Deze pagina is alleen toegankelijk voor WIMED-leden

Ga niet te licht over light dranken. Zero sugar is niet safe

 

Auteur: Els Cornelis
- okt '17

66% van de secundaire scholen bood in 2015 nog gesuikerde frisdranken aan. Het onderwijs ondertekende in 2016 een engagementsverklaring om meer gezonde drankjes en tussendoortjes aan te bieden op school tegen het schooljaar 2020-2021. 

Het doel is water en vers fruit aan te moedigen en producten uit het gedoogbeleid zoals fruitsap in beperkte mate beschikbaar te stellen.

In de praktijk blijken (middelbare) scholen een loopje te nemen met het beperken van gesuikerde frisdranken. De frisdrankautomaten laten zich deels vullen met geconcentreerde vruchtensappen en  ‘light’ versies van de klassieke frisdranken. We kunnen dit allesbehalve veilige alternatieven voor water noemen. Commerciële vruchtensappen bevatten hoge gehaltes aan fructose. Het enkelvoudige suiker fructose heeft geen invloed op de insulineafgifte. De keerzijde van de medaille is dat overmaat fructose de lever belast, de enzymen frutokinase en aldolase uitput welke fructose omzetten naar glucose. Te hoge gehaltes aan fructose leiden vaak tot verhoogde cholesterolwaarden en overmatige aanmaak van het suikeralcohol sorbitol, wat oogbeschadiging zoals cataract in de hand werkt.

Bovendien bevordert fructose glycolysatie van weefselproteïnen. Deze maillardreacties of niet- enzymatische reacties waarbij suikers en eiwitten binden, liggen mee aan de oorzaak van orgaan-en weefselbeschadiging. 

Ook light dranken of ‘zero sugar’ versies van populaire frisdrankmerken zijn geen stap in de goede richting. Deze bevatten steeds synthetische suikers waarvan aspartaam één van de gekendste is. Aspartaam ​​bestaat uit de twee aminozuren fenylalanine (50%), asparaginezuur (40%) en een methylester(10%). Fenylalanine is op zich een lichaamseigen aminozuur dat wordt omgezet in stimulerende stoffen als dopamine, noradrenaline en adrenaline.

Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het synthetische fenylalanine uit aspartaam het 
darmenzym alkalisch fosfatase blokkeert. Laat dat enzym nu net gerelateerd zijn aan het voorkomen van obesitas, diabetes en metabool syndroom.

De methylester wordt in het lichaam omgezet in methylalcohol. Dat laatste is niet onschuldig en wordt bij temperaturen boven de dertig graden omgezet tot formaldehyde, wat op zijn beurt mierenzuur als eindproduct oplevert. Dit resulteert in metabole acidose, DNA-schade, weefselschade, zenuwceldegeneratie zoals MS en Parkinson. Uit onderzoek is gebleken dat aspartaam leidt tot verstoring in signaaltransport langs de axonen van de zenuwcellen en het krimpen van de hippocampus, welke instaat voor het korte termijn geheugen.