Nieuwsbrief

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwe ontwikkelingen en geplande activiteiten van het eFIOW opleidingsinstituut

Laatste nieuwsbrief

Sterk tandglazuur - Allergie en epigenetica - Pareltjes uit de oude doos - WIMED Promo tot einde mei - Artikels vers van de pers - Nieuw!! Engine® Combi

Nieuwsbrief eFIOW

www.eFIOW.be

Bekijk de online versie indien deze
nieuwsbrief niet leesbaar is
of afbeeldingen niet zichtbaar zijn.
Klik hier om uit te schrijven.

In deze nieuwsbrief: 16/05/2017

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Els Cornelis - Lees meer...

`Sterk tandglazuur vraagt een gezond mondterrein´

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis - Lees meer...

`Overgevoeligheid en allergie, ontrafeling van een epidemie´

NIEUWS eFIOW - Lees meer...

Parels uit de oude doos: Vul je collectie aan met  orthomoleculaire tijdschriften"Orthofyto" en "Leef Nu" (OP=OP
WIMED promo nog t.e.m. 31/05/2017

AGENDA eFIOW - Lees meer...

NIEUW vanaf september 2017!! Engine® Combi- Flexibele en interactieve orthomoleculaire postgraduaatopleiding 

eFIOW Community - Lees meer...

`Orthomoleculair centrum De Rietgors - Zeeland (NL)´

ORTHOMOLECULAIRE TIP van Els Cornelis

`Sterk tandglazuur vraagt een gezond mondterrein´

Molar incisor hypomineralisation of ‘kaasmolaren’ is een diagnose die vandaag bij vijf tot tien procent van de kinderen wordt gesteld. De aangetaste tanden, meestal de eerste definitieve kiezen, worden gekenmerkt door inferieur of zelfs ontbrekend tandglazuur.
De verzwakte en zachte tanden trekken dan makkelijk bacteriën aan of brokkelen af.
‘Het probleem ontstaat nog vóór de tanden doorbreken, namelijk bij de vorming van het tandglazuur.’ aldus Dominique Declerck, professor tandheelkunde aan de KU Leuven.

Er wordt druk onderzoek gedaan naar de oorzaken voor het oprukken van deze ‘kaasmolaren’.
Denkpistes gaan richting milieu- of bepaalde voedingsfactoren. Onbetwistbare correlaties werden echter tot nog toe niet aangetoond.

Bepaalde voedingsfactoren hebben een onmiskenbare invloed op de kwaliteit van het tandglazuur. Tandglazuur of tandemail is opgebouwd uit calciumhydroxyapatiet. Dit geeft de kroon een harde kristallaag. Suikers die tot zuren worden afgebroken door bacteriën, kunnen de calciumkristallen aantasten. Ook fosforzuur uit bijv. frisdranken of fast food kan op de alkalische laag inwerken en tot erosie leiden. Om erosie van tandglazuur te vermijden, is gezond alkalisch speeksel van groot belang. Bepaalde speekselenzymen kunnen dan de inwerking van bacteriën blokkeren.

Deze maatregelen hebben alvast een antibacterieel effect:

 • De mond geregeld spoelen met bicarbonaat kan de zuren in de mond bufferen.
 • Gebruik kokosolie of sesamolie als natuurlijk mondspoelmiddel. Laat de olie enkele minuten roteren in de mond. Onzuiverheden en plaques worden vastgehecht aan de olie en kan je mee uitspuwen.
 • Sprenkel enkele druppels tea trea olie op de tandenborstel vanwege zijn antibacteriële werking. Gebruik dit in combinatie met tandpasta vrij van fluoride en chemische zoetstoffen (maltitol, Xylitol…). Fluoride bindt aan calcium waardoor calcium zijn functie verliest.

Kwaliteitsvol tandglazuur hangt verder af van een correcte calcium-fosfor balans. Een verhouding van 2:1 stimuleert celvernieuwing en voorkomt oplossen van apatiet.  Calcium en fosfor zijn antagonisten. Teveel calcium put fosfor uit en teveel fosfor put calcium uit. In alle geval is remineralisering van het tandglazuur de motor voor gezond tandglazuur.

 • Fosfor kan maar opgenomen worden door voldoende vitamine A. Deficiëntie aan vitamine A geeft  dus zwak tandglazuur.
 • Calcium wordt ‘s nachts beter opgenomen. Rijke bronnen aan calcium (bv. yoghurt, kwark, amandelnoten) eet je dus bij voorkeur ‘s avonds.
 • Houd de maag zuur met molkosan of betaïne HCL. Goede opname van mineralen kan enkel in een zuur milieu.
 • Vitamine D3 is een onmisbare schakel in het calciummetabolisme. Het zorgt voor een betere opname van calcium. Cruciaal is zorgen voor een goede vetvertering via gal en pancreas en bijgevolg een goed werkend autonoom zenuwstelsel.
 • Magnesium laat calcitonine stijgen. Calcitonine is het schildklierhormoon welke het calciumgehalte verlaagt in het bloed, ten voordele van de calciumafzetting in het bot.
 • Ook vitamine K2 is cruciaal voor de afzetting van calcium op de juiste plaatsen in het lichaam.
 • Beperk sterk fytinezuur (de kiem of zemel in granen, zaden, peulvruchten, commercieel geteelde gewassen) uit de voeding. Voeding rijk aan fytase zoals zuurdesembrood, geweekte noten, zaden en peulvruchten breken fytinezuur af. Fytinezuur is een fosformolecule dat slecht opneembaar is en bovendien belangrijke mineralen waaronder calcium, ijzer, zink, magnesium bindt. Fytinezuur blokkeert ook enzymen als pepsine en trypsine (eiwitvertering) en amylase (vertering koolhydraten).

Wil je meer weten over (onder meer) de anatomie en fysiologie van ons spijsverteringsstelsel? schrijf je dan in voor de medische en humane basisopleiding 2017-2018.

 

De 12 mondelinge lessen gaan door in Laarne en starten op 
vrijdag 15 september (Les 1) – zaterdag 16 september 2017 (Les 2), telkens van 9u tot 18u.

Voor het volledige programma, neem contact op via opleiding@efiow.be  of surf naar www.efiow.be/opleidingen-en-bijscholingen/ medische-basisopleiding

 • Prijs: €1390 voor de 12 dagen inclusief gekleurde syllabus + handboek+ examen en eindwerkverdediging
 • Leslocatie: Larenhoeve, Kerkstraat 103, 9270 Laarne. 
  Mogelijkheid tot warme maaltijd voor €12 (reserveren verplicht) 
 • Inschrijving via: opleiding@efiow.be of  013/29.29.42 of www.eFIOW.be
 • Sterk aangewezen voor orthomoleculaire therapeuten zonder (para)medische achtergrond en indien u als orthomoleculair therapeut lid wens te worden van een beroepsvereniging.

Bronnen

ORTHOMOLECULAIRE TREND van Els Cornelis

`Overgevoeligheid en allergie, ontrafeling van een epidemie´

 

Allergieën komen steeds vaker voor in rijke landen en leggen een zware last op de patiënt en de gezondheidszorg. Momenteel zijn in België 1 op 3 kinderen allergisch.
Enerzijds draagt erfelijkheid toe tot het ontstaan ervan. De kans op allergie is veel groter (40%) wanneer één van je ouders een allergie heeft.
Anderzijds spelen epigenetische factoren een belangrijke rol in het ontstaan van allergie.
Allereerst is het belangrijk om zo vroeg mogelijk in contact te komen met een verscheidenheid aan allergenen. Het immuunsysteem moet getriggerd worden waardoor het minder overreageert op lichaamsvreemde stoffen. Een overmatige antistofproductie resulteert in degranulatie van mastcellen welke mediatoren als histamine afgeven.

Overproductie van histamine kan ook te wijten zijn aan een mindere werking van het diamine- oxidase enzym (DAO). DAO breekt het overtollige histamine normaal gezien af in de darm, lever, nieren, milt. Een overbelaste lever (alcoholici!) of een suboptimaal darmterrein (leaky gut, disbalans microbioom, SIBO) kan dit afbraakproces blokkeren. Ook een overmaat aan biogene amines in de voeding kan (pseudo)allergieën in de hand werken. Deze histamine ‘vrijmakers’ kunnen voor problemen zorgen als de tolerantiegrens bereikt wordt.

Naast DAO vermelden we ook het enzym histidine decarboxylase (HDC), welke de omzetting van het semi- essentieel aminozuur histidine in histamine bewerkstelligt.Een natuurlijk remming van dit enzym wordt bekomen door onder meer vitamine C, quercitine, pycnogenol en bromelaïne.

Maar er speelt nog een factor een rol in te hoge histamineniveaus.
De hypothalamus scheidt het corticotropine-releasing hormoon (CRH) af, welke de opdracht geeft meer histamine af te scheiden. Cortisol op zijn beurt houdt histamine in bedwang. Chronische stresssituaties putten cortisol uit. Daar knelt dan ook het schoentje.
Is cortisol uitgeput, dan valt de rem op histamineproductie weg.

Met deze tips kan het histamine niveau in balans worden gehouden:

 •  Vermijd lectines (aardappelen, tomaten, peulvruchten)  en gliadines (gluten) welke kunnen binden aan het slijmvlies en de darmpermeabiliteit verhoogt. Bovendien zorgt een optimaal darmterrein voor voldoende diamine-oxidase.
 • Verlaag biogene amines uit de voeding: vlees, vis, gistproducten, gefermenteerde producten, additieven, smaakversterkers….
 • Optimaliseer de verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren door teunisbloemolie, lijnzaadolie, omega-3 rijke voedingsmiddelen als vette vis, walnoten, zaden, pitten, postelein.
 • Verzorg de bijnieren zodat cortisol terug in balans geraakt. Zoethout, Siberische Ginseng, Ashwaghanda, Rhodiola, vitamine C, magnesium en panthotheenzuur (B5) zijn hierbij cruciaal.
 • Verbeter de leverfunctie zodat deze histamine voldoende af kan breken. Gebruik daarom voldoende zink, magnesium, B-vitamines, glutathion, koper, mangaan en bitterstoffen.
 • Zorg voor een goede balans progesteron/oestrogeen. Oestrogeendominantie stimuleert histamine en blokkeert DAO. Oestrogeendominantie wordt gestimuleerd door gebruik anticonceptiepil, stress, gebrek aan beweging,….
 • Beperk de voorgangerstof van histamine, zijnde histidine, in de voeding (vis, vlees, gevogelte).
 • Integreer natuurlijke histamineremmers als vitamine C, bioflavanoïden, quercitine, MSM, vitamine B6.

Lees hier het volledige artikel deel I en deel II "Een epigenetische benadering van overgevoeligheid en allergie"

 

"Allergie en histamine-toxiciteit" behoort tot één van de tien open studiedagen van  Engine®Combi. Een unieke en flexibele tweejarige postgraduaat opleiding (2017- 2018) in Amersfoort.

 

Bronnen

NIEUWS eFIOW

Bericht aan onze lezers: Uit de oude doos maar nog steeds actueel: "Orthofyto" en "Leef Nu"

Wij bieden onze lezers de kans om hier te grasduinen in een waardevolle collectie van de orthomoleculaire tijdschriften "Orthofyto" en "Leef Nu".

Deze collectie behelst de allereerste uitgaves tot de uitgaves van 2014.
Wil je graag één of meerdere tijdschriften aankopen? 

Deze unieke promotie loopt vanaf 15/05/2017:

 • Bij aankoop van 1 - 5 tijdschriften: €2.5 / stuk
 • Bij aankoop van 6 - 15 tijdschriften: € 2 / stuk
 • Bij aankoop van 16 tijdschriften of meer: €1.5 /stuk

excl. portkosten en niet cummuleerbaar met andere promoties (OP = OP)

Zoekt u specifieke uitgaves die dieper ingaan op een bepaald thema, problematiek of ziektebeeld? Gelieve dan een mailtje te sturen naar opleiding@efiow.be met het onderwerp naar keuze. Wij sturen u dan een overzicht van de bijpassende tijdschriften.

WIMED PROMO nog t.e.m. 31/05/17 

 

WIMED staat voor "Wetenschappelijk Informatieve Orthomoleculaire Medische Databank", samengesteld door een volledig redactioneel eFIOW team met Walter Faché en Angélique De Beule als hoofdredacteurs.

Het is één van de grootste orthomoleculaire onlinedatabank in de Benelux en vormt een actueel, permanent digitaal naslagwerk voor iedereen en van:

 • een bibliotheek van orthomoleculaire/epigenetische onderbouwde artikelen.
 • orthotips en -trends uit de jaarboeken 2009 tot 2015 verzameld en aangevuld met de nieuwste trends en adviezen van 1989 tot heden.
 • uiteenlopende onderwerpen: voedingsmiddelen, voedingsstoffen, gastronomie, fyto, ziektebeelden, suppletie en voedingsaanvullingen, toxiciteit, detoxificatie, biochemie, fysiologie, energie, diagnostiek, ecologie, orthofilosofie, cosmetica, sport, dierenvoeding, bio-bouwen & elektromagnetisme.
 • met een verfijnde & gebruiksvriendelijke zoekmachine
 • Interactieve eFIOW voedingsdriehoek en online kookboek: met maandelijks nieuwe recepten, artikelen, voedingstips en bereidingstechnieken.
 • Uitdieping onderwerpen aan de hand van artikels met als recentste:

 " Een epigenetische benadering van overgevoeligheid en allergie", Deel I en Deel II  en

"Elk kind verdient een gezonde start"

 

 

AGENDA eFIOW

Klik hier voor een overzicht van al onze activiteiten

Engine® Combi 
Orthomoleculair postgraduaat vanaf september 2017 met accent op flexibiliteit en  interactiviteit

 

Engine®Combi is een tweejarige postgraduaat opleiding (2017 – 2018).

Georganiseerd door het onafhankelijk opleidingsinstituut eFIOW vzw, die ruim 28 jaar expertise heeft in het geven van orthomoleculaire opleidingen.

Een uniek concept waarbij 20 online-lesmomenten worden gecombineerd met 10 open studiedagen in Amersfoort. Met als centraal thema het spijsverteringskanaal: waarbij zowel de nadruk wordt gelegd op de microbiële darmflora alsook het goed functioneren van de voorverteringsorganen waaronder maag, lever en galblaas. En vandaar uit worden diepere wetenschappelijke verbanden getrokken naar domeinen zoals immunologie, endocrinologie en neurologie.

De volledige opleiding is geaccrediteerd door MBOG – NWP – SNRO – AVIG – KTNO en VNT.
Gegeven door docenten met zowel brede als diepe orthomoleculaire kennis waaronder Walter Faché, Monique Croes, Edwin Wiersma, Dr Joseph Opheide, Els Cornelis en Angélique De Beule.

Kijk alvast op www.engine.education voor een introfilmpje met het volledige lesprogramma alsook de inleiding van de eerste les.

 • Prijs: €2995;- voor 20 online-lesmomenten en 10 contactdagen incl. syllabi en gezonde lunch.
 • Prijs per topic: €185 (1 online lesmoment + halve openstudiedag)
 • PROMO: €100 reductie voor wie zich inschrijft vóór 30/06/2017
 • Inschrijven kan via info@engine.education of 0032(0)13 29 29 42

eFIOW Community

Het eFIOW - Faché Instituut streeft ernaar om samen met personen, firma's, verenigingen en laboratoria, die toonaangevend zijn op het vlak van biologische, organische voeding/suppletie & niet-toxische geneeswijzen in de Benelux, met elkaar te verbinden in een uniek Orthomoleculair Community-Concept, waarbij digitalisering en moderne communicatie-, informatie- en innovatievormen de voertuigen moeten worden van het eFIOW kenniscentrum.

`Orthomoleculair centrum´

De Rietgors- Zeeland (NL)

 

 Wat wordt er aangeboden in het orthomoleculair centrum?

 • Een nacht slapen met een orthomoleculair ontbijt

Tijdens de maanden juli en augustus is het mogelijk Bed en Breakfast met een orthomoleculair ontbijt te bestellen. 

 • Een orthomoleculaire midweek (van 13 t.e.m. 17 november 2017)

Het doel is de omschakeling te starten of te bevorderen van westerse voeding naar een orthomoleculair voedingspatroon. Daar is kracht, kennis en steun voor nodig en een stapsgewijze aanpak. Deze week is om de gezondheid te bevorderen, er praktisch mee uit de voeten te kunnen en tegelijkertijd een week om rustig aan te ontgiften en energie vrij te maken. Het heft in eigen handen nemen is hiermee mogelijk.

Alle 3 de maaltijden worden gezamenlijk gemaakt. Daarnaast zal er iedere ochtend een lesblok zijn met diverse onderwerpen. Na de avondmaaltijd gaan we de maaltijden van die dag bespreken en creatieve wijzigen bedenken. Eventueel aanpassen aan een bepaald ziektebeeld of klacht. Bij deze week is kennis van voeding niet perse noodzakelijk. Na deze dagen is het duidelijk hoe een orthomoleculaire maaltijd/voedingspatroon wordt samengesteld.

De tijden zijn maandag vanaf 14.00 uur tot en met vrijdag 14.00 uur.

 • Een orthomoleculair weekend (van 24 t.e.m. 26 november 2017)

De tijden van een weekend zijn van vrijdag 16.00 tot zondag 16.00.

Alle info is terug te vinden op www.gezonddoorvoeding.com. Voor meer informatie over onze eFIOW partner De Rietgors, klik hier