Deze pagina is alleen toegankelijk voor WIMED-leden

Omega-7- Niet essenstieel, zeer onmisbaar

    

Auteur: Els Cornelis (maart '18)

Het al lang geprezen omega-3 heeft er een broertje bij. Omega-7 genaamd.
Het is een (niet essentieel) vetzuur met een tweeledig karakter. Enerzijds bestaat het uit het verzadigd vetzuur palmitinezuur. Anderzijds herbergt omega-7 ook het enkelvoudig onverzadigd vetzuur palmitoleïnezuur, bestaande uit een keten van 16 koolstoffen dat in de natuur voorkomt in plantaardige en dierlijke oliën.
 
Opmerkelijke vetregulator
Vooral het palmitoleïnezuur heeft een specifiek werkingsmechanisme dat de communicatie tussen vet- en spierweefsel verbetert, en dus energieverbruik en vetopslag regelt. Dit doet het onder meer door de signalisatie van verzadiging naar de hersenen te optimaliseren.  Sleutelhormonen hierin zijn de maag-en darmhormonen leptine (verzadigingshormoon) en ghreline (hongerhormoon). 
Net vanwege deze hormonale of lipokine functie, wordt het genoemd als beschermende factor tegen het metabool syndroom (gekenmerkt door onder meer  hoge bloeddruk, verhoogd trigly-ceridengehalte, verstoorde cholesterol- en glucosewaarden, insulineresistentie, chronische ontste-king).
Afremmen ontstekingsroutes
Omega-7 kan het risico op diabetes type- II en cardiovasculaire aandoeningen verkleinen door de opbouw van atherosclerotische plaque te voorkomen, het gunstige HDL te verhogen en de
ontstekingsmarker 
Vetweefsel kent een nauw verband met chronische, laaggradige ontsteking. Daarin speelt het 
enzym stearoyl-CoA-desaturase 1 (SCD1) een sleutelrol.
Uit onderzoek blijkt dat, wanneer SCD1 afgeremd wordt, het ontstekingsniveau van vetweefsel af-neemt. Bovendien  stijgt de insulinegevoeligheid. Onderzoek geeft aan dat omega-7 diezelfde SCD1- onderdrukkende eigenschappen vertoont.
Omega-7 in staat is om de hoofdroute welke ontsteking aanzwengelt, het inflammatory regulation complex genaamd NF-kappaB, af te remmen.
Dierstudies tonen significant verminderde niveaus van vetgerelateerde ontstekingscytokinen zoals IL-6 en TNF-alfa na toediening van omega-7. Men ziet hier mogelijkheden om niet-alcoholische leververvetting te voorkomen, een belangrijke marker voor het metabool syndroom.