Deze pagina is alleen toegankelijk voor WIMED-leden

Calciumleveranciers

 

Auteur: Johan Maerevoet

-september 2017-

In 2016 stelde de Hoge Gezondheidsraad de dagelijkse calciumopname vast op 950 milligram per dag per volwassene. In het verleden werd melk (en zijn afleidingen) als de grote calciumleverancier beschouwd, maar ondertussen zijn de meningen meer verdeeld. Ook uit plantaardige voeding (lees groenten) kan je een flinke calciumdosis putten. De bekendste klacht van een langdurig calciumtekort, osteoporose wordt door vele factoren bepaald. Denk maar aan ouderdom, geslacht (vrouw), lifestyle (roken, alcohol), medicatie en genetische aanleg. Toch is en blijft slechte voeding een belangrijke factor in de ontwikkeling en de progressie van botontkalking. Preventieve gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn dan ook de twee belangrijke adviezen voor het opbouwen van een optimale botmassa. In dit artikel richten we ons eerst op de belemmeringen bij de opname van calcium uit voeding. Vervolgens bespreken we de synergiën die helpen om calcium in het lichaam te krijgen en te houden waar het hoort, namelijk in het bot. Vanzelfsprekend ondersteunen we alles met de nodige tips en tricks.