Deze pagina is alleen toegankelijk voor WIMED-leden

Elk kind verdient een gezonde start

Mei 2017- Angélique de Beule

Enkele jaren terug deed het RIVM een grootschalig onderzoek naar de meest voorkomende gezondheidsklachten bij kinderen. Opmerkelijk is dat problemen zoals slecht slapen, hyperactiviteit en vooral vermoeidheid hoog scoorden bij kinderen tussen 4 en 12 jaar. Het top 10-lijstje werd afgesloten met de verontrustende cijfers betreffende kinderdiabetes en –obesitas.

Aan de hand van een innovatieve hoofdhaaranalyse stelde arts Gerard Noppe (Erasmus Medisch centrum Rotterdam) in een groep van drieduizend zesjarigen vast, dat chronische stress de aanleiding geeft tot verhoogde cortisolspiegels en daarmee ook aan de basis ligt van een verhoogd risico op kinderzwaarlijvigheid. Spanningen op school en/of thuis, het veelvuldig gebruik maken van elektrische schermen in plaats van buiten te spelen, slaaptekort en de overmaat aan geraffineerde voeding zoals frisdranken, suikerrijke snacks en fast food zijn externe (epigenetische) factoren die direct in verband worden gebracht met de huidige problemen die kinderen ondervinden.

Willen we deze trend een halt toeroepen dan is het belangrijk als arts therapeut om zowel kinderen van jongs af aan, als hun ouders, in te lichten over gezondere voedingskeuzes en het belang van mindful of bewust evenwichtig eten.

Hier ziet u het voedingsconcept dat in 2017 door orthomoleculaire voedingscoaches in verschillende Belgische scholen, jeugdbewegingen en ouderverenigingen gelanceerd wordt . De ijsberg geeft weer dat door de alom aanwezige voedingsmarketing, kinderen en ook ouders, slechts het topje van de ijsberg zien. Het zijn dan ook de mascottes Job de zeerob en Zita de zeehond die kinderen vanaf drie jaar op een beeldende en speelse manier willen uitnodigen om te kijken wat voor lekkers en gezonds er te vinden is onder dat topje.