Epigenetische voeding

We zijn meer dan de som van onze genen want ook voeding is een krachtige epigenetische factor die ons DNA sterk kan beïnvloeden.

Meerdere studies wijzen erop dat de eigenschappen van onze lichaamscellen kunnen gewijzigd worden door epigenetische factoren.

De epigenetica bestudeert dan ook de omstandigheden en omgevingsfactoren die onze genen kunnen aan- of uitschakelen. In dit vakgebied bekijkt men niet enkel de informatie die in ons DNA zit, maar eveneens de omliggende informatie die meegaat tijdens de celdeling.

Zo zal de manier waarop het DNA gemethyleerd wordt, bepalen welke eiwitten zich kunnen binden aan het DNA om zo vervolgens de gen activiteit te gaan regelen.

Het bewijs dat voedingsstoffen directe invloed hebben op het DNA is echter vrij nieuw.
Voor correcte methyleringsprocessen in ons lichaam is dan ook een constante aanvoer van methylgroepen noodzakelijk. Dit kan rechtstreeks  uit de voeding  gehaald worden, door het eten van aminozuren zoals methionine en choline of door foliumzuur als precursor. Deze nutriënten vinden we o.a. terug in een biologische eitje, vette vis, noten, peulvruchten en onbespoten donkergroene bladgroenten.
Ook mineralen en vitaminen spelen een belangrijke rol bij het transport van methylgroepen in ons lichaam. Denk dan vooral aan zink en vit B12, rijkelijk aanwezig in levensmiddelen zoals geitenkaas, pompoen, biologisch vlees en ongeraffineerde graanproducten.

Naast het methyleringsproces mogen we zeker ook onze  “goede” darmbacteriën niet uit het oog verliezen. Zij zorgen er namelijk voor dat onze darmen, en dus ook ons spijsvertering en immuunsysteem in goede banen wordt  geleid.
Voor de productie van deze goede stoffen zoals o.a. boterzuur die de slijmwand intact houdt en daardoor verhindert dat er pathogene bacteriën gaan binden, is er ook de juiste voeding nodig.
We houden ons microbioom in leven door ze de juiste ortho-, pre-, en probiotica te geven:  seizoenseigen  groenten, 2-3 stukken fruit, verse kruiden, knoflook en andere cepaënen en tot slot essentiële vetzuren en gefermenteerde zuivelproducten.

Een gevarieerd evenwichtig eetpatroon met de juiste epigenetische voeding is dus van groot belang bij het bewaken van onze gezondheid. Het eFIOW vzw heeft daarom een aantal criteria vastgelegd waaraan voeding dient te voldoen zodat essentiële bouwstoffen, vitaminen, mineralen en enzymen voldoende worden aangereikt.

Levensmiddelen dienen te voldoen aan volgende kwaliteitscriteria:

 • Hoge nutriëntendichtheid in vergelijking met de energiebalans (kcal)
 • Vrij van schadelijke stoffen zoals pesticiden, bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers, antibiotica, hormonen, geraffineerde suiker en transvetten
 • Ongeraffineerde koolhydraten: rijk aan B-vitamines, mineralen en vezels
 • Aanwezigheid van essentiële aminozuren: L-Lysine, methionine, tryptofaan enz.
 • Aanwezigheid van essentiële vetzuren en vrij van geharde transvetten
 • Lage glycemische belasting en vrij van toegevoegde fructose-glucose stropen
 • Bijdragen tot een evenwicht in zuur-base balans: 80% basisch – 20% zuur
 • Hoge ORAC-score (antioxidanten score): verse kruiden, look, felgekleurde groenten en fruit
 • Beperkte ingrediëntenlijst
 • Minimaal bewerkingsproces en met respect voor het seizoen
 • Geen gezondheid belastende verpakkingen met duidelijk leesbaar etiket

Wil je meer weten over gezonde voeding, neem dan een kijkje op onze interactieve voedingsdriehoek die boordevol gezonde tips, trends en lekkere recepten omvat.