Deze pagina is alleen toegankelijk voor WIMED-leden

Glucanen, complexe suikers met veelbelovende eigenschappen

 

Auteurs: Johan Maerevoet en Els Cornelis
- december 2017-

Glucanen zijn biologisch actieve polysachariden. 
Ze zijn opgebouwd uit tien of meer monosacharide-eenheden tot lange glucoseketen-koolhydraten.
Glucanen behoren tot de complexe vezels en komen vooral voor in de celwanden van haver, gerst en enkele medicinale (en culinaire) paddenstoelen zoals de maitake en shiitake.

Op basis van het type glycosideverbinding in de glucoseketen , worden ze aangeduid als α-D-glucanen (1 → 3) , (1 → 4) , (1 → 6), β-D-glucanen (1 → 3) -, (1 → 6)  of gemengde α, β-D-glucanen . Uit dit rijtje zijn de β-D-glucanen de best bestudeerde binnen deze polysachariden en
worden hoofdzakelijk verkregen uit de vruchtlichamen van verschillende soorten paddenstoelen zoals maitake en reishi.

Merk op dat de bètaglucanen in verschillende vormen voorkomen. Zo hebben de schimmelwanden uit medicinale paddenstoelen een onoplosbare 1-3,1-6 vertakking, ook aangeduid als (1-3), (1-6)
bèta-d-glucanen. Haver beschikt dan weer over een vertakking die aangeduid wordt als de (1-3), (1-4) bèta-d-glucanen, welke een oplosbare glucaan is.

Waar (bèta)glucanen uit haver en gerst vooral bijdragen tot het behoud van een normaal bloedcholesterol en het remmen van bloedglucosegehalte na de maaltijd, tonen wetenschappelijke studies aan dat bètaglucanen uit medicinale paddenstoelen vooral het complexe immuunsysteem aansturen.Vooral de oplosbaarheid, de wijze van vertakking en het moleculair gewicht van de betreffende glucanen bepalen de immuunmodulerende eigenschappen van glucanen.