Deze pagina is alleen toegankelijk voor WIMED-leden

Mineralen en spoorelementen houden je bloedsuikerspiegel stabiel

Els Cornelis- nov 2017

14 november is uitgeroepen tot Wereld Diabetes Dag. Tijd om even stil te staan bij enkele onderliggende factoren voor een goed functionerend glucosemetabolisme. Een normale bloedsuikerspiegel is recht evenredig met een uitgebalanceerd-orthotarisch- voedingspatroon, alsook een gecontroleerd stressmechanisme- cortisol is een insuline antagonist- en de aansturing van glucose regulerende hormonen als insuline, glucagon en somatostatine vanuit de pancreas en de hypothalamus.

Niettegenstaande dit absoluut de hoofdmechanismen zijn, speelt de aanwezigheid van voldoende mineralen en spoorelementen een cruciale rol bij - wat heet - de glucose tolerantiefactor (GTF) of de mate waarin ons lichaam suiker kan verwerken. Meer bepaald werken onder meer magnesium, zink, chroom en vanadium samen in het de GTF en zijn het daarom sleutelelementen om het glucosetransport te ondersteunen.

Belangrijk is om alle onderliggende factoren in kaart te brengen, willen we weerwerk bieden aan de opmars van diabetes type 2, initieel ouderdomsdiabetes genoemd. Maar dat is het al lang niet meer. Verwacht wordt dat het totale aantal volwassenen met diabetes van 382 miljoen in 2013 naar 592 miljoen in 2035 zal stijgen. Volgens de International Diabetes Federation (IDF) zullen ​​de kosten voor de behandeling van diabetes wereldwijd stijgen van ongeveer 376 miljard dollar in 2010 naar 490 miljard in 2030. Een zware dobber voor de gezondheidszorg.