderen. De stoffen uit Ginkgo ondersteunen een goede voorziening van zuurstof en voedingsstoffen aan de grijze cellen. Ze hebben een antioxidatieve werking.
 • Gebruik elke dag een glas verfrissende kefir: dit gefermenteerde melkzuur drankje levert o.a. tryptofaan, een stofje met een rustgevende werking op het zenuwstelsel. Kefir bevat tevens het broodnodige magnesium.
 • Start de dag met groene thee ipv koffie: regelmatig enkele kopjes groene thee leveren je L-theanine, een bijzonder aminozuur. Het verhoogt de activiteit van de neurotransmitters serotonine, dopamine en GABA in de hersenen. Verminderde stress en angst zijn de veelbelovende effecten van L-theanine. Het verhoogt de activiteit van alfagolven in de hersenen, zonder te tanen aan de mate van alertheid. Voorzichtigheid is geboden bij mensen met een zwakke of lekkende darm!
 • Rauwe melk is krachtvoer. Het levert vrijwel alle B-vitamines, de 8 essentiële aminozuren, enzymes, mineralen, spoorelementen en essentiële vetzuren. Ideaal als tussendoortje. Je kan er eventueel een handvol bessen doormixen voor een extra portie antioxidanten.
 • Groene smoothies genieten de voorkeur boven fruitsmoothies. Deze laatste bevatten vaak te veel fructose. Gebruik groene bladgroenten als spinazie of avocado voor jouw portie GABA en magnesium.
 • Een zelfbereide, verfrissende fruitsmoothie tijdens warm weer kan natuurlijk zeker. Doe je daarbij tegoed aan aardbeien, frambozen, rode bessen, blauwe bessen, braambessen. Het zijn ware antioxidantenbommetjes.
 • Nuttig regelmatig granenmelken als havermelk en quinoamelk. Quinoamelk levert alle essentiële aminozuren en havermelk heeft dan weer een gunstige vetzuursamenstelling. Mix er eventueel een banaan door wegens het aanwezige tryptofaan- en serotoninegehalte.
  Sojamelk is minder aangewezen wegens zijn negatief effect op de schildklier.
 • Rauwe cacaodrank (niet verhit boven de 40°C): rauwe cacao kan je aan melken toevoegen en leveren extra magnesium, serotonine, dopamine, antioxidanten en flavonoïden. Het geeft steeds een ontspannend en 'goed gevoel' effect.

Bronnen:

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis

`Het Alzheimer kluwen verder ontrafeld´

 

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De ziekte valt onder de neurodegeneratieve aandoeningen waarvan aangetoond is dat ze getypeerd wordt door abnormale eiwitophopingen tussen de zenuwcellen. Deze zogenaamde amyloïde plakken (Aβ-plaques) verstoren de signaaloverdracht tussen de hersenzenuwcellen. Enkele recente onderzoeken tonen aan dat een ander soort eiwit, het zogenaamde Tau, nog een veel sterkere correlatie vertoont met het ontstaan en verloop van hersenaandoeningen als Alzheimer, Parkinson en Huntington.

Het Tau-eiwit is normaal verbonden aan het ‘skelet’ van zenuwcellen, waar het mee zorgt voor de structurele stabiliteit. Wanneer het eiwit loskomt, klit het uiteindelijk samen tot neuronale kluwens die de werking van de zenuwcel grondig verstoren. Losgekomen Tau zet zich eerst vast op de synaptische blaasjes. Dit blokkeert de communicatie tussen zenuwcellen. Afgifte van neurotransmitters wordt danig verstoord. Dit nieuwe inzicht werd recent beschreven In het vakblad Nature Communications door het onderzoeksteam van VIB.

De ziekte van Alzheimer is, eens de diagnose valt, nog moeilijk om te keren.
Preventie is daarom nog steeds de beste keus. Immers, 5% van alle alzheimerpatiënten hebben een genetische aanleg. 95% heeft omgevingsfactoren aan de grondslag van de ziekte. 

Steeds meer blijkt de correlatie tussen overmatige stress, luchtvervuiling, zware metalen belasting en neurodegeneratieve aandoeningen:

Cadmium, aluminium en lood passeren makkelijk de bloed-hersenbarrière. Ze zijn dus mee verantwoordelijk voor aantastingen van het centrale zenuwstelsel.
Hierbij enkele tips ter ondersteuning en behoud van gezonde hersenen:

 • Een krachtig antioxidantencomplex door voeding (felgekleurd fruit en groenten, kolen, cepaënen) en suppletie is essentieel om de vrije radicalenschade te beperken.
  Een dagelijks antioxidantencomplex bestaande uit gebufferde vitamine C, Co-enzym Q10, vitamine E (overwegend gamma-tocoferolen), vitamine B-complex, seleniummethionine en R-Alfaliponzuur. Granaatappelsap en curcumine verdienen een aparte vermelding omwille van hun krachtige anti-oxidantenwerking.
 • Ondersteun maximaal de ontgiftingscapaciteit met chlorella, zeoliet, melatonine, MSM, R-alfaliponzuur, look, ajuin, zink, mangaan.
 • Beheers je stress. Te hoge cortisolwaarden worden in verband gebracht met een disfunctie in het hersenmetabolisme en snellere hersenveroudering. Het breinnetwerk van de hippocampus (dat instaat voor het langetermijngeheugen) krimpt letterlijk ineen en de celplasticiteit vermindert.
 • Hersenweefsel bestaat uit vetrijk en zuurstofrijk weefsel. Het heeft een grote behoefte aan de essentiële vetzuren ALA, EPA en DHA. Te weinig zuurstof naar de hersenen remt de productie van neurotransmitters als acetylcholine (hersenen en spieren) en glutamaat (hersenschors). Hierdoor vallen de intellectuele capaciteiten en geheugenfuncties uit.

Ontdek hier het nieuwste WIMED ziektebeeld
"De ziekte van Alzheimer"

Bronnen:

NIEUWS eFIOW

Bericht aan onze lezers:
Geslaagd voor het examen 
"Medische basisopleiding 2016-2017"

Het eFIOW wenst alle cursisten die geslaagd zijn voor het examen "Medische basisopleiding 2016-2017" een dikke proficiat!

Proficiat aan: 
Kirsten Dirickx; Heleen Samyn; Ilse Stevens; Nele Truyman; Maxime Vanacker; Liesje Van Meenen; Marina Van Schoor

Wil je aan de slag als therapeut in voeding en gezondheid?

 • Dan vormt de kennis over het menselijk lichaam en het functioneren tussen de verschillende organen, een niet te missen basis!
 • De medische basisopleiding is sterk aangewezen voor orthomoleculaire therapeuten zonder (para)medische achtergrond en indien u als orthomoleculair therapeut lid wens te worden van een beroepsvereniging. 
 • Voor mee info nodigen we u graag uit op de eFIOW info-avonden op dinsdag 20 juni in Tessenderlo en op woensdag 21 juni in Laarne.

Bericht aan onze lezers:
Proficiat aan onze afgestudeerde
"eFIOW Coaches en practitioners"

Proficiat aan: 
Bie Verbruggen; Carolien Punie; Els Cornelis; Joke De Wulf; Leen Vercruysse; Svea Wyn

Lezersvraag "Alternatief voor peuter met koemelkallergie"

Deze vraag kregen wij binnen van één van onze lezers:

"bestaat er een goed alternatief voor een peuter die een koemelkallergie heeft? De peuter is in de zomer 2.5 jaar en volgens K&G zou zij haar flesje van Nutrilon Pepti moeten afbouwen.  Zij vrezen dan voor een tekort aan calcium.  Weten jullie hier alternatieven voor, aub?"

Antwoord eFIOW:

Wat we kunnen aanbevelen is de peutermelk stelselmatig en in een paar weken afbouwen door er bijv. (ongesuikerde en natuurlijke) amandelmelk aan toe te voegen. Steeds minder peutermelk aan toevoegen en steeds meer amandelmelk. Er zijn uiteraard ook andere kwalitatieve notenmelken op de markt. Amandelmelk is wel heel rijk aan onder meer calcium. Een peuter van 2,5 die verder gevarieerd en vers eet zal geen tekorten opbouwen (calcium uit bijv. noten, groene groenten, peulvruchten, tofu) . Mocht geitenzuivel wel verdragen worden kan je eventueel yoghurt, andere zuivel op basis van geitenmelk integreren. Zorg wel steeds voor voldoende aanvoer van essentiële vetten en vitamine D in het menu (uit de voeding of eventueel aangevuld). In bijgaand onderzoek "Amandelmelk voor babys met koemelkallergie" wordt amandelmelk naar smaak vergeleken met borstvoeding. Amandelmelk wordt steeds aangelengd met zuiver water. Het levert vrijwel geen allergische reacties op in vergelijking met bijvoorbeeld sojamelk, dat wel bijkomende allergische reacties kan uitlokken.

Verder verwijzen we graag naar onze Monografie 03 'Kinderen en gezonde voeding, meer dan het topje van de ijsberg'. 

WIMED uitbreiding met nieuwe ziektebeelden 'Alzheimer' en 'Prostaatkanker'

WIMED staat voor "Wetenschappelijk Informatieve Orthomoleculaire Medische Databank", samengesteld door een volledig redactioneel eFIOW team met Walter Faché en Angélique De Beule als hoofdredacteurs.

Het is één van de grootste orthomoleculaire onlinedatabank in de Benelux en vormt een actueel, permanent digitaal naslagwerk voor iedereen en van:

 • een bibliotheek van orthomoleculaire/epigenetische onderbouwde artikelen.
 • orthotips en -trends uit de jaarboeken 2009 tot 2015 verzameld en aangevuld met de nieuwste trends en adviezen van 1989 tot heden.
 • uiteenlopende onderwerpen: voedingsmiddelen, voedingsstoffen, gastronomie, fyto, ziektebeelden, suppletie en voedingsaanvullingen, toxiciteit, detoxificatie, biochemie, fysiologie, energie, diagnostiek, ecologie, orthofilosofie, cosmetica, sport, dierenvoeding, bio-bouwen & elektromagnetisme.
 • met een verfijnde & gebruiksvriendelijke zoekmachine
 • Interactieve eFIOW voedingsdriehoek en online kookboek: met maandelijks nieuwe recepten, artikelen, voedingstips en bereidingstechnieken met als recentste recept:

"Carpaccio van verse aardbeien en ananas  geparfumeerd met munt"

 

AGENDA eFIOW

Klik hier voor een overzicht van al onze activiteiten

Epigenetische gezondheidscoach Tessenderlo en Assenede:
vervolgreeksen september-oktober 2017 

 

 

DAG Opleiding Orthomoleculaire voedingscoach in Tessenderlo - 
Vervolgreeks GEZONDHEIDSREEKS 5 

AVOND Opleiding Epigenetische gezondheidscoach in Tessenderlo - 
Vervolgreeks EPI-REEKS 3 

 
Opleiding Epigenetische gezondheidscoach in Assenede - Vervolgreeks EPI-REEKS 7

 • Meer info over de volledige reeks 7 vind je hier
 • Leslocatie: Kapelledreef 7B - 9960 Assenede
 • Lesgever: Angélique De Beule
 • Prijs: €160 voor 5 lessen i.p.v. €200
 • Aanvang: 19h00 - Einde omstreeks 22h00
 • Meer informatie en inschrijven viaopleiding@efiow.be

Voor meer info over de verschillende coachingopleidingen, schrijf je in voor de info-avond op 20/06/2017 in Tessenderlo en op 21/06/2017 in Assenede

`DIEBATON´

Mannavital

 

Met kaneel, chroom en gymnema die bijdragen tot het behoud van een normale bloedsuikerspiegel. Met zink en biotine die bijdragen tot een normaal metabolisme van de koolhydraten.
Gezond eten, meer bewegen en afvallen bij overgewicht zijn de eerste maatregelen voor een betere controle over de bloedglucosespiegel. Daarnaast kan de totaalformule DIEBATON de juiste impuls geven, want het bevat met kaneel en gymnema als basis twee plantenextracten die elke apart hun werkzaamheid in studies hebben aangetoond. Voor een optimaal effect bevat DIEBATON ook nog witte moerbeiblad, zink, chroom en biotine, en dit in hun meest werkzame vormen. 

 • Bevat met Chinese kaneel (CINULLIN®) de juiste vorm van kaneel en een extract dat zijn werking in klinische studies heeft bewezen.
 • Bevat met Gymnema sylvestre (GS4PLUS®) een extract dat zijn werking in klinische studies heeft bewezen.
 • Bevat witte moerbeiblad dat de opname van suiker afremt.
 • Bevat de optimale combinatie van goed opneembare chroom en D-biotine, die ook bijdragen tot een goede glucosestofwisseling.
 • Bevat goed opneembare zink, dat de stofwisseling van koolhydraten ondersteunt.
 • Gebruik:2 V-capsules per dag, bij voorkeur bij het ontbijt en het avondmaal. Niet gebruiken als ook insuline wordt gebruikt, tenzij onder dokterscontrole en mits monitoring van de bloedsuikerspiegel met aanpassingen van de doses insuline.

Voor meer informatie over dit product en onze eFIOW partner Mannavital, klik hier