Nieuwsbrief

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwe ontwikkelingen en geplande activiteiten van het eFIOW opleidingsinstituut

Laatste nieuwsbrief

Zomerse frietjes - Muggen de baas - Orthomoleculair weekend aan zee - Vakantielectuur - Geslaagd! - eFIOW najaarstoer

Nieuwsbrief eFIOW

www.eFIOW.be

Bekijk de online versie indien deze
nieuwsbrief niet leesbaar is
of afbeeldingen niet zichtbaar zijn.
Klik hier om uit te schrijven.

In deze nieuwsbrief: 26/06/2017

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Johan Maerevoet  - Lees meer...

`Steek deze zomer een gezond(er) Belgisch frietje

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis - Lees meer...

`Muggen de baas dankzij kruidige geuren´

NIEUWS eFIOW - Lees meer...

NIEUWE LOCATIE!! Vrijdag 6- zondag 8 oktober 2017- Orthomoleculair weekend aan zee

Nog t.e.m. 07/07/2017- Zomerpromotie gezondheidsboekjes  
Geslaagd voor het orthomoleculair examen

 

AGENDA eFIOW - Lees meer...

eFIOW najaarstoer 2017- zes boeiende orthomoleculaire voordrachten

eFIOW Community - Lees meer...

`Aloe Ferox Flacon-Martera´

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Johan Maerevoet

`Steek deze zomer een gezond(er) Belgisch frietje!´

 

Frietjes ongezond!? Dit vraagt om nuancering, want er is immers veel te nemen en te geven tijdens de bereiding van onze ‘nationale trots’. Hoog tijd om één en ander uit de doeken te doen. Zeker nu de zomer en het festivalseizoen in aantocht zijn en er weer massa’s frietjes zullen worden geprikt.
Het gezondheidsaspect bij frieten staat of valt met de kwaliteit van de twee basisingrediënten, de aardappel en het vet, en natuurlijk de temperatuurbeheersing van beide componenten.

Belangrijk is dat de aardappelen voor frietjes niet te koud bewaard zijn. Anders worden er teveel reducerende suikers gevormd, waardoor de frieten tijdens het bakken donkerbruin kleuren en veel acrylamide bevatten. Deze kankerverwekkende stof ontstaat door verhitting van voeding die zowel reducerende suikers als het aminozuur asparagine bevat. Het ontstaat al vanaf 120 °C, maar kent een sterke toename boven de 175 °C.

Vet en hoge temperaturen vormen geen gezond huwelijk. De geraffineerde plantaardige oliën, die vaak als frituurolie worden verkocht, bulken van de meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze zijn niet stabiel bij herhaaldelijke bakbeurten en vormen makkelijk ‘lipidperoxiden’ die ronduit schadelijk zijn voor de gezondheid. Deze kettingreactie produceert giftige bijproducten die carcinogeen zijn. Tevens worden ook schadelijke transvetten gevormd.
De voorkeur gaat uit naar palmpitolie of kokosolie. Vooral deze laatste scoort goed. Je kan ze rustig verhitten tot 175 °C. en door het lage gehalte aan oxidatieve meervoudige onverzadigde vetzuren (ca. 1.8 %) heeft deze olie weinig last van peroxidatie.

Over hoe vaak je in dezelfde kokosolie kan frituren zijn de meningen vrij verdeeld. Het is een feit dat, mits regelmatig filteren, kokosvet 2 jaar houdbaar is, maar intensief gebruik vraagt natuurlijk ook een snellere vervanging. Wij raden dan ook aan om de olie na 12 à 16 beurten integraal te vervangen.

Hier volgen alvast enkele tips hoe je zelf de afbraak van frituurolie kan beperken:

 • Vermijd steeds het contact tussen lucht en vet tijdens het bewaren.
 • Bewaar het vet/olie steeds donker.
 • Filter het vet na gebruik steeds goed zodat er geen verbrande voedseldeeltjes in het vet achterblijven.
 • Vermijd contact tussen vet en water door de producten goed droog te maken.
 • Verhit frituurvet gradueel. Als vetstoffen te snel opwarmen is de kans op verbranding en de vorming van toxische bijproducten en transvetten groter.
 • Hergebruik het vet niet te vaak en ververs het volledig.
 • Consumeer gefrituurde producten mondjesmaat. Realiseer dat er nog tal van andere bereidingstechnieken met milde verhitting bestaan die gezonder en ook even lekker zijn.

Lees hier het volledige artikel "Frietjes ongezond!?"

Bronnen:

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis

`Muggen de baas dankzij kruidige geuren´

 

Ze zijn er weer, de bloeddorstige muggen. Veel mensen schaffen uit gewoonte en vanwege de efficiënte werking producten aan met N,N-diethyl-3-methylbenzamide, beter bekend als “DEET”. DEET is een chemische stof waarvan we, op basis van 30 jaar klinische studies, met zekerheid kunnen stellen dat het schadelijke effecten heeft. De reeds opgetekende effecten gaan van neurologische schade, geheugenverlies, huidirritatie en hartritmestoornissen tot spierpijnen, hoofdpijn, kortademigheid en misselijkheid.

Er zijn ook heel wat niet-toxische en milieuvriendelijke insecten verdrijvende middeltjes op de markt. Veelal onder de vorm van essentiële oliën. Uit studies komen kruidnagelolie en citronella- en citroengrasolie naar voren als oliën met de meest langdurige bescherming. Respectievelijk tegen de gele koorts mug en tegen de steekmug.

Een combinatie van citronellaolie en vanilline vertoont een vergelijkbare bescherming in tijd als DEET. De combinatie van citroengrasolie, xanthoxylumolie en vanilline bieden zelfs langer bescherming dan het synthetische DEET.

Ook van andere plantenextracten in poeder- of olievorm is de efficiënte werking als muggenverdrijver aangetoond. De meest gekende zijn basilicum- en neemolie. Deze laatste is afkomstig van de tropische wonderboom en verhindert dat muggen zich voortplanten. Verder zijn onder meer ook Griekse salie, Chinese kuisheidsboom, Indiase beuk onderzocht
Voor al deze planten en extracten ervan golden, op basis van onderzoek, dezelfde bevindingen. Indien de bovengenoemde planten met zorg en veiligheid naar dosissen en gebruiksfrequentie worden gebruikt, kan hun toepassing als veilig worden bestempeld.

Een andere maatregel om minder aantrekkelijk te zijn voor muggen is het hanteren van een minder verzurende levensstijl.
Onze huidbacteriën breken geurloos zweet af tot boterzuur aan het huidoppervlak. Naargelang de sterkte van de lichaamsgeur die we daarbij afgeven, zullen muggen zich ook in meer of mindere mate aangetrokken weten. Andere menselijke uitwassen als melkzuur, ammoniak en uitgeademde koolstofdioxide hebben een enorme aantrekkingskracht op muggen.

Enkele epigenetische muggen werende tips hierbij zijn:

 • Streef naar een verhouding van 80% basenvormende-20% zuurvormende voeding
 • Beperk drastisch sterk verzurende voeding en drank (geraffineerde suiker, alcohol, frisdrank, koffie, overmaat eiwitten…)
 • Hanteer een actievere levensstijl om vluchtige zuren overdag af te geven. Dit door dagelijks te wandelen, fietsen of een andere aerobe sport uit te oefenen waarbij men let op een diepere buikademhaling.

Mocht je alsnog een muggenbeet oplopen, ga dan ook voor natuurlijke preparaten om jeuk en irritatie tegen te gaan. Extracten van planten als aloë Vera, Tea Tree, kamille, calendula, salie, lavendel en neem werken allen anti-inflammatoir en antimicrobieel.

Bronnen:

NIEUWS eFIOW

Bericht aan onze lezers:
Nieuwe locatie voor het eerste orthomoleculair weekend aan zee!
Van vrijdagavond 06 oktober t.e.m. zondagmiddag 08 oktober
(Het zwaluwnest- Slijpe-Middelkerke)

Het Zwaluwnest-Groen Genot is gelegen te Slijpe, 1 van de 6 mooiste polderdorpjes die Middelkerke rijk is en slechts enkele kilometers van de kust.

Een goede balans tussen ons sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel is van cruciaal belang om alle lichaamsprocessen op gang te houden.
Om deze balans te herstellen, organiseert het eFIOW dit weekend aan zee:
Dé plaats bij uitstek om ons energetisch op te laden, te ontspannen, te proeven van wat de zee ons te bieden heeft, en nog zoveel meer!

Een unieke kans om zich op een epigenetisch orthomoleculaire wijze uit te leven en te ontdekken...

Wees er snel bij en schrijf je in via opleiding@efiow.be!

 • Wanneer: vrijdag 06 t.e.m. zondag 08 oktober 2017
 • Waar: Het zwaluwnest- Slijpe (Middelkerke)- Plaats voor 12 personen!
 • Sauna faciliteiten
 • Prijs : €300 per persoon- inbegrepen: maaltijden en tussendoortjes - activiteiten (kookworkshops, wandeling, relaxmassage nek en rug, yoga)

 

Tijd voor zomerlectuur!
Zomerpromotie op de gezondheidsboekjes Faché nrs 1&2 loopt t.e.m. 07/07/2017

 

De Gezondheidsboekjes nr. 1 & 2 zijn twee bijzonder goed verzorgde uitgaven waarmee Walter Faché het grote publiek tracht te benaderen. 
De biochemische onderbouw is tot een minimum herleid, terwijl de vele orthomoleculaire, wetenschappelijk onderbouwde tips en adviezen van onschatbare waarde zijn.

Deze ideale vakantielectuur bieden we nog t.e.m. 07/07/2017 graag aan promotieprijs aan nl. de twee boekjes aan €30 i.p.v. €44.

Geslaagd voor het orthomoleculair examen!

Het eFIOW wenst alle cursisten die geslaagd zijn voor het afleggen van hun orthomoleculair examen een dikke proficiat!

Proficiat aan: 
Patricia Heyninck, Apr. Githa De Schrijver, Evi Vos, Sofie Van Braekel, Sophie Vanderbauwede, Julia Cantero, Kelly Wambeke, Kirsten Dicirkx, Marie-Kristine Peeters, Jok Bindels, Apr. Myriam Claeys, Els Cornelis, Wendy Govaerts, Joke De Wulf, Dr. Rik Celie

AGENDA eFIOW

Klik hier voor een overzicht van al onze activiteiten

EFIOW najaarstoer 2017-
Toer mee langs zes boeiende voordrachten

            

 

 • Prijs: €400 voor 4 openstudiedagen i.p.v. €440, mits betaling voor 07/07/2017
 • Prijs avondseminarie: €50/avond
 • Prijzen zijn inclusief dranken en gekleurde syllabus
 • Mogelijkheid tot warme maaltijd + dessert voor €14 (reserveren verplicht)
 • Meer informatie en inschrijven via: 32 (0)13/29 29 42 of opleiding@efiow.be
 • De bijscholingsdagen en avondseminaries zijn voor iedereen toegankelijk. 

eFIOW Community

Het eFIOW - Faché Instituut streeft ernaar om samen met personen, firma's, verenigingen en laboratoria, die toonaangevend zijn op het vlak van biologische, organische voeding/suppletie & niet-toxische geneeswijzen in de Benelux, met elkaar te verbinden in een uniek Orthomoleculair Community-Concept, waarbij digitalisering en moderne communicatie-, informatie- en innovatievormen de voertuigen moeten worden van het eFIOW kenniscentrum.

`Nieuw! Aloe Ferox gel in Flacon´

Martera/Ditra/Sanvita

 

Aloe gel heeft een hydraterende werking daar de gel door planteigen substanties in staat is
om werkelijk diep in de huid door te dringen. De onderliggende laag van de huid wordt zodoende gevoed door de natuurlijke, vochtinbrengende substanties van de aloe gel. De huid wordt zachter, elastischer en is beter beschermd tegen zon, wind en vrije radicalen.
Nieuw wondweefsel wordt ook sneller aangemaakt zodat wonden vlugger sluiten en sneller genezen. De Regenererende Aloe ferox gel is geschikt voor elk huidtype en kan zowel voor het gezicht als het lichaam aangewend worden. Het is een uitstekende vochtinbrengende huidverzorging en kan bijvoorbeeld onder de dag- of nachtcrème gebruikt worden. Is tevens een eerste hulpmiddel bij uitstek voor de verzorging van kleine verwondingen, insectenbeten, lichte brandwonden. Kan ook als herstellende en verzachtende gel gebruikt worden na het scheren (aftershave balsem) of epileren en is een ideale after sun gel na het zonnebaden. 

 • Regenererende gel met 99% Aloe ferox
 • 99,6% ingrediënten van natuurlijke oorsprong
 • 99% ingrediënten van biologische landbouw

Aloe Ferox was al verkrijgbaar in flessen (sap) en in tubevorm maar is nu ook verkrijgbaar in deze praktische flacon!

 
Voor meer informatie over dit product en onze eFIOW partner Martera/Ditra/Sanvita, klik hier