Nieuwsbrief

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwe ontwikkelingen en geplande activiteiten van het eFIOW opleidingsinstituut

Laatste nieuwsbrief

Calciumrijke recepten - Zero sugar - Kinderijsberg - Osteoporose - Hydratatie - Ortho in de praktijk - Autonoom zenuwstelsel - Wijziging data openstudiedagen

Nieuwsbrief eFIOW

www.eFIOW.be

Bekijk de online versie indien deze
nieuwsbrief niet leesbaar is
of afbeeldingen niet zichtbaar zijn.
Klik hier om uit te schrijven.

In deze nieuwsbrief: 16/10/2017

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Johan Maerevoet - Lees meer...

`Start je dag met een calciumrijk ontbijt´

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis - Lees meer...

`Ga niet te licht over light. Zero sugar is niet safe´

NIEUWS eFIOW - Lees meer...

Eerste orthomoleculair weekend: zo beleef je het in de praktijk
NIEUW: monografieën nrs. 04 en 71 "Osteoporose, de waarheid tot op het bot" en

"Drink jezelf in balans" in de kijker

AGENDA eFIOW - Lees meer...

Woensdag 8 november '17: avondseminarie "Autonoom zenuwstelsel en de neurotransmitters" (Oostkamp)
Wijziging data openstudiedagen! "Allergie en histamine-toxiciteit" op za 18 november en "Kokosolie en optimale vetvertering op za 02 december (Laarne)

 

eFIOW Community - Lees meer...

`D-Pearls 1520 - Pharma Nord´

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Johan Maerevoet

`Start je dag met een calciumrijk ontbijt´

 

Hieronder volgt een voorstel van een gezond en evenwichtig dagmenu. Een ontbijtgerechtje met verse kaas, een lunchgerecht met rauwe groentjes en een spiegeleitje. Als hoofdmaaltijd serveren we gewokte warme groentjes met zilvervliesrijst. Lunch en diner kan je gemakkelijk onderling verwisselen. De gerechten zijn zo samengesteld dat niet alleen voldoende calcium wordt aangeleverd, maar ook de noodzakelijke vitaminen en mineralen, die voor de opname van calcium belangrijk zijn. Denk maar aan vitamine D,K1, K2, magnesium en boor. Ruim 80 procent van de ingrediënten is van plantaardige origine. Dit zorgt eveneens voor een correcte zuur-basebalans. Door vis en vlees te vermijden helpen we onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Om al deze redenen kan het dan ook geen kwaad als je de aangegeven porties wat ruimer neemt.

Zonder de pretentie te hebben volledig te zijn is er toch gestreefd om de belemmerende factoren bij de calciumopname (oxaalzuur, fytinezuur, fosfor en suiker) te minimaliseren.  Andere spelbrekers zoals cafeïne, alcohol en keukenzout heb je zelf in de hand. Ook de diverse vlakken van de interactieve eFIOW® voedingsdriehoek worden gerespecteerd. De recepturen zijn eenvoudig en met een beperkt aantal ingrediënten. Er is zeker nog ruimte voor de kok van dienst om te variëren en te experimenteren met deze basisrecepturen. Deze gerechten kunnen alvast helpen om aan je noodzakelijke calcium opname te komen. Zo werken ze preventief tegen osteoporose. Vergeet zeker niet om tussen de gerechten (of tijdens het koken) veel te bewegen.   

 

Ontbijtgerecht "Verse hoevekaas met pruimen geparfumeerd met groene thee"

Voorbereiding:

 • Maak een grote kom sterke groene thee, voldoende om de pruimen onder te zetten. Parfumeer de thee met een mespuntje kaneelpoeder of een kaneelstok.
 • Laat de pruimen een hele nacht weken in deze koude geparfumeerde thee.

bereiding:

 • Knijp de geweekte pruimen goed uit en dep droog. Snij ze eventueel nog in kleinere stukjes.
 • Meng de pruimen met de verse hoevekaas en breng op smaak met wat kaneel en facultatief enkele druppeltjes ahornsiroop. 
 • Werk af met pompoenpitten en/of seizoensfruit

 

Ingrediënten voor 4 personen:

*

400

gram

Verse hoevekaas

*

250

gram

Gedroogde pruimen (voorkeur bio)

*

1

boltas

Sterke groene thee

*

 

smaak

Kaneelpoeder of kaneelstok

*

 

 

Facultatief: enkele druppeltjes ahornsiroop 

*

 

afwerking

Pompoenpitten – vers seizoensfruit

Klik hier voor het recept 

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis

`Ga niet te licht over light dranken.
Zero sugar is niet safe´

 

66% van de secundaire scholen bood in 2015 nog gesuikerde frisdranken aan.
Het onderwijs ondertekende in 2016 een engagementsverklaring om meer gezonde drankjes en tussendoortjes aan te bieden op school tegen het schooljaar 2020-2021.
Het doel is water en vers fruit aan te moedigen en producten uit het gedoogbeleid zoals fruitsap in beperkte mate beschikbaar te stellen.

In de praktijk blijken (middelbare) scholen een loopje te nemen met het beperken van gesuikerde frisdranken. De frisdrankautomaten laten zich deels vullen met geconcentreerde vruchtensappen en  ‘light’ versies van de klassieke frisdranken. We kunnen dit allesbehalve veilige alternatieven voor water noemen. Commerciële vruchtensappen bevatten hoge gehaltes aan fructose. Het enkelvoudige suiker fructose heeft schijnbaar geen invloed op de insulineafgifte. De keerzijde van de medaille is dat overmaat fructose de lever belast, de enzymen frutokinase en aldolase uitput welke fructose omzetten naar glucose. Te hoge gehaltes aan fructose leiden vaak tot verhoogde cholesterolwaarden en overmatige aanmaak van het suikeralcohol sorbitol, wat oogbeschadiging zoals cataract in de hand werkt.

Bovendien bevordert fructose glycolysatie van weefselproteïnen zoals lysine en collageen. Deze maillardreacties of niet- enzymatische reacties waarbij suikers en eiwitten binden, liggen mee aan de oorzaak van vaatwand-, netvlies- en zenuwstelselbeschadiging.

Ook light dranken of ‘zero sugar’ versies van populaire frisdrankmerken zijn geen stap in de goede richting. Deze bevatten steeds synthetische suikers waarvan aspartaam één van de gekendste is. Aspartaam ​​bestaat uit de twee aminozuren fenylalanine (50%), asparaginezuur (40%) en een methylester(10%). Fenylalanine is op zich een lichaamseigen aminozuur dat wordt omgezet in stimulerende stoffen als dopamine, noradrenaline en adrenaline.

Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het synthetische fenylalanine uit aspartaam het 
darmenzym alkalisch fosfatase blokkeert. Laat dat enzym nu net gerelateerd zijn aan het voorkomen van obesitas, diabetes en metabool syndroom.

De methylester wordt in het lichaam omgezet in methylalcohol. Dat laatste is niet onschuldig en wordt bij temperaturen boven de dertig graden omgezet tot formaldehyde, wat op zijn beurt mierenzuur als eindproduct oplevert. Dit resulteert in metabole acidose, DNA-schade, weefselschade, zenuwceldegeneratie zoals MS en Parkinson. 

Dat het ook anders kan, bewijst het aan te moedigen initiatief van onder meer onderwijscentrum Gent “De waterchallenge”. Met dit project worden alle Gentse basisscholen tussen half september en half oktober uitgedaagd om meer water te drinken. Dat er iets moest gedaan worden aan het drinkbeleid op de lagere scholen, komt voort uit enkele recente cijfers waaruit blijkt dat kinderen tussen zes en tien jaar gemiddeld 0,6 liter water per dag drinken. Dit ligt ver onder de aanbevolen norm van 1 liter-1,5 liter. Jonge kinderen moeten hun dorstgevoel leren herkennen en tijdens drukke dagen drinken jonge kinderen te weinig ‘spontaan’. Op geregelde tijdstippen water aanbieden en leerlingen op een speelse manier overtuigen om bewust – idealiter om het uur- een glas water te drinken, is nodig om hen geconcentreerd en actief te houden gedurende de dag.

Bronnen:

 • voedselconsumptiepeiling 2014
 • http://www.wnho.net/fda_92_symptoms_on_aspartame.htm
 • I. Ashok, R. Sheeladevi. Redox Biology. Biochemical responses and mitochondrial mediated activation of apoptosis on long-term effect of asapartane in rat brain. Volume 2 (2014). pages 820-831

Lees het volledige artikel hier

 

  Wil jij ook weten of je genoeg water en andere dranken drinkt om je lichaam voldoende te hydrateren? 

Doe de eFIOW drankentest!

 

NIEUWS eFIOW

Orthomoleculair weekend aan zee:
Zo beleef je "orthomoleculair" in de praktijk

Tijdens het weekend van 7 en 8 oktober '17 vond het eerste orthomoleculair weekend plaats. 
Onze uitvalsbasis lag in het mooie polderdorpje Slijpe bij Middelkerke.
Hierbij enkele sfeerbeelden van onze orthomoleculair geïnspireerde activiteiten: yoga, dans, aarden aan zee, organische maaltijden, plezier en ontspanning. 
De nadruk lag steeds op het vinden van balans tussen inspanning en ontspanning, evenwicht in de maaltijden door zuur-basen te respecteren, steeds biologisch, overwegend plantaardig en met respect voor natuur en seizoen.

Vrijdag aperitieven met tapas van eigenbereide notencrackers, champignons gevuld met cashewnotencrème.

 

 

 

Zaterdag dineren met een origineel recept van één van de gasten: gevulde courgette en wortel/kikkererwten vulling. Afgewerkt met een creatieve notenpesto.

 

We zochten tijdens het weekend uiteraard ook de zee op. Een ideale plek om het lichaam te aarden.

 

 

Monografieën in de kijker: nrs. 04 en 71

Osteoporose, de waarheid tot op het bot

Monografie 4 - € 35

Botontkalking is een veelvoorkomende skeletaandoening onder de steeds ouder wordende bevolking. Recente cijfers (2015) spreken van 10.3% wereldwijd, waaronder meer dan tweehonderd miljoen vrouwen.

Osteoporose is een chronische aandoening die zowel veroorzaakt kan worden door genetische als epigenetische actoren. In de voormiddag belichten we de invloed van factoren zoals: leefstijl, malnutritie, de invloed van medicijnen en het tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. 
Alsook de nieuwste inzichten op vlak van 

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

Drink jezelf in balans

Monografie 71 - € 35

Een volledig orthomoleculair water- en drankendossier die je doorheen de vernieuwde eFIOW drankendriehoek gidst. Boordevol recepten, praktische tips en alles wat je nog niet wist over de functies, eigenschappen en mechanismen van water.

Klik hier om verder te lezen en om deze monografie te bestellen

AGENDA eFIOW

Klik hier voor een overzicht van al onze activiteiten

Medicavisie i.s.m eFIOW en Mannavita:
Avondseminarie Autonoom zenuwstelsel en
de neurotransmitters- 
op woensdag 08/11/2017 (Oostkamp)

 

Medicavisie, het eFIOW en Mannavita nodigen u graag uit voor onze volgende lezing die zal doorgaan op woensdag 8 november met als onderwerp:

"het autonoom zenuwstelsel en de neurotransmitters"

Medicavisie is gespecialiseerd in het verdelen van functionele analyse systemen, Multiscan genaamd die medisch onderbouwd zijn.
Multiscan wordt ingezet om snel en doelgericht te werken op gebied van preventie, begeleiding en opvolging van patiënten, klanten, sporters, enz. Het is toegespitst voor zij die werken op alles wat te maken heeft met levensstijl, voeding, beweging en begeleiding in therapie.

De test neemt 2 minuten in beslag en is gebaseerd op verschillende functionele, fysiologische parameters. De presentatie en de interpretatie is eenvoudig met de bedoeling snel en gemakkelijk een overzicht te bekomen en op te volgen dit zowel voor de therapeut, coach, arts als voor de patiënt, klant zelf. Het is noodzakelijk om te meten en te weten, dit is onmisbaar in uw praktijk! Wij bieden u deze oplossing.

Het eFIOW vzw is het kennis- en opleidingsinstituut voor de orthomoleculaire wetenschap. Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte, gezondheid wordt bereikt door een evenwicht. Een lichaam in balans. Deze wetenschap bestudeert dan ook wat een lichaam nodig heeft om in een goede gezondheid te verkeren.

Mannavita is een Belgisch bedrijf dat natuurvoeding en voedingssupplementen verdeelt. 
Onder de vlag van Mannavital worden natuurlijke voedingssupplementen vervaardigd met een uitzonderlijke kwaliteit. Zowel de doeltreffendheid als de veiligheid van de samenstellingen worden door een arts gecontroleerd die de wetenschappelijke ontwikkelingen hieromtrent op de voet volgt. De Mannavital supplementen lijn bestaat uit monopreparaten in het Platinum gamma. Fytotherapeutische en orthomoleculaire preparaten zijn onderdeel van de respectievelijke Fyto- en Ortho-reeks.

Het autonoom zenuwstelsel

Vele lichaamsprocessen vinden plaats zonder dat we daar als persoon iets actief voor ondernemen. Onder invloed van prikkels die gestuurd worden via ons autonoom zenuwstelsel (AZS) is het mogelijk om bijvoorbeeld gewoon te ademen of onze bloeddruk onder controle te houden. Het hiervoor verantwoordelijke AZS bestaat uit het ortho- en parasympatisch systeem die beiden doorlopend actief zijn op hun eigen niveau. Door samenwerking met het hormoonstelsel worden neurotransmitters vrijgemaakt waarbij de werking van het ene systeem kan versneld worden en het andere vertraagd.

Vooral de huidige samenleving vormt een hele opgave voor ons AZS om in balans te blijven. Lichamelijke inspanningen, angsten, stress, medicatie, voeding zijn allemaal epigenetische factoren die ons AZS uit balans brengen en daardoor extra druk leggen op onze organen.

Tijdens de lezing wordt dieper in detail getreden hoe de balans van serotonine, adrenaline, GABA, cortisol, dopamine….opnieuw in orde te krijgen en worden er ook beelden getoond uit de Multiscan die extra informatie opleveren over de biochemie en de disbalans van de verschillende lichaamsterreinen.

Aanvullend zal er ook extra informatie verstrekt worden over de samenstellingen van de natuurlijke supplementen van Mannavital. Met deze toelichting zal u uw cliënten of patiënten nog gerichter kunnen begeleiden.

Alle informatie wordt u bovendien aangereikt in een gekleurde syllabus.

 

 

Zowel Medicavisie, het eFIOW als Mannavita zullen er een interessante en leerrijke avond van maken waarop we u dan ook van harte welkom heten.

 • WanneerWoensdagavond 08/11/2017- De avond vangt aan om 19u00 stipt.
 • Waar? Hotel van der Valk in Oostkamp, Kapellestraat 146, 8020 Oostkamp. 
  De zaal is open vanaf 18u30.
 • Inschrijven? Indien u graag deelneemt gelieve een mailtje te sturen naar info@medicavisie.com. De bijdrage voor deze avond bedraagt €50 pp en u verkrijgt hiervan een factuur. Uw inschrijving wordt definitief genoteerd bij ontvangst van het bedrag vóór 7 november 
  bij: Medicavisie, Dhr Rubbens, Bankreknr: BE44 413424558145 - BIC: KREDBEBB 

Graag zo snel mogelijk bevestiging van uw aanwezigheid aangezien de plaatsen beperkt zijn.
Bij verdere vragen kan u terecht bij: Katja Rubbens, 0477 27 18 24 info@medicavisie.com

  

Wijziging data openstudiedagen!!
"Kokosolie en optimale vetvertering i.s.m. Ojibwa De Roeck: zaterdag 02 december '17 (Laarne)

"Allergie en histamine-toxiciteit" i.s.m. Springfield: zaterdag 18 november '17 (Laarne)

 

Histamine in bedwang houden is geen koud kunstje

Allergieën komen steeds vaker voor in rijke landen en leggen een zware last op de patiënt en de gezondheidszorg. Momenteel zijn in België 1 op 3 kinderen allergisch. Ze vormen bijgevolg IgE- antistoffen tegen allergenen en ze hebben een positieve huidtest voor een of andere allergie zoals de huisstofmijt. We kunnen dus spreken van een ware epidemie.  Enerzijds draagt erfelijkheid toe tot het ontstaan ervan. De kans op allergie is veel groter (40%) wanneer één van je ouders een allergie heeft. Niettemin hebben onder meer de omgeving waar we opgroeien en de voeding die we nuttigen, veel invloed op het al dan niet ontstaan van allergie.

Maar niet iedereen met allergische symptomen heeft een overgevoelig immuunsysteem.
Dezelfde symptomen kunnen optreden bij een niet immunologisch aangestuurde pseudo-allergie. Histamine is hier één van de belangrijkste mediatoren of aanstuurders van typische symptomen als roodheid, jeuk, netelroos, hoofdpijn. Nochtans is histamine een levensbelangrijke neurotransmitter. Ook hier is het de balans die telt. Histamine is van levensbelang, maar we houden de stof maar beter onder controle.

Een naar behoren werkend gastro-intestinaal stelsel, een normaal functionerende stress-as, onbewerkte voeding, een evenwichtig hormoonstelsel, voldoende hydratatie…..dit alles en nog veel meer zorgt voor stabielere mastcellen en een normaal histaminemetabolisme door een goed functionerend enzymatisch systeem.

Hoe kan er bepaald worden of er sprake is van histamine intolerantie en hoe kan je de aanvoer van histamine beperken en de metabolisatie ervan bevorderen?
Welke cofactoren spelen een rol en hoe corrigeer je een te snelle histamine vrijgave?

Dit alles wordt besproken in de openstudiedag van 18 november. i.s.m.

Deze bijscholingsdag gaat door op zaterdag 18 november 2017 van 9u tot 17u in congreszaal Larenhoeve, Kerkstraat 103, 9270 Laarne

 • Prijs dagseminarie: 110 (inclusief dranken en gekleurde syllabus)
 • Mogelijkheid tot warme maaltijd + dessert voor €14 (reserveren verplicht)
 • Meer informatie en inschrijven via: 32 (0)13/29 29 42 of opleiding@efiow.be
 • De bijscholingsdagen zijn voor iedereen toegankelijk.

eFIOW Community

Het eFIOW - Faché Instituut streeft ernaar om samen met personen, firma's, verenigingen en laboratoria, die toonaangevend zijn op het vlak van biologische, organische voeding/suppletie & niet-toxische geneeswijzen in de Benelux, met elkaar te verbinden in een uniek Orthomoleculair Community-Concept, waarbij digitalisering en moderne communicatie-, informatie- en innovatievormen de voertuigen moeten worden van het eFIOW kenniscentrum.

`D-Pearls 1520´

Pharma Nord

Kleine pareltjes met natuurlijke vitamine D3 in koud geperste olijfolie voor een optimale opname. Goed voor sterke botten en tanden.

 • Beschikbare doosjes: 80 caps
 • Kleine capsules (‘parels’) met 38 μg vitamine D3 in koud geperste olijfolie
 • De olijfolie verzekert een goede opneembaarheid van de in vet oplosbare vitamine D
 • De gelatine is gecertificeerd halal en koosjer
 • Voldoet aan de farmaceutische richtlijnen voor productie en de EU-regels voor voedingssupplementen

1 capsule bevat:

 

Vitamine D3 (Cholecalciferol)     

38 μg (1520 IE)

 

 • Gebruik: 1 capsule per dag, tenzij anders geadviseerd. Bij voorkeur tijdens een maaltijd in te nemen.
  Houd u aan de aanbevolen dagelijkse dosering.

Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Voor het behoud van een goede gezondheid is een gezonde levensstijl en een gevarieerde, evenwichtige voeding van belang.

 • Ingrediënten:
  Olijfolie ; Gelatine ; Glycerol ; Cholecalciferol (vitamine D) ; kleurstof : karamel.
 • Bewaren:
  Donker, droog en op kamertemperatuur (15°-25°C) bewaren.

Buiten bereik van jonge kinderen houden.

Voor meer informatie over dit product en onze eFIOW partner Pharma Nord, klik hier