Deze pagina is alleen toegankelijk voor WIMED-leden

Voedingsmodellen mét meer inzicht zetten de voedingsindustrie op zijn kop

Auteur: Els Cornelis (okt 2017)

Twintig jaar nadat de klassieke voedingsdriehoek zijn intrede deed, stelt het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGeZ) zijn gloednieuw voedingsmodel voor. Dit onderwerp en alle bijhorende commentaren zijn al enkele dagen brandend actueel in de traditionele en online media.
De voedingsindustrie staat op zijn kop. Hetzelfde geldt voor de nieuwe voedingsdriehoek. 
Al is dat laatste letterlijk te nemen.

Walter Faché, orthomoleculair biochemicus en bezieler van het eFIOW, lanceerde in 2003 de ‘biochemisch en wetenschappelijk onderbouwde’ eFIOW voedingsdriehoek.
Het beste uit onderstaande „diëten“ worden daarin gebundeld:

  1. Mediterraans dieet (vis, olijfolie, groenten en fruit)
  2. Vegetarisch/veganistisch dieet (plantaardige eiwitten)
  3. Japans dieet (gerfermenteerde soja, vis, zeewieren)
  4. Oerdieet (vezels, fruit, noten, minder granen)
  5. Ketogeen dieet (koolhydraatarm, eiwitten gemiddeld, vetten hoog)

De eFIOW- voedingsdriehoek brengt bronnen van macro-en micronutriënten naar voor in een verhouding welke voorziet in de noden van een goed draaiend metabolisme. Tevens creëert dit model de vrijheid om een orthomoleculair gericht voedingspatroon af te stemmen op de biochemische individualiteit van elk. Dit ter preventie van overgewicht, met het oog op het behouden van een psychische balans en voorkomen van degeneratieve ziekten.

Daarbij wordt er steeds gefocust op nutriëntendichtheid (aandeel macro- en micronutriënten zonder belastende stoffen) en niet op calorieën.
Met het eFIOW- voedingsmodel kom je als consument bijna vanzelfsprekend dichter bij een bewuster en evenwichtiger consumptiepatroon, waar begrippen als ecologisch, biologisch, seizoensgebonden, vers en onbewerkt centraal staan.