Nieuwsbrief

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwe ontwikkelingen en geplande activiteiten van het eFIOW opleidingsinstituut

Laatste nieuwsbrief

Lactobacillus Reuteri - IVF - Promoties - Eczeem - Lichaamssymptomen - Ortho-Biochemie zomerreeks - Coachopleiding september '18

Nieuwsbrief eFIOW

www.eFIOW.be

Bekijk de online versie indien deze
nieuwsbrief niet leesbaar is
of afbeeldingen niet zichtbaar zijn.
Klik hier om uit te schrijven.

In deze nieuwsbrief: 14/05/2018

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Els Cornelis - Lees meer...

`Lactobacillus Reuteri remt ontsteking via histamine-receptoren´

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis - Lees meer...

`(Micro)nutriënten en hun effect op de vruchtbaarheid´

NIEUWS eFIOW - Lees meer...

PROMOTIES nog tot 30/06/'18: Gezondheidsboekjes en driehoeken

Monografieën nrs 02 en 57: "Atopisch eczeem, het signaal van een verstoorde huidbarrière" en
"Voedingsdeficiënties herkennen aan de hand van lichaamssymptomen" in de kijker

AGENDA eFIOW - Lees meer...

Laatste kans tot inschrijven! Start Za 26/05/'18: Zomerreeks Ortho-Biochemische basis (Tessenderlo)
Vanaf Di 25/09/'18: Nieuwe Reeks- Orthomoleculaire Voedingscoach-Practitioner (Tessenderlo)

eFIOW Community - Lees meer...

`Osteoton Forte-Mannavital´

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Els Cornelis

`Lactobacillus Reuteri remt ontsteking
via histamine-receptoren´

 

Eerder berichtten we dat bepaalde bacteriestammen histaminevrijzetting remmen en andere net bevorderen. Voor dit laatste zijn de stammen Lactobacillus Bulgaricus, Caseï en Reuteri  verantwoordelijk. Histamine wordt daar geproduceerd uit L-histidine via het enzym histidine decarboxylase.
Recent onderzoek bevestigt evenwel de ontstekingsremmende eigenschappen van L. Reuteri, via het aansturen van een transcriptiefactor welke pro-inflammatoire Tumor Necrosis factor (TNF) onderdrukt.
Dit effect wordt bekomen door het differentiëren van naïve T cellen naar T-reg cellen, die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van anti-inflammatoire IL-10.
Het mechanisme van TNF-remming door L. Reuteri werd onderzocht met behulp van Toll-like receptor 2 (TLR2) -geactiveerde menselijke cellen. Het bacterieel vrijgezette histamine onderdrukte de TNF-productie via activering van de H(2)-receptor.
 
Dankzij deze recente onderzoeken wordt aangetoond dat L. Reuteri (aanwezig in borst- en flesvoeding) slechts een bepaald type histamine verhoogt, waardoor ontstekingsbevorderend histamine hier niet wordt bevorderd.
Help de balans tussen Th1 en Th2  bij kinderen en volwassenen moduleren met deze nutriënten:
 • Bromelaïne is een proteolytisch ontstekingsremmend enzym en ontlast mede de slijmvliezen. Bromelaïne is het meest effectief voor allergieën in combinatie met quercitine en vitamine C.
 • Quercitine is gekend als bioflavonoïde en natuurlijke antihistaminicum dat voorkomt in fruit, groenten en planten zoals uien, rode kool, broccoli, bloemkool, (rode) appels, frambozen, druiven, vlier.
 • Vitamine C staat bekend als een krachtige antioxidant die de immuniteit verhoogt. Het beschermt cellen tegen vrije radicalen, die toenemen tijdens allergische reacties. Vitamine C kan de afbraak van histamine versnellen als cofactor van het diamine oxidase enzym (DAO)
 • MSM reduceert inflammatie en pro-inflammatoire cytokines
 • Pre- en probiotica: Het is aangetoond dat het optimaliseren van de darmflora met pre- en probiotica allergieën kan voorkomen. Bifido- en lactostammen zorgen voor kolonisatie van de darm en het onder controle houden van ziekteverwekkers. Denk aan Lactobacillus rhamnosus, acidophilus, Reuteri en Bifidobacterium longum, bifidum, infantis.
 • Omega-3-vetzuren als EPA en DHA hebben ontstekingsremmende eigenschappen via de aanmaak van PG3. Nog krachtiger is het samenspel met het omega-6 vetzuur GLA. Dit beschikt via de aanmaak van PG1 eveneens over ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Vitamine D3: Een hoge bloedspiegel van vitamine D (idealiter 80nm/L) verhoogt de immuniteit in het lymfe weefsel van de dunne darm.
 • Vitamine A: Ondersteunt samen met vitamine D het GALT (gut associates lymfoïd tissue) als aanstuurder van Treg-cellen uit naïve T cellen. Streef naar een verhouding A/D van 1/3.

Bronnen: 

 • Carissa M. Thomas et al.Histamine Derived from Probiotic Lactobacillus reuteri Suppresses TNF via Modulation of PKA and ERK Signaling. Plos One. 2012; 7(2): e31951. Published online 2012 Feb 22. doi:  10.1371/journal.pone.0031951
 • Weizamn Z. et al. Effect of a probiotic infant formula on infections in child care centers:
  comparison of two probiotic agents. Pediatrics.
  2005 Jan;115(1):5-9.

Wil je meer weten over het belang van het microbioom en het in kaart brengen daarvan op grote schaal?

Wees welkom op het seminarie van 20/10/2018
met als titel "Het Buikgevoel" 
(Door lr. Angélique De Beule en klinisch bioloog Wencel Top (Fidlab)

 

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis

`(Micro)nutriënten en hun effect
op de vruchtbaarheid´

 


Ondanks alle technische ontwikkelingen op vlak van onvruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF, leidt slechts 29% van de behandelingen tot een geboorte na de eerste volledige cyclus.
Verschillende leefstijl gerelateerde factoren, waaronder roken, een hogere Body Mass Index (BMI) en tekorten aan micronutriënten, hebben op deze resultaten een (negatief) effect. Talrijke processen in DNA-synthese zijn namelijk afhankelijk van mineralen en spoorelementen zoals zink, koper en selenium. Maar ook van B-vitamines als folaat en antioxidanten.

Een aantal recente studies beschrijven hun bevindingen over het effect van (micro)nutriënten op de vruchtbaarheid.

Bij mannen is aangetoond dat, doordat antioxidanten het aantal vrije radicalen verminderen, ook sperma beschermen tegen oxidatieve schade en spermamotiliteit verbeteren. Daarentegen ontbreekt sluitend klinisch bewijsmateriaal over de rol van antioxidanten bij vrouwelijke onvruchtbaarheid.
Ook al zijn daar reeds studies rond opgezet. Onderzoekers concluderen dat deze resultaten met de nodige voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd. De effecten van antioxidanten op conceptie moet verder onderzocht worden in grotere gerandomiseerde, gecontroleerde studies. Zeker met als doel antioxidanttherapie in te zetten in het kader van klinische uitkomsten.
 
(Voorzichtige) maar positieve resultaten zag me voor volgende nutriënten:
 • Het aanvullen van het dieet met hoge niveaus van folaat (B9) en vitamine B12 bij vrouwen is in verband gebracht met verbeterde IVF-uitkomsten, zijnde significant verhoogde zwangerschaps- en geboortecijfers. Een recente studie toonde het verband aan tussen onvoldoende folaat- en B12-spiegels bij vrouwen en het aantal ivf-behandelingen
 • Hogere vitamine D3-spiegels zijn geassocieerd met een verhoogd zwangerschapspercentage na IVF-therapie in één onderzoek. Een ander onderzoek toonde aan dat meer dan twee derde van de onvruchtbare vrouwen vitamine D-deficiënt bleek te zijn in vergelijking met de algemene bevolking. Andere studies toonden echter geen verband tussen de vitamine D en IVF. Deze niet éénduidige resultaten geven weer dat meer gegevens vereist zijn om het effect van vitamine D te beoordelen bij vrouwen die een ivf-behandeling ondergaan.
 • Het onderzoek met de hoogste dosis vitamine E (400mg/dag) toonde significant hogere zwangerschapspercentages in vergelijking met andere studies. Suppletie van vitamine E bij zowel vrouwen als mannen heeft aangetoond dat ze de IVF-uitkomsten beïnvloeden. Vitamine E beperkte enerzijds de duur tot zwanger worden. Anderzijds verbeterde de spermamotiliteit en verminderde het oxidatieve schade.
 • In drie onderzoeken werd enerzijds zink toegediend in een dosis van 11-25 mg/dag.
  Anderzijds diende men in twee onderzoeken bijkomend selenium toe in dosissen van 26- 55 μg/dag. De studie met het hoogste zinkgehalte vertoonde de hoogste geboortecijfers.
Op basis van bovenstaande onderzoeksresultaten wordt (voorzichtig) aangetoond dat micro(nutriënten) de vruchtbaarheid bij IVF-koppels gunstig kunnen beïnvloeden.
 
Bron
Samuel Kofi Arhin et al. Effect of micronutrient supplementation on IVF outcomes: a systematic review of the literature. Reproductive medicine online. DOI: https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2017.08.018
 

Wil je meer weten over het belang, de specifieke functies en het opsporen van micronutriënten?
Dit wordt uitgediept in OrthoModules 4, 5 en 6.
Deze OrthoModules maken deel uit van de
(volledig geupdate) opleiding
Ortho-Biochemische Nutritionist 2018-'19.

NIEUWS eFIOW

eFIOW PROMOTIES geldig t.e.m. 30/06/'18
op gezondheidsboekjes en driehoeken

 

 GB1 en GB2 nu samen aan €20 (i.p.v. €44)

 

           

 Vier eFIOW driehoeken voor slechts € 20 (Ipv €33)

 • Bestellen kan via secretariaat@efiow.be en gelden t.e.m. 30/06/'18 of zolang de voorraad strekt.
 • Alle bestellingen zijn excl. portkosten (€7 voor België en €11 voor Nederland)

Monografieën in de kijker: nrs 02 en 57

Atopisch eczeem, Het signaal van een verstoorde huidbarrière

Monografie 02 - 
€ 35

In deze monografie verdiepen we ons in de aandoening atopisch dermatitis (AD), ook wel constitutioneel eczeem (CE) genoemd. Het is een jeukende niet-besmettelijke huidaandoening die voornamelijk voorkomt in de westerse landen: 1 op 5 kinderen en 3% van de volwassenen. De chronische huidontsteking gaat gepaard met volgende symptomen: roodheid, zwellingen, vochtblaasjes, kloofjes en vaak heel veel jeuk. De huidbarrière is bij dergelijke aandoening aangetast (dunner geworden),  waardoor zowel (extreme) droogte optreedt als pathogenen (bacteriën, virussen, schimmels) gemakkelijker kunnen binnen dringen.

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

Voedingsdeficiënties herkennen aan de hand van lichaamssymptomen

Monografie 57 -
€ 30

In de orthomoleculaire therapie is het herkennen van voedingsdeficiënties een sleutelfactor in een effectieve strategie. Met de opkomst van geavanceerde onderzoeksmethoden is het eenvoudig de voedingsstatus te bepalen en op maat gesneden programma’s op te stellen. Het probleem is echter dat het zeer kostbaar wordt om met een uitgebreide analyse routinematig voor iedereen de voedingsstatus te bepalen. Het goede nieuws is dat voedingsdeficiënties heel gemakkelijk te herkennen zijn aan allerlei lichaamssymptomen. Het beoordelen van lichaamssymptomen vormt een primair instrument, is gemakkelijk zelf uit te voeren en bovendien gratis.

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

AGENDA eFIOW

Klik hier voor een overzicht van al onze activiteiten

 

 

Laatste kans tot inschrijving!
Start Za 26/05/'18:
Ortho-Biochemische Zomerreeks (Tessenderlo)

 

 

Een vierdaagse orthomoleculaire basisopleiding die antwoorden biedt op vragen zoals:

 • Waarom is de schildklier gevoelig voor tandpasta met fluor?
 • Welke vorm van ijzer is het best opneembaar door onze darmen?
 • Welk effect heeft keukenzout op de productie van maagzuur?
 • Hoe kan je eigen energiecyclus optimaliseren en onderhouden?
 • Hoe kunnen we ons wapenen tegen oxidatieve stress?
 • Hoe functioneren hormonen binnen de cel?
 • Welke factoren versterken onze genen en zetten ze aan tot positieve expressie?

 

In de Ortho-Biochemische basiscursus leer je:

 • Kennismaken met de verschillende balansen in het lichaam: zuur-base balans, oxidatie-reductie, vrije radicalen – antioxidanten balans en niet te vergeten de balans in het autonoom zenuwstelsel.
 • Nodige inzichten verwerven op atoomniveau en hoe toe te passen in het dagelijks leven.
 • Eerste kennismaking met de macronutriënten: suikers, eiwitten en vetten en belangrijke vuistregels die meteen toepasbaar zijn in de praktijk.
 • Verschillende energiesystemen ontdekken en welke cofactoren ze nodig hebben.
 • Wat mitochondriale voeding is en waar/hoe deze kan worden ingezet.
 • Welke externe factoren onze gezondheid kunnen beïnvloeden.
 • Epigenetisch je genen sterker maken
 • Het begrip microbioom kennen en deze ondersteunen  door de darmflora aan te sterken

Met de aangereikte kennis en wetenschappelijke verbanden opgebouwd gedurende deze 4 lessen, ben je instaat om nutritionele praktijkvragen onderbouwd uit te werken.
Met als doel je cliënt een dieper, wetenschappelijk  en oorzakelijk inzicht te geven. 
Vanuit deze kennis kan je begeleiden naar het gewenste resultaat.

 • Leslocatie: Vlinderatelier, Achterheide 30, 3980 Tessenderlo
 • Prijs: 440 € incl. gekleurde syllabus
 • Inschrijvenopleiding@efiow.be of T: 0032/(0)13 29 29 42 
 • Aangewezen voor iedereen die als orthomoleculaire voedingscoach/therapeut wenst te starten in een eigen of groepspraktijk

Lesdata zomerreeks:

Vanaf 25/09/'18: Nieuwe lessenreeks
Orthomoleculaire Voedingscoach-Practitioner
(Tessenderlo dagopleiding)

 

 

Een tweejarige diepgaande, doch praktisch toepasbare orthomoleculaire opleiding die antwoorden biedt op vragen zoals:

 • Bestaat er een evenwichtig dieet? Hoe komt het dat zwaarlijvigheid zo in opmars is?
 • Wat is er nodig voor een goede spijsvertering?
 • Uit welke voeding halen we de meeste energie?

Je leert op een interactieve en praktische manier de nodige wetenschappelijke kennis en inzichten te verwerven op nutritioneel vlak.

Deze opleiding bevat volgende onderliggende onderdelen:

Opleiding: Deze opleiding bevat volgende onderliggende onderdelen:

 • Leslocatie: Vlinderatelier, Achterheide 30- 3980 Tessenderlo
 • Dagopleiding- Telkens van 10h00-13h00
 • Exacte lesdata vind je hier
 • Prijs: 1.050 € voor 35 lessen incl. studiemateriaal OF 170 € per OrthoReeks van 5 lessen
 • Inschrijvenopleiding@efiow.be of T: 0032/(0)13 29 29 42 
 • Voorkennis is niet nodig om te kunnen starten

 

eFIOW Community

Het eFIOW streeft ernaar om samen met personen, firma's, verenigingen en laboratoria, die toonaangevend zijn op het vlak van biologische, organische voeding/suppletie & niet-toxische geneeswijzen in de Benelux, met elkaar te verbinden in een uniek Orthomoleculair Community-Concept, waarbij digitalisering en moderne communicatie-, informatie- en innovatievormen de voertuigen moeten worden van het eFIOW kenniscentrum.

`Osteoton Forte´

Mannavital

 

 • Actieve ingrediënten per 2 tabletten:
  1666,7 mg Lithothamnium calcareum (AQUAMIN®),  met 30 % calcium (500 mg calcium = 62,5 % RI*)
  3 mg Boor (o.v.v. natriumboraat)
  180 mcg Vitamine K2 (menaquinone-7 uit natto, = 240 % RI*)
  50 mcg of  2000 IU vitamine D3 (cholecalciferol, = 1000 % RI*)
  * RI = Referentie-inname
 • Inhoud: 60 goed slikbare en gecoate tabletten
 • Gebruik: ‘s morgens en ’s avonds een tablet met water innemen tijdens de maaltijden.  Niet geschikt voor personen die coumarine-anticoagulantia innemen. 
Draagt bij tot het behoud van normale botten dankzij vitamine D3, vitamine K2 en calcium (aangevoerd door Lithothamnium calcareum)
 
Er zijn verschillende voedingsstoffen die bijdragen tot het behoud van sterke beenderen. OSTEOTON FORTE is een zeer complete synergie daarvan, die niet alleen de best werkzame en opneembare vormen van de botverstevigende vitaminen en mineralen aanvoert, maar dit eveneens in hun correcte doseringen. Zo wordt 180 mcg vitamine K2 aangevoerd onder zijn natuurlijke vorm uit natto en zit per dagdosis een toegelaten, werkzame hoeveelheid 2000 IU vitamine D3. Daarnaast het algje Lithothamnium calcareum een natuurlijke en ideale bron van goed opneembare calcium, in synergie met andere mineralen, zoals magnesium.
 
 • Waarom je kiest voor Osteoton Forte van Mannavital:
 1. Bevat met 2000 IU een goede en werkzame dosis van vitamine D3, het vitamine dat vooral de opname van calcium bepaalt
 2. Bevat met 180 mcg menaquinone-7 uit het sojafermentatieproduct natto de ideale vorm en wetenschappelijk onderbouwde dosis van vitamine K2 , het vitamine dat vooral calcium helpt neerzetten in de botten
 3. bevat met AQUAMIN® een wetenschappelijk onderzochte concentraat van het algje Lithothamnium calcareum, dat natuurlijke en goed opneembare vormen aanvoert van calcium, magnesium
 4. Bevat eveneens het mineraal boor
 • Zonder suikertoevoeging
 • Lactosevrij
Voor meer informatie over dit product en onze eFIOW partner Mannavital, klik hier