Seminarie kinderdiagnostiek dag 1

 
 
 
Dit tweedaags seminarie ‘kinderdiagnostiek’ staat volledig in het teken van de relatie tussen microbioom en brein. Waarbij zowel het eFIOW als verschillende externe sprekers komen toelichten wat er aan de grondslag ligt van verstoorde prikkelgeleiding in de hersenen. 
Dit uit zich bij kinderen in klachten als concentratieproblemen, depressies, angsten, AD(H)D enz.
Elke spreker (zie het programma) bekijkt dit thema vanuit zijn specifieke invalshoek en specialisatie:
 
Programma Dag 1: Vrijdag 4 mei van 13u00- 20u00
 • 13- 15u30: Neurotransmitters in balans- welke factoren bepalen hun fragiele evenwicht?” (E. Cornelis, eFIOW) + aansluitend Laboratorium evaluatie van neurotransmitters" (W. Top, klinisch bioloog en medisch directeur Fidlab)
 • 15u30: hapje en drankje
 • 16u- 17u30:Het oor als motor van de hersenen (J. Vervoort, Atlantis)
 • 17u45- 19u45: “Microbioom screening bij kinderen” (B. Anthonis, Biopredix)
 • 20u: Aansluitend wordt er een receptie aangeboden door Springfield Nutraceuticals dewelke vooraf gegaan wordt door een korte introductie: “Wetenschap en innovatie vertalen naar de praktijk.” (M. VanackerSpringfield Nutraceuticals).
 • Springfield positioneert zich als wetenschappelijk georiënteerd bedrijf waarbij het wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet volgt en telkens zoekt naar betrouwbare onderbouwing voor een veilige en effectieve toepassing van hun producten.
  Dit doen ze door:
 • Zorgvuldige selectie van de actieve bestanddelen van de producten, ondersteund door wetenschappelijke studies
 • Betrokkenheid als partner in wetenschappelijk onderzoek aan universitaire instellingen
 • Steeds op zoek te zijn naar nieuwe ontwikkelingen en innovatieve toepassingen (die uitgelegd worden aan de hand van enkele voorbeelden.
                                      
 • Het eFIOW bespreekt doorheen de lezing "Neurotransmitters in balans- welke factoren bepalen hun fragiele evenwicht?” welke nutritionele factoren van belang zijn voor een goede wisselwerking tussen darm en brein, welke stoorzenders er kunnen optreden en welke biochemische pathways door middel van voeding en levensstijl bijgestuurd kunnen worden.
  Met het oog op de preventie naar gedragsstoornissen bij kinderen.
 • Dit wordt ondersteund aan de hand van specifieke labometingen. Deze metingen worden toegelicht door klinisch bioloog en medisch directeur Wencel Top (Fidlab)*:
 1. De neuro-endocriene balans: basisprincipes van de laboratoriumdiagnostiek
 2. Neurotransmitters als biomarker voor CNS-activiteit: waarde en klinische toepassingen bij kinderen en volwassenen
 3. Interpretatie van neurotransmitters bij kinderen
 4. Therapeutische opties op basis van kliniek en laboratoriumdiagnostiek
 • Fidlab* staat voor Laboratorium voor Functionele en Integratieve Diagnostiek. Fidlab 
  is een divisie van de medische laboratorium groep Medische Labo Medina en Centrum voor        Medische Analyse met laboratorium vestigingen in Aalter, Dendermonde, Groot-Bijgaarden, Lier,    Antwerpen, Herentals, Hasselt en Sint-Truiden. Onder impuls van Wencel Top, klinisch bioloog en medisch directeur, is Fidlab in Vlaanderen een uniek referentie laboratorium voor een breed aanbod aan wetenschappelijk onderbouwde laboratoriumtesten gebaseerd op de 7 pijlers van de functionele geneeskunde: darm eco balans, inflammatie, neuro-endrocriene balans, hormonale balans, nutritionele balans, energie en detoxificatie. Daarnaast is Fidlab ook actief in  de sportgeneeskunde en genomic (SNP) testing.
 • Jozef Vervoort startte 35 jaar geleden het non profit instituut "Atlantis”, Centrum voor Audio Psycho Fonologie. Grondlegger Professor Tomatis -Franse keel-neus-oor specialist -zag het oor al zeer vroeg in het moederlichaam als de motor van de hersenen. Meer specifiek de motor voor taal en de psycho-emotionele basis voor het latere communiceren. VZW Atlantis helpt kinderen met leer,-ontwikkelings,- en gedragsproblemen met een speciale methode, zijnde de Audio-Psycho-Fonologie (APF). Vervoort paste de techniek gedurende 10 jaar toe binnen de gewone basi-school. Daardoor kan hij bogen op 45 jaar praktische ervaring  met meer dan 33.000 kinderen.
 • Deze eerste seminariedag wordt afgesloten met de uiteenzetting "Microbioom screening bij kinderen" door Biopredix. Biopredix specialiseert zich in de preventieve, functionele, voorspellende en gepersonaliseerde geneeskunde. De darm met het menselijk microbioom en verstoringen in dit evenwicht worden via wetenschappelijk onderzoek steeds meer in verband gebracht met klachten of ziekten.De darm is een uiterst complex orgaan en een regelcentrum voor algemeen welbevinden, waarvan de functies veel meer omvatten dan voordien was gekend. Onder meer volgende aspecten komen aan bod:
 1. Hoe verloopt de opbouw van de darmflora vanaf de geboorte?
 2. Uit wat bestaat de  total gut screening en wat zijn de verschillende markers in het onderzoek
 3. Hoe moeten we de markers bij kinderen interpreteren wat is de link met voedingsintolerantie testen?
 • RIZIV accreditatie voor artsen: Erkenningsnrs: 18001587 / 18003189 / 18003190 (CP: 8)
 • Waar? Hotel Van Der Valk, Baarleveldestraat 2, 9031 Drongen (bij Gent)
 • €150 (inclusief gekleurde syllabus, drank) – Reductie €25 voor WIMED  leden
 • Seminarie kinderdiagnostiek dag 1 is een onderdeel van Orthomodule 6 (Ortho-Biochemische nutritionist '18-'19) en gratis te volgen voor cursisten van deze opleiding
 • Inschrijven? opleiding@efiow.be
Datum: 
vri, 04/05/2018 - 13:00 - 20:00
Locatie: 
Drongen