Deze pagina is alleen toegankelijk voor WIMED-leden

Zijn fructanen de nieuwe boosdoeners?

Auteur: Johan Maerevoet- feb 2018

Gluten in granen veroorzaakt bij veel personen overgevoeligheidsreacties.
Recent Australisch onderzoek beweert echter dat vooral fructanen de boosdoener zijn. Fructanen, lid van de uitgebreide koolhydraatfamilie, behoren tot de fructo-oligosachariden (FOS). Bij deze fermenteerbare vezels zijn ketens van fructosemoleculen gekoppeld aan glucose.
Inuline, van nature in o.a. chicorei en schorseneer is zo’n FOS. Doordat we in onze dunne darm de enzymen missen om de bèta (2-1)-fructaanverbindingen in kleine stukjes te breken, bereiken onafgebroken ketens de dikke darm. Hier zorgen darmbacteriën, met behulp van het enzym inulinase, voor verdere afbraak. Dit zorgt voor een gunstige darmflora wat op zijn beurt de groei van tal van gezonde darmbacteriën stimuleert, waaronder de
Naast fructanen zijn er trouwens nog andere suikers die in de dunne en dikke darm onaangename symptomen kunnen uitlokken. Deze fermenteerbare oligosachariden (FOS en GOS), disachariden (lactose), monosachariden (fructose, galactose) en polyolen (suikeralcoholen) worden samengevat als FODMAP’s. Korte-ketensuikers, die talrijk in onze voeding voorkomen. Ze trekken in de darm veel water aan en worden gefermenteerd door gasproducerende bacteriën. Hierdoor rekt de darm lichtjes uit, wat voor mensen met gevoelige zenuwuiteinden in de dikke darm, al voldoende is om er hinder van te ondervinden. In één voedingsmiddel kunnen verschillende FODMAP’s voorkomen. Zo zitten in asperges en witte bonen zowel fructanen, galactanen als fructose. Spelt bevat wel gluten, maar minder FODMAP’s dan tarwe.