Deze pagina is alleen toegankelijk voor WIMED-leden

Osteoporose: complexe wisselwerking

 

Foto bron: Science translation medicine, 16 Mar 2016; Vol. 8, Issue 330, pp. 330ra37

Osteoporose is een veelvoorkomendeskeletaandoening onder de steeds ouder wordende bevolking. Recente cijfers (2015) spreken van 10.3% wereldwijd, waaronder meer dan tweehonderd miljoen vrouwen. Voornamelijk postmenopauzale vrouwen (30%) hebben te maken met extreme vormen van botafbraak.

Het is een chronische en complexe ziekte, die zowel veroorzaakt kan worden door genetische als epigenetische factoren: oestrogeendeficiëntie tijdens de overgang, overmaat maat aan alcohol, roken, malnutritie, langdurig cortisone gebruik, schildklierproblemen en vitamine D tekort.
De al dan niet aanwezigheid van oestrogeen speelt een cruciale rol, omdat het zich bindt met de oestrogeenreceptoren in de osteoblasten (botopbouwende cellen).
Door de afwezigheid ervan tijdens onder meer de menopauze degradeert de botaanmaak aanzienlijk. Verder werkt oestrogeendeficiëntie een verhoogde osteoclast aanwezigheid in de hand (= osteoclastgenese), dit resulteert in een grotere botresorptie door de botafbrekende cellen.

 

Angélique De Beule
OrthoFyto Oktober 2017