OrthoModule 4-5-6 - Relatie tussen koolhydraten en vaatproblematiek


Bekijk hier de korte inhoud van deze open studiedag met

Dr. J Opheide

HOMO SACCHARUM
De trage dood van de suikermens

In een zoektocht naar de oorsprong van een praktisch globale ‘suikerintoxicatie’ stellen we vast dat niet alleen de aangeboren hunkering van mens en dier naar zoet aan de basis ligt van deze huidige voedingscatastrofe. De gebeurtenissen midden vorige eeuw zijn waarschijnlijk veel belangrijker. We komen mensen tegen zoals Ancel Keys en John Yudkin. De eerste was overtuigd dat verzadigd vet de oorzaak was van cardiovasculair lijden, volgens de tweede was suiker de schuldige.

De mensheid was vertrokken voor een onvoorstelbare dwaling die, zo blijkt, tot vandaag voortduurt. Verder ontmoeten we Robert Lustig die een onvoorwaardelijk eerherstel voor Yudkin vraagt maar we bekijken ook een zeer recente White Paper die Keys zuivert van elke blaam. Nochtans stapelen de bewijzen zich op die onherroepelijk de link aantonen tussen een verhoogde cellulaire suikerbelasting en cardiovasculair lijden.

Dit standpunt wordt dan ook verdedigd vanuit de biochemie. We volgen de twee belangrijkste koolhydraten in ons dieet, glucose en fructose. Enerzijds worden zij op een magistrale manier gestuurd door de lever in normale omstandigheden. Anderzijds zien we hoe, bij overdaad, beide suikers het ganse organisme totaal te verwoesten. Ze doen dit op een totaal verschillende manier. De endotheelcellen van de bloedvaten bezwijken onder een niet aflatende glucose belasting.

Fructose veroorzaakt in eerste instantie een levensbedreigende lever steatose en vernietigt nadien de bloedvaten door vorming van toxische VLDL via een ‘de novo lipogenese’. Mondiaal is er een tsunami van diabetes type II patiënten op komst. De klassieke geneeskunde beseft dat de meeste diabetespatiënten ook hartlijders zijn en vraagt zich af waarom een insulinebehandeling geen soelaas brengt bij diabetes type II. De laatste nieuwe diabetes medicatie wordt onderzocht. Hierbij verdwijnt de glucose niet in de cel, zoals bij insuline, maar in het toilet.

Onze vrienden uit de  darm, het microbioom, komen vertellen wat ze van al die koolhydraten vinden en we onderzoeken zowel de genetica als de epigenetica van deze moordende pathologie. Tot slot bekijken we het werk van Dale Bredesen die, met succes, een Alzheimer protocol heeft ontwikkeld dat verdacht veel gelijkt op onze eigen inzichten ter preventie van cardiovasculair lijden.
Noemen ze Alzheimer ook niet diabetes type III?

I.s.m. Energetica natura

Docent: Vaatchirurg Dr J Opheide
Curriculum Vitae:

 • geboren Diest 03/01/1959
 • Klassieke humaniora Latijn-Grieks 1971-1977
 • Geneeskunde: LUC (nu Universiteit Hasselt) 1977-1980 en UIA 1980-1984
 • Opleiding heelkunde: AZ Sint-Dimpna Geel, UIA Antwerpen, UZ Leuven
 • Sinds 1990 werkzaam als vaat- en thoraxchirurg in AZ Sint-Dimpna Geel
 • Gehuwd sinds 1984 met Machteld Diepvens. Twee zonen Dieter en Ruben
 • Hobbies: restauratie oldtimers, maar vooral biochemie!

 

 • Waar? Gemenestraat 21, 9130 Verrebroek
 • €150 (inclusief gekleurde syllabus, drank) – Reductie €25 voor WIMED  leden
 • Deze studiedag is een onderdeel van Orthomodule 4-5 (Ortho-Biochemische nutritionist '18-'19) en gratis te volgen voor cursisten van deze opleiding
 • Inschrijven? opleiding@efiow.be
 • RIZIV accreditatie voor artsen: Erkenningsnrs: 17032287 / 18003184 (CP: 6)
Datum: 
zat, 28/04/2018 - 09:00 - 17:00
Locatie: 
Verrebroek